Siste
Flere av båtene kom seg i land uten assistanse, og flyktningene stakk fra stedet.

Rundt 100 flyktninger ankom i går –⁠ mange stakk av


Til tross for vanskelige forhold på havet kom hele åtte båter i land på Kanariøyene i går, med til sammen rundt 100 båtflyktninger. Noen av disse ble reddet til land, men flere ankom uten at myndighetene fikk grepet inn.

Den første båten ble reddet rundt midnatt 14 kilometer sør for Gran Canaria. Ombord var det to menn og en kvinne, og disse ble fraktet til havna i Arguineguín.

Flyktet fra stedet

Like før klokken 08 ankom en båt på egenhånd i San Agustín sør på Gran Canaria. 15 passasjerer flyktet fra stedet, og Guardia Civil og det nasjonale politiet har så langt klart å pågripe fem av disse. Søk etter de andre foregår fremdeles.

Omtrent samtidig varslet en fiskebåt om en gruppe flyktninger omtrent fire kilometer fra Maspalomas. Redningstjenesten fikk hentet inn båten som hadde fire menn ombord.

Kort tid etter varslet personell som jobbet ved et svømmebasseng om en båt rundt 400 meter fra kysten i Tarajalillo i San Bartolomé de Tirajana. De kom seg i land før redningstjenesten var på stedet, og en gruppe på 38 personer fikk assistanse fra redningstjenesten. Alle skal ha vært ved god helse, ifølge nødsentralen.

Politiet vet ikke hvor mange som var ombord

Litt senere, rundt klokken 09:45, kom en ny småbåt til fyrtårnet i Maspalomas. Også denne båten kom seg i land på egenhånd, og Guardia Civil og det nasjonale politiet søkte i området etter de som flyktet. Nødsentralen kan ikke gi noen tall på hvor mange som var ombord i denne båten.

Klokken 14:30 varslet en fiskebåt om nok en småbåt, og denne ble reddet og hentet inn til havna i Arguineguín. Ombord skal det ha vært 16 menn og en mindreårige.

En halvtime senere ble en båt observert nær kysten ved El Cabrón-stranda i Agüímes. Ombord var ni marokkanske menn som ble sendt til den gamle havna i Arinaga.

Søker etter 10-20 personer i La Aldea

Den åttende båten som ankom la til land ved Tasartico-stranda i La Aldea, og politiet søker nå etter mellom 10-20 personer som stakk fra stedet.

I tillegg til båtene som ankom har redningsfly også søkt etter en annen båt som skal ha reist fra El Aaiún i Vest-Sahara i går morges. Det antas at rundt et dusin båter kan være på vei til Kanariøyene for øyeblikket.

På torsdag ankom det en båt på Fuerteventura, og mediene kunne først melde om 60 personer ombord. Dette ble senere nedjustert til 49; 28 menn, 16 kvinner og fem mindreårige.

Øker kapasiteten

Regjeringsdelegasjonen på Kanariøyene sa på fredag at de jobber med å øke kapasiteten på mottakene som svar på den økte strømmen med båtflyktninger. De vil også benytte alternative mottak om nødvendig. Et av disse er et sportssenter i Playa de Arinaga som tok inn 151 flyktninger slik at de ikke skulle bli sittende fast i havna.

700 personer i august

Så langt i august har 700 personer ankommet øygruppen. Det er flere på en måned enn de første åtte månedene i 2019, da totalt 556 båtflyktninger ankom. Siden januar har rundt 4000 personer ankommet via båt som er en økningen på 719 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Testes for coronaviruset

Alle båtflyktninger som ankommer og blir tatt settes i karantene og testes for coronaviruset. Situasjonen i går stilte seg imidlertid annerledes, da flere av flyktningene kom seg i land uten hjelp og dermed flyktet fra stedet når de kom i land. Dette viser at systemet for overvåkning av kysten har flere svakheter.

Flyktninger som ikke blir ivaretatt av myndighetene ved ankomst kan utgjøre en risiko for smitte, og myndighetene har derfor økt fokuset på at disse båtene ikke skal legge til land uten assistanse fra myndighetene.