Skjermdump fra øyregjeringens portal for smittestatus på Kanariøyene.

«Rødt lys» til fire av Kanariøyene –⁠ strenge tiltak


Kanariøyene har innført et system med «trafikklys» for å indikere hvilke smitteverntiltak som gjelder på de forskjellige øyene. Dette baseres på smittetrykket for hver enkelt øy.

Helsedepartementet har nå gitt rødt lys til fire av Kanariøyene som følge av smittetrykket. Gran Canaria, Tenerife og La Gomera har fått rødt lys i minst femten dager. Gran Canaria var rødt fra før, så her fornyes altså tiltakene.

Fuerteventura har også fått rødt lys, men foreløpig kun i en uke.

Lanzarote, La Palma og El Hierro får alle grønt lys og dermed mindre strenge tiltak i tiden som kommer.

Helsedepartementet på Kanariøyene har det siste døgnet meldt om 289 nye smittetilfeller. Det er 6754 aktive tilfeller på øygruppen. Sammenlignet med tall fra de siste ukene er dette en kraftig økning i antallet smittede. De høye tallene kommer hovedsaklig fra utbrudd på Gran Canaria og Fuerteventura, og smittesporing foregår for å kontrollere disse.

Det er også mange nye tilfeller som kommer fra sosiale arrangementer og familiefester. Smitte på arbeidsplassen er også tydelig representert i tallene.

Dette er reglene

For å stoppe spredningen blir strengere regler innført på flere av øyene. Dette gjelder på Gran Canaria, Tenerife og La Gomera og Fuerteventura. Lanzarote har hatt rødt lys frem til nå, men får grønt lys fra 26. september.
  • Arrangementer eller samlinger på over 10 personer er forbudt.
  • Helsemyndighetene kan iverksette endringer i kapasiteten som er tillatt for aktiviteter etter behov.
  • Hoteller, restauranter og utesteder, inkludert strandbarer må stenge senest ved midnatt, og kan ikke ta inn nye kunder etter klokken 23.
  • Dagsentre for eldre og funksjonshemmede må holde stengt.
Disse reglene kommer i tillegg til de vanlige smittevernreglene:
  • Munnbind er obligatorisk for alle over 6 år på offentlig plass, også når avstanden kan overholdes.
  • Røyking er forbudt på offentlig plass dersom man ikke kan overholde minst 2 meters avstand.
  • Inntak av alkohol på offentlig plass utenom på godkjente serveringssteder er forbudt.
  • Avstanden på 1,5 meter skal overholdes.

Dette er rødt lys

Helsedepartementet på Kanariøyene bruker et trafikklys-symbol for å indikere hvilke regler som til enhver tid gjelder på de forskjellige øyene. Når en øy overstiger 100 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste 7 dagene og har hatt en økning på over 10 prosent sammenlignet med de to foregående ukene aktiveres rødt lys. Da gjelder et strengere regelsett for denne øya i en gitt tidsperiode, før en ny vurdering blir foretatt.