Siste
Foto: Canariavisen

Rundt 100 migranter kom til Kanariøyene denne søndagen


I dag ble en båt med rundt 50 migranter oppdaget sør for Gran Canaria. Disse ble fraktet til Arguineguín-havna.

Det ankom også rundt 50 migranter i en båt til Fuerteventura denne søndagen. Blant disse skal det ha vært 14 mindreårige.

Få hjemsendelser

Totalt 153 irregulære migranter ble hjemsendt fra Kanariøyene mellom 1. januar og 28. februar, viser tall fra Spanias regjering.

Årsaken til dette knyttes til stengte grenser på grunn av pandemien. Marokko har blant annet stoppet alle flyvninger fra Spania på grunn av Covid-19, noe som gjør hjemsendelser umulig for øyeblikket.

Disse tallene ble lagt frem som svar på et spørsmål fra det konservative partiet Partido Popular (PP) i parlamentet.

Kun sårbare flyttes til fastlandet

Innenriksminister Fernando Grande-Marlaska forsikret parlamentet om at kun migranter som tilhører spesielt sårbare grupper ble flyttet til fastlandet.

Kongressmedlem Carlos Rojas for PP krevde også svar på hvordan disse sårbare gruppene defineres, antallet overføringer til fastlandet og kostnadene forbundet til disse.

Ifølge Europa Press svarte Grande-Marlaska at regjeringen ikke organiserer, håndterer eller finansierer flytting av migranter fra Kanariøyene til fastlandet, men at de har gitt tillatelse til visse «sporadiske og begrensede» overføringer for «sårbare personer eller personer som sannsynligvis vil få innvilget internasjonal beskyttelse».

Ifølge statsminister Sánchez sitt kontor er det lover om retten til asyl og beskyttelse som definerer disse gruppene.

Rundt 400 godkjente asylsøknader

Regjeringen har informert om at 988 forespørsler om asyl og internasjonal beskyttelse har kommet frem til 9. april i år. Rundt 400 av disse ble innvilget.
Av disse har 16 (8 menn og 8 kvinner) fått innvilget asyl, 82 (alle kvinner) fått innvilget internasjonal beskyttelse for de som ikke kvalifiserer som flyktninger (såkalt subsidiær beskyttelse) og 302 (124 menn og 178 kvinner) har fått beskyttelse på humanitært grunnlag.

I årets to første måneder ble 153 migranter sendt tilbake til hjemlandet fra Kanariøyene, ifølge regjeringen.

Overvåker de som skal utvises

Santiago Abascal fra ytre høyre-partiet Vox ville vite hvordan regjeringen identifiserer og kontrollerer migranter som skal sendes hjem, og som fremdeles er i landet på grunn av coronapandemien.

Regjeringen har svart at alle migranter som får vedtak om utvisning blir overvåket. Det samme gjelder de som har begått kriminalitet og hvor det er foreslått utvisning.

Disse må møte for myndighetene med faste mellomrom, de må bo på en bestemt plass, og passet deres holdes av myndighetene.

Dersom det mistenkes at migranter som skal eller trolig skal utvises kan stikke av er det mulig å plassere de på et interneringssenter for utlendinger, påpeker regjeringen.

Over 4000 i år

I 2020 kom det 23 000 båtmigranter til Kanariøyene fra Afrika.

Så langt i år har det kommet over 4000 båtmigranter til Kanariøyene, viser tall fra Innenriksdepartementet. Disse kom i perioden 1. januar til 15. april.

Sammenlignet med samme periode i 2020 var dette en økning på 124%.

Livsfarlig migrantrute

På bare fire måneder i 2021 har minst 47 mennesker mistet livet på ruta fra Afrika til Kanariøyene, som anses som den farligste migrantruta til Europa.

For hver 26. person som kommer i land på øygruppen har en person mistet livet eller forsvunnet sporløst, viser tall fra den internasjonale organisasjonen for migrasjon.

Pandemien, strengere grensekontroll andre steder i Europa og væpnede konflikter i afrikanske land trekkes frem av den spanske flyktninghjelpen som viktige faktorer til at stadig flere migranter velger å reise til Europa.

De fleste av disse setter ut i små båter fra vestkysten i Afrika, på vei til Kanariøyene.