Calima på Kanariøyene. Foto: Wikimedia Commons

Så farlig er calima – 10 tips når sandstøvet kommer

4 min


Annonse

Kanariøyene er først og fremst kjent for sitt gode og varme klima, som gjerne er behagelig gjennom hele året. Så hva er det egentlig som skjer når luften plutselig blir uklar, temperaturen stiger, og horisonten blir borte bak et teppe av støv? Fenomenet har fått mange turister til å lure på hva som egentlig skjer. Noen får også problemer med pusten, og andre symptomer som såre øyne. De med støv på hjernen får gjerne et lite anfall også, for støvet legger seg jo overalt.

Så vi tenkte det var en god idé å forklare hva dette fenomenet er, men også hvordan du kan takle calima når du er på Kanariøyene.

Calima på Kanariøyene

Først kan det være greit å få orden i begrepene. Mange forveksler nemlig Scirocco og calima. Når vi snakker om calima, er det støvet i luften det snakkes om. Når vi snakker om Scirocco er det den varme vinden som kommer fra sør-øst, og som kan ta med seg dette støvet fra Sahara-ørkenen.

Calima: støv i luften

Calima kjennetegnes ofte av en trykkende hete og støv i luften. Men det betyr ikke at det alltid må være varmt når det er calima. Faktisk kan vinden noen ganger være ganske kjølig – men vanligvis kommer altså calimaen i følge med økte temperaturer.

Det som kjennetegner en calima (hvis de ikke har sendt ut et varsel fra det meteorologiske institutt allerede) er redusert sikt. Dette skjer fordi luften fylles av store mengder finkornet støv fra Sahara. I tillegg merker mange at de blir såre i øyne og hals, og noen får pustebesvær og ubehag i lungene.

Det spanske meterologiske instutt, Aemet, kan ved hjelp av modeller som Skyron varsle om calima rundt 48 timer før støvet treffer øygruppen.

I tillegg kan du selv sjekke hvor mye skadelig støv som er i luften til enhver tid på denne siden.

Alvorlige plager

Hvis calimaen varer lenge eller er kraftig får enkelte mer alvorlige plager, som bronkitt, astmalignende symptomer, og inflammasjon. Dette skjer gjerne fordi støvet, vinden, og varmen tørker ut slimhinnene dine.

Regn etter calima?

Kanariere har lenge ment at hvis calimaen kommer, er det ikke lenge til det blir regn. Det er faktisk noe i dette, for ofte letter calimaen endelig når det kommer et skikkelig regnvær. Dette har med endringer i det atmosfæriske trykket å gjøre.

Andre ganger er det en sterk vind som tar med seg støvet videre på sin reise, som noen ganger går helt til Sør-Amerika. Kanariøyene er altså ikke de eneste som blir plaget av dette værfenomenet, selv om øygruppen er mye rammet.

Faktisk er det calima i gjennomsnitt 20 ganger i året.

Risikogrupper

De mest utsatte for calima er små barn, eldre, og personer med pusteproblemer eller hjerte- og karsykdommer, men også friske personer kan oppleve plager i forbindelse med calima. Turister kjenner ofte ikke igjen symptomene, siden de ikke opplever dette flere ganger i løpet av året.

Så hva kan vi gjøre for å beskytte oss selv mot disse plagene?

 • Hold deg innendørs så mye som mulig. Unngå direkte sollys, spesielt hvis det er varmt.
 • Bruk lyse klær når du går ut. Ha gjerne også på en hatt eller caps for å beskytte mot solen.
 • Hvis du opplever pusteproblemer kan en maske hjelpe, men bare av typen N95 og oppover. Vanlig munnbind kan hjelpe, men har liten effekt på det finkornede støvet.
 • Hold vinduer og dører lukket, slik at minst mulig støv kommer inn.
 • Bruk gjerne aircondition og luftfuktere for å bidra til et bedre inneklima, men unngå for store temperaturforskjeller mellom inne og ute.
 • Drikk mye vann gjennom hele dagen. Unngå alkohol, kaffe, og andre vanndrivende drikker.
 • Er det varmt bør du spise mye frukt og grønt, og unngå tung mat.
 • Unngå aktiviteter utendørs, og utsett gjerne trening og tungt arbeide til calimaen har lettet.
 • Kontakt lege hvis du føler deg dårlig eller har pusteproblemer. Ring 112 hvis det er akutt.

Utover dette bør du alltid følge sunn fornuft. Enkelte studier har vist en sammenheng mellom økt fare for hjerteinfarkt og calima – så dette værfenomenet er ikke til å spøke med, selv om folk flest slipper unna med såre øyne og lettere irritasjon.

Annonse:


Del med dine venner!

4 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 1. Interessant artikkel, selv om den kanskje ikke på alle områder er 100% vitenskapelig forankret?
  Etter å ha hørt mye om Kalima og effekter på kroppen og da i særdeleshet på lungene, tenkte jeg at jeg skulle teste ut dette litt selv. Jeg er 72 år og har syklet en del i fjellene på Gran Canaria, og jeg har benyttet både sykkelcomputer og strava, mm. på turene. En dag det var kraftig Kalima med mye sandstøv i luften, tok jeg en sykkeltur opp til Ayacata fra Mogan. Jeg ønsket å se om Kalimaen hadde noen innvirkning på puls, hastighet, osv, men klarte ikke å registrere noen målbar effekt på noen av delene.
  Noen kan selvsagt være mer følsomme for dette enn andre, og reagere signifikant. Og hos andre kan reaksjonene kanskje komme fra hodet vel så mye som fra lungene?
  Jeg for min del klarte som sagt ikke å registrere noen målbar effekt av denne forholdsvis betydelige Kalimaen på denne turen og har aldri latt dette mikroskopisk sandstøvet i luften legge noen begrensning på aktiviteten min på Kanariøyene.

  1. Hei Tore.

   Vi mener at den etablerte vitenskapen som finnes på området hva gjelder finkornet støv og luftforurensning, og sammenhengen mellom økt fare for hjerteinfart, er meget godt dokumentert i vitenskapelige kilder. Forskning.no har hatt flere saker på dette. Vi mener også at en enkelt person med sykkelcomputer og strava ikke kan defineres som forskning, og derfor ikke kan brukes som bakgrunn for vår artikkel eller informasjonen i denne.

   Det er også godt dokumentert at økt luftforurensning, spesielt akutte endringer, kan føre til pustebesvær og i verste fall astmaanfall hos personer som er predisponert for dette.

   https://forskning.no/forebyggende-helse-forurensning-partner/forurensning-kan-gi-hjerteinfarkt/1034637

   Her har du også en del interessante lenker til vitenskapelige artikler om sammenhengen mellom fint svevestøv og hjerte- og karsykdommer, som du finner i bunnen av Foreningen for hjerte- og lungesyke sin sak om luftforurensning.

   https://www.lhl.no/et-sunnere-liv/luftforurensning-er-knyttet-til-mer-areforkalkning-og-hjertesykdom/

   Med andre ord mener vi at vi har alt på det tørre når vi formidler at det finnes både fare for pustebesvær og i verste fall hjerteproblemer på grunn av calima, og vi forholder oss også til den informasjonen som blir gjort tilgjengelig fra helsemyndighetene på Kanariøyene.

   Takk for din tilbakemelding!

   Hilsen oss i redaksjonen.

 2. Mener du at all vitenskapen for dette bare er tull du da, Tor? Jaja, du får nå bare sykle i vei, jeg holder meg inne så mye som mulig når det er kalima. Blir jo helt tett og får vondt for å svelge hver gang, og sår i øynene, og kjenner jeg blir sliten mye raskere i varmen. Så tror ikke det er tull akkuratt….

 3. Jeg har god helse…..men røyker. Første gang jeg ble utsatt for Kalima i puerto rico, trodde jeg at jeg var blitt forkjølet, og fått halsbetennelse…jeg hostet hele natta, til jeg brekket meg…..dagtid var litt bedre….men svidde i øyne og hals……var veldig ubehagelig…..Og da visste jeg ikke hva Kalima var engang…..så detter er reelt……ikke bare noe som sitter i hodet nei….