Ryanair har lenge varslet nedleggelsen av sine baser på Kanariøyene. Foto: CAPTAIN RAJU - Creative Commons-lisens.

Ryanair stenger dørene på Kanariøyene


Denne onsdagen stenger Ryanair dørene på sine kanariske baser, på tross av en fortsatt uenighet med de ansatte og fagforeningene.

Ingen fly som har hatt sin base på Kanariøyene har tatt av i dag, og Ryanair har utelukkende operert flyvninger som ankommer fra andre baser ute i Europa til øygruppen.

Til sammen er det snakk om ni fly som har vært stasjonert på Kanariøyene; fire på Lanzarote, fire på Tenerife, og tre på Gran Canaria. Disse hadde til sammen 36 daglige flyvninger som nå altså er borte fra rutenettet til Ryanair.

Nedleggelsen av basen har lenge vært varslet av selskapet, men har møtt stor motstand hos ansatte og fagforeninger. Når basene nå legges ned er det uten en enighet mellom partene.

Ryanair har også unnlatt å sende oppsigelsesbrev 15 dager i forkant til de ansatte som nå mister jobben.

300 ansatte står uten jobb

Ifølge en talsmann for USO - fagforeningen for kabinansatte og piloter i Ryanair, har kun seks kabinansatte fått nye jobber i selskapet andre steder, samt 25% av pilotene. De gjenværende 300 ansatte visste ikke hva utfallet deres ville bli før i går, sier Jairo González til avisen Canarias7.

Ryanair har i dag sendt ut beskjed til alle disse ansatte om å møte opp på hovedkvarteret ved flyplassene på Gran Canaria, Lanzarote, og Fuerteventura kl. 17 for å levere inn uniformer, ID-kort, og salgsterminalen sin, og med beskjed om at de vil bli trekt i lønn dersom de ikke gjør dette.

Planlagt lenge

I august i fjor sendte Ryanair en e-post til sine ansatte, der de rettferdiggjør nedleggelsen med forsinkelser i leveransen av flere Boeing 737 MAX-fly, effektene av Brexit, og et fall i fortjenesten på 41 prosent i de første fire måneder i 2018, sammenlignet med for to år siden.

I e-posten sa også HR-leder Lisa McCormack at flyselskapet ville prøve å minimere antall oppsigelser som følge av nedleggelsen ved å flytte ansatte.

Fagforeningen USO mener på sin side at Ryanair legger ned sine baser i Spania på grunn av arbeidsloven i landet, og at det koster mer for selskapet å ha ansatte i Spania, fremfor å ansette nye besetninger i andre land.