Ringtrosten setter kursen til Kanariøyene samtidig som sulhungrige nordmenn. På destinasjonen bidrar de til at det kanariske sedertreet sprer seg. Foto: Cabildo de Tenerife

Ringtrosten kan redde sedertrærne på Tenerife


Når de små ringtrostene kommer til nasjonalparken på Teide hver vinter, kan de bidra til overlevelsen av det kanariske sedertreet Juniperus cedrus, som bare finnes på øygruppen. Sedertreet er i furufamilien, og kan ha dekt de store områdene kjent som Las Cañadas for rundt tusen år siden.

Treet liker seg best høyt oppe i fjellet, og er avhengig av at frøene deres sprer seg via magen til dyr som kråker, øgler, og ikke minst den lille ringtrosten.

Disse fuglene holder også til i Norge i sommerhalvåret, men i likhet med solhungrige nordmenn trekker de sørover til Kanariøyene på vinteren. Her har de blitt en viktig del av det lokale økosystemet i fjellene. Disse fuglene er nemlig utpreget glad i frøene fra nettopp Juniperus cedrus.

Ringtrosten kan kjennes igjen på den lyse ringen på brystet. Foto: Cabildo de TenerifeRingtrosten kan kjennes igjen på den lyse ringen på brystet. Foto: Cabildo de Tenerife

Flere av disse fuglene kommer gjerne tilbake år etter år, og bidrar aktivt til at sedertreet får spredd seg.

Fordi fuglene har blitt så viktige for trærne har øyrådet også gjort en innsats for at disse «turistene» skal trives ekstra godt. Flere steder i fjellene har de satt opp drikkestasjoner på grunn av tørken de siste årene.

Les også:

Vil redde Gran Canarias kjempeøgle
 
Ringtrosten kan kjennes igjen på den karakteristiske ringen på brystet, som skiller de fra andre troster. I perioden november - mars trives de godt i fjellene på Tenerife, i motsetning til sine slektninger uten ring, som trives best i byene og rundt mennesker.

Juniperus cedrus – det kanariske sedertreet – finnes bare på Kanariøyene, og er klassifisert som utrydningstruet. Foto: H. Zell  CC BY-SA 3.0

For øyrådet har fuglene blitt til et forskningsprosjekt, og ornitologer fanger inn fugler for å utstyre de med GPS-sporing, slik at forskerne kan følge bevegelsene deres. Denne forskningen viser at trostene holder seg i det samme området over tid, i nærheten av drikkevann og sedertrær de kan spise fra.

Les også:

Gran Canaria er en smeltedigel for unike biearter