Rot i tallene: Over 15 000 registrerte smittetilfeller per 100k i den lille kommunen

Ordføreren tordner og krever sannferdig informasjon. «


Slik Canariavisen tidligere har omtalt, er det rot i smittetallene på øygruppen.

Direkte misvisende lave smittetall sør på Gran Canaria er et godt eksempel. Der viste offisielle tall lenge at smittetallene var lave, til tross for at Mogán lenge har vært en av øyas verstingkommuner.

Årsaken er at statistikken som helsemyndighetene benytter er basert på analysested, ikke bosted.

Nå har en liten kommune på La Palma fått et smittetrykk på vanvittige 15 647 per 100 000 de siste to ukene. Årsaken? Øyas eneste sykehus ligger i den vesle kommunen med rundt 7000 innbyggere.

Breña Alta-ordføreren krever nå svar på hvor mange smittede kommunen egentlig har.

– Jeg er betrodd ansvaret med å forsvare min kommune og dens interesser. Av denne grunn trenger vi objektive og reelle data, mer enn noen gang, som lar befolkningen og øyas besøkende få tilgang til sannferdig informasjon rundt et så alvorlig tema som en global pandemi, skriver Jonathan Felipe på Facebook.

Ordføreren mener man leker med frykten til befolkningen.

– Og det holder ikke å si at man ikke har pålitelige data og at sykehuset ligger i Breña Alta.

Et annet eksempel på hvordan dette har slått ut tidligere, er i feriekommunen Mogán. Her meldte Grafcan om 122 per 100 000 den 18. desember. Samtidig var det reelle smittetrykket på 582.

Disse tallene har den siste tiden nærmet seg, og i dag viser Grafcan lignende smittetall som de reelle kommunetallene. Om årsaken er endringer i testrutiner eller om rapporteringen har endret seg, er uvisst.

Samtidig sliter altså lille Breña Alta kommune på La Palma, med et smittetall som utenkelig kan tilskrives den lokale og reelle smittesituasjonen, viser tall fra spesialnettstedet for coronatall på Kanariøyene, Cvcanarias.com