Kanariøyene

Spania

2446

Bekreftet smittet

162

Døde

2221

Friskmeldt

250 545

Smittet

28 385

Døde

150 376

Friskmeldt

Smittestatus på Kanariøyene

2446

Bekreftet smittet

162

Døde

Annonse

Så farlig er calima – 10 tips når sandstøvet kommer

av | 07.03.2020

Kanariøyene er først og fremst kjent for sitt gode og varme klima, som gjerne er behagelig gjennom hele året. Så hva er det egentlig som skjer når luften plutselig blir uklar, temperaturen stiger, og horisonten blir borte bak et teppe av støv? Fenomenet har fått mange turister til å lure på hva som egentlig skjer. Noen får også problemer med pusten, og andre symptomer som såre øyne. De med støv på hjernen får gjerne et lite anfall også, for støvet legger seg jo overalt.

Så vi tenkte det var en god idé å forklare hva dette fenomenet er, men også hvordan du kan takle calima når du er på Kanariøyene.

Calima på Kanariøyene

Først kan det være greit å få orden i begrepene. Mange forveksler nemlig Scirocco og calima. Når vi snakker om calima, er det støvet i luften det snakkes om. Når vi snakker om Scirocco er det den varme vinden som kommer fra sør-øst, og som kan ta med seg dette støvet fra Sahara-ørkenen.

Calima: støv i luften

Calima kjennetegnes ofte av en trykkende hete og støv i luften. Men det betyr ikke at det alltid må være varmt når det er calima. Faktisk kan vinden noen ganger være ganske kjølig – men vanligvis kommer altså calimaen i følge med økte temperaturer.

Det som kjennetegner en calima (hvis de ikke har sendt ut et varsel fra det meteorologiske institutt allerede) er redusert sikt. Dette skjer fordi luften fylles av store mengder finkornet støv fra Sahara. I tillegg merker mange at de blir såre i øyne og hals, og noen får pustebesvær og ubehag i lungene.

Det spanske meterologiske instutt, Aemet, kan ved hjelp av modeller som Skyron varsle om calima rundt 48 timer før støvet treffer øygruppen.

I tillegg kan du selv sjekke hvor mye skadelig støv som er i luften til enhver tid på denne siden.

Alvorlige plager

Hvis calimaen varer lenge eller er kraftig får enkelte mer alvorlige plager, som bronkitt, astmalignende symptomer, og inflammasjon. Dette skjer gjerne fordi støvet, vinden, og varmen tørker ut slimhinnene dine.

Regn etter calima?

Kanariere har lenge ment at hvis calimaen kommer, er det ikke lenge til det blir regn. Det er faktisk noe i dette, for ofte letter calimaen endelig når det kommer et skikkelig regnvær. Dette har med endringer i det atmosfæriske trykket å gjøre.

Andre ganger er det en sterk vind som tar med seg støvet videre på sin reise, som noen ganger går helt til Sør-Amerika. Kanariøyene er altså ikke de eneste som blir plaget av dette værfenomenet, selv om øygruppen er mye rammet.

Faktisk er det calima i gjennomsnitt 20 ganger i året.

Risikogrupper

De mest utsatte for calima er små barn, eldre, og personer med pusteproblemer eller hjerte- og karsykdommer, men også friske personer kan oppleve plager i forbindelse med calima. Turister kjenner ofte ikke igjen symptomene, siden de ikke opplever dette flere ganger i løpet av året.

Så hva kan vi gjøre for å beskytte oss selv mot disse plagene?

  • Hold deg innendørs så mye som mulig. Unngå direkte sollys, spesielt hvis det er varmt.
  • Bruk lyse klær når du går ut. Ha gjerne også på en hatt eller caps for å beskytte mot solen.
  • Hvis du opplever pusteproblemer kan en maske hjelpe, men bare av typen N95 og oppover. Vanlig munnbind kan hjelpe, men har liten effekt på det finkornede støvet.
  • Hold vinduer og dører lukket, slik at minst mulig støv kommer inn.
  • Bruk gjerne aircondition og luftfuktere for å bidra til et bedre inneklima, men unngå for store temperaturforskjeller mellom inne og ute.
  • Drikk mye vann gjennom hele dagen. Unngå alkohol, kaffe, og andre vanndrivende drikker.
  • Er det varmt bør du spise mye frukt og grønt, og unngå tung mat.
  • Unngå aktiviteter utendørs, og utsett gjerne trening og tungt arbeide til calimaen har lettet.
  • Kontakt lege hvis du føler deg dårlig eller har pusteproblemer. Ring 112 hvis det er akutt.

Utover dette bør du alltid følge sunn fornuft. Enkelte studier har vist en sammenheng mellom økt fare for hjerteinfarkt og calima – så dette værfenomenet er ikke til å spøke med, selv om folk flest slipper unna med såre øyne og lettere irritasjon.

Andre nyheter:

Nesten 1000 bedrifter etterforskes for juks

Nesten 1000 bedrifter etterforskes for juks

976 bedrifter på Kanariøyene etterforskes for juks med permitteringslønn etter unntakstilstanden. Inspektører fra arbeidsdepartementet etterforsker nesten tusen kanariske bedrifter for mulig svindel med den midlertidige permitteringslønnen (ERTE) under pandemien....

Temperaturen kan komme opp i 44 grader

Temperaturen kan komme opp i 44 grader

Varmen er forventet å komme opp i 44 grader enkelte steder i dag. Myndighetene advarer mot ekstremvarmen.  Helsedepartementet opprettholder sitt varsel for høye temperaturer, som kan komme opp i mellom 30-44ºC. Varmest vil det bli i fjellområdene og innlandet på...

Slik gikk reisen til Gran Canaria

Slik gikk reisen til Gran Canaria

I går landet både SAS og Norwegian på Gran Canaria med turister for første gang siden portforbudet ble innført. Vi tok en prat med noen av de reisende for å finne ut av hvordan de opplevde reisen. Etter at Kanariøyene og Spania forøvrig gjenåpnet for internasjonal...

Kun en person er innlagt for Covid-19 på Kanariøyene

Kun en person er innlagt for Covid-19 på Kanariøyene

På lørdag var det 63 aktive smittetilfeller på Kanariøyene, og kun en person er innlagt på sykehus. Kanariøyene er i ferd med å fullføre sin andre helg i den nye normalen med tall som bekrefter at pandemien fortsatt er under kontroll på øygruppen. På lørdag kveld var...

Oransje farevarsel for ekstremvarme på Gran Canaria

Oransje farevarsel for ekstremvarme på Gran Canaria

Meteorologene i Aemet øker farenivået for ekstremvarme til oransje på Gran Canaria i morgen. De aktiverer også gult varsel for Lanzarote, Fuerteventura og Tenerife.  De siste dagene har vært preget av høy varme og gult farenivå for både vind, varme og høye bølger. I...

I dag landet første Norwegian-fly på Gran Canaria

I dag landet første Norwegian-fly på Gran Canaria

I dag gjenopptok Norwegian sine ruter fra Norge til Gran Canaria. Det første flyet fra Norwegian landet på Gran Canaria kl 16:20, og gikk tilbake mot Oslo igjen kl. 17:15. Denne ruten vil gå hver lørdag fremover. I en pressemelding skriver Norwegian at de gjenopptok...