Siste
Migranter demonstrerer mot det de mener er elendige forhold i Las Racies-leiren. Foto: Asamblea de apoyo a migrantes en Tenerife

Rundt 200 migranter kan havne på gata på Gran Canaria


Mellom 150-200 migranter, hovedsaklig fra Senegal, forsøker nå å søke asyl utenfor hovedkvarteret til det nasjonale politiet.

Migrantene er i ferd med å bli kastet ut fra to hoteller som nå skal avslutte innlosjeringen av migranter på Gran Canaria.

Fra tidlig torsdag morgen har unge migranter stått i kø utenfor politiet for å få søke om internasjonal beskyttelse.

Flere frivillige fra støtteorganisasjonen Somos Red er sammen med migrantene for å hjelpe de.

De fleste migrantene som nå søker asyl skal ha bodd på Canaima i Puerto Rico og Vistaflor i Maspalomas sør på Gran Canaria.

Disse hotellene skal avslutte innlosjeringen av migranter i dag, i påvente av at turistene kommer tilbake.

Skal flyttes til Tenerife

Migrantene har derfor fått beskjed om at de skal flyttes til Las Canteras og Las Raices-leirene på Tenerife.

Spesielt sistnevnte er omstridt på grunn av dårlige leveforhold og matmangel, som gjentatte ganger har ført til protestaksjoner fra migranter og aktivister.

– De ber guttene sove på bakken i Las Raices. Og naturligvis er de veldig nervøse, sier en Olga González, som er en av de frivillige fra Somos Red.

Les også: 

Migrant: – Alle hadde reagert om de fikk dette til middag

Forsøker å stanse overføringen

Gruppen jobber nå med advokater for å skaffe migrantene beskyttelse og for å stanse overføringen til de omstridte migrantleirene på Tenerife.

Ifølge Somos Red-frivillige har migrantene i denne gruppen aldri fått informasjon om hvordan de kan søke asyl, og prosessen har blitt forsinket fordi migrantene ikke vet hva de skal gjøre.

– Når Canaima og Vistaflor stenger i morgen kommer vi til å ha mange mennesker som nekter å flyttes til Tenerife og som kommer til å bli sett på gata på Gran Canaria. Det er virkeligheten, sa González til Canarias 7 på torsdag.

Migrantene håper at de blir sikret mot hjemsendelse dersom de får asylsøknaden i orden.

– Når de har den kan de ikke lenger sendes hjem, sier González.

Saken fortsetter under annonsen.
 

Må få saken sin behandlet

Dersom migrantene har søkt asyl har de krav på at denne saken behandles og at et vedtak fattes før de eventuelt får opphold eller blir sendt tilbake til sine hjemland.

En advokat som har hjulpet gruppen med migranter er klar på at overføringen til migrantleirene på Tenerife ikke blir stoppet selv om de har søkt asyl.

Målet er at migrantene ikke skal starte hele prosessen på nytt igjen når de ankommer Tenerife, og at de dermed risikerer å bli hjemsendt.

1800 migranter skal flyttes

Sosial, innvandrings- og inkluderingsminister José Luis Escrivá har understreket overfor pressen at nesten 1800 migranter som fremdeles bor på hotell skal flyttes til leirene innen utgangen av mars.

Det sa han under en pressekonferanse denne torsdagen, der han også påpekte at det nå er over 6000 mottaksplasser fordelt på Tenerife, Gran Canaria og Fuerteventura.

Disse kommer i tillegg til mottaksplasser som eksisterte før migrantkrisen i 2020.

Escrivá forklarte at de mer enn 23 000 menneskene som ankom ulovlig til Kanariøyene i fjor var uventet.

Sosial, innvandrings- og inkluderingsminister José Luis Escrivá. Foto: La Moncloa - Gobierno de España

8000 migranter på hotell ved nyttår

Sosial og innvandringsdepartementet inngikk derfor avtaler med coronastengte hoteller på øygruppen for å innlosjere migranter.

Mot slutten av 2020 var det over 8000 migranter på hotell – de fleste av disse sør på Gran Canaria. For øyeblikket er det rundt 1800 migranter på hotell.

– Vi nådde over 8000 migranter på hotell i slutten av 2020. For øyeblikket er det rundt 1800 igjen, og innen slutten av måneden skal alle overføres til de nye mottakene. Hotellene vil bli ledige og migrantene skal være i mottakssentrene våre, sa Escrivá under pressekonferansen.

Migranter demonstrerer utenfor Las Raices-leiren på Tenerife. Foto: Asamblea de apoyo a migrantes en Tenerife

Siste stopp

Ministeren pekte også på at det jobbes for å overføre de mest sårbare personene til fastlandet i Spania.

Regjeringen har likevel lagt seg på en streng linje når det gjelder flytting til fastlandet, for å unngå at Kanariøyene blir en vei inn i Europa. Håpet er at færre vil reise når man vet at Kanariøyene blir siste stopp.

Beskyldes for menneskerettighetsbrudd

Escrivá sitt departement har møtt sterk kritikk fra aktivister og migrantene selv på grunn av dårlige forhold i mottaksleirene som er opprettet.

Det gjelder spesielt Las Raices på Tenerife, der matmangel, kulde, telt som lekker og mangel på medisinsk behandling er utstrakt.

Flere hundre migranter og aktivister gikk i tog på Tenerife. De mener forholdene i leirene er uholdbare. Foto: Asamblea de apoyo a migrantes en Tenerife

Høyt konfliktnivå

Flere ganger har det oppstått voldelige konflikter, slåsskamper og protester både inne i leiren og utenfor.

Lørdag 13. mars ble sju migranter pågrepet etter en voldshendelse i matsalen i Las Raices. Maten skal ha luktet så vondt at migrantene reagerte med å kaste ting mot personalet.

Seks vektere som jobber i leiren ble sykemeldt etter hendelsen og sju migranter ble pågrepet.

I tillegg til for lite og dårlig mat oppstår det ofte konflikter fordi personer fra Vest-Sahara og Marokko er plassert sammen.

Seks vektere ble sykemeldt etter denne hendelsen:

 

– Jeg føler meg utrygg

Områdene i Vest-Sahara er for tiden okkupert av Marokko, og gjør at selv små konflikter raskt eskalerer inne i leiren, ifølge en av migrantene på innsiden som Canariavisen har snakket med.

Han ønsker ikke å stå frem med navn, men forteller på Whatsapp om situasjonen.

– Det er under overflaten hele tiden. Det skal ingenting til og så smeller det men likevel setter de oss i samme leir. Jeg prøver å holde meg unna og jeg føler meg utrygg, forteller han til Canariavisen.

Saken fortsetter under annonsen.
 

– Alle hadde reagert

Han bekrefter at tidene da maten deles ut er spente øyeblikk.
– Ja nesten hver gang skjer det noe, og ofte blir de som ikke er litt tøffe dyttet bak i køen. Maten ville jeg ikke gitt til mennesker, det er ikke nok. Alle hadde reagert om de fikk dette til middag, sier han.

Hevder standarden er god

Minister Escrivá slo under pressekonferansen tilbake mot påstandene, og hevder standarden i leirene er så god som mulig. Escrivá har også sagt at de nye leirene har «enda bedre standard».

Også politikere som tidligere president for øygruppen Fernando Clavijo fra Coalicion Canaria har pekt på de elendige forholdene, og kaller de uverdige.

Tidligere president tordner

– Menneskerettighetene blir brutt i den leiren (Las Racies red.anm.), mens regjeringen forblir passiv med sine selvtilfredse taler, sa Clavijo.

Han pekte på overfylte telt, dårlig mat, mangel på sikkerhet og smittevern, klesmangel og at migrantene ikke får egnede sko som problemer migrantene står overfor.

– Naturligvis er det telt, slik det er i alle flyktningleirer i verden. Det ville vært bortkastede penger å sette opp permanente fasiliteter for midlertidige situasjoner, sa Escrivá.

Han hevdet også at teltene holder god standard og er kjøpt i Europa.

Saken fortsetter under annonsen.
 

Nekter å være inne i leiren

Escrivá svarte også på situasjonen der et større antall migranter har samlet seg i en provisorisk leir på utsiden av Las Raices, fordi de ikke ønsker å være inne i leiren.

– Det er mennesker som er foran Las Raices som er oppfordret av visse organisasjoner til å skape et show der, med påstander som ikke har noe å gjøre med forholdene deres, med unntak av at de risikerer å bli returnert, svarte ministeren.

Han la også til at de forbedrer spesifikke problemer når de blir klar over de.

– Hvis det er spesifikke tilfeller og de forteller det til oss, ser vi på det og forbedrer det.

Slåsskamper og bråk i Las Racies-leiren:

 

Kanariøyene blir et grensefengsel

Escrivá sin forklaring var ikke nok til å tilfredstille senator Fernando Clavijo. Han krevde også svar på hvorfor migrantene ikke blir sendt til fastlandet, og beskylder regjeringen for å gjøre Kanariøyene til et «grensefengsel i Sør-Europa».

– Mer enn 3000 migranter i sårbare situasjoner, de som søker internasjonal beskyttelse eller asyl, har blitt sendt fra Kanariøyene til fastlandet, sa Escrivá.

Han understreket også at hjemsendelser foregår, men ikke i det tempoet man ønsker.

Migranter demonstrerer mot hjemsendelser og dårlige forhold i leirene på Tenerife. Foto: Asamblea de apoyo a migrantes en Tenerife

Frivillig mottakssystem

Avslutningsvis påpekte Escrivá også at mottakssystemet i Spania er frivillig, og at migranter som ikke ønsker å bo i mottakene ikke anholdes.

– Hvis noen ikke vil inn i vårt mottaksssystem og vil være utenfor kan vi ikke gjøre noe med det, ei heller kan vi gjøre noe hvis de bestemmer seg for å reise.

Senator Sofía Acedo fra Partido Popular presset også innvandringsministeren, og har beskyldt han for å ikke ta ansvar.

– Ulovlig innvandring stopper ikke, men regjeringens innvandringspolitikk er iøynefallende med sitt fravær, sa Acedo.

Han mener de nye mottaksleirene ministeren snakker om er skamfulle.