Saludos fra Audun: En annen vekkerklokke

Etter mange år i arbeidslivet er det ganske behagelig som pensjonist å bli vekket av noe helt annet enn en forferdelig vekkerklokke. Hva med et hanegal?

ILLUSTRASJON: Pixabay

Av Audun Brestrup
Publisert 17. oktober 2020 kl. 01:31

Av Audun Brestrup
Publisert 17. oktober 2020 kl. 01:31

Saludos fra Audun er en ny (men ikke fast) spalte fra bloggeren Audun Brestrup. Han driver bloggen The Islands In The Sun hvor han skriver om livet på Gran Canaria og alt om Makaronesia og Azorene. I denne spalten vil Audun servere deg sine humoristiske og personlige innblikk, som han mener Canariavisen.no sine lesere vil få glede og nytte av. 

Fincaen

Jeg bor på en finca, som det kalles her nede på Kanariøyene, og det er egentlig en liten gård. For min del så består denne fincaen blant annet av en del døde trær. Likevel, jeg har planer, og det vil sikkert bli bra en dag.

De eneste trærne som tørken, og mangelen på vanning, gjennom flere år ikke har avlivet, er Granatepletrærne. Helt utrolig!

Foto: Audun Brestrup

Hønsehuset

Jeg har også et gammelt hønsehus, som regelrett skjemmer ut gårdsplassen, men jeg har planer for det også.

Hvis man er rimelig voksen har jeg tro på å ha planer. Det kan bidra til et lengre liv, er nå min overbevisning. Jeg håper bare at jeg har rett, og klarer å få gjennomført mine planer før pennalet kaller. (Les: Dø i Syden)

Det praktiske med å bo slik som vi gjør er at det er høye murer rundt eiendommen så ingen andre kan irritere seg over skraberakklet.

Vårt hønsehus er ikke herberge til fjærkre, og har ikke vært det på aldri så lenge. Ikke har jeg planer om å anskaffe høner heller, selv om det er flotte fugler og nylagte egg er godt. Så – det er ikke min hane som vekker meg.

Foto: Audun Brestrup

Lyder på landet

Når man bor på bondelandet her på Gran Canaria, så registrer man en mengde lyder.

  • Det er et esel som skryter noen ganger om dagen nede i bakke. Sikkert rett før foring.
  • Det er hester som går og klaprer på tur på veien utenfor min høye mur til omverdenen.
  • Fuglesang, så klart, men mest om våren.
  • Breking fra sauer og geiter som bor i området.
  • Siden vi har utsikt rett ut mot Meloneras og Maspalomas stranden, så er det lyder fra fly og helikoptre på søk etter flyktninger. (Les min historie om den forferdelige tragedien.)
  • Fincahundene gjør når folk går forbi eiendommene, og når de kjeder seg og vil preke med hverandre. (Jeg tror egentlig at de er gode kompiser.)

Foto: Audun Brestrup

  • Modellfly. Vi har en liten modellflybane på neste topp hvor entusiaster flyr hver ettermiddag på lørdag og søndag. Selv om de er ganske ivrige er ikke alle like gode til å lande. Ja, jeg følger med i kikkert av og til. Det er mye stygt, og det var faktisk en som til og med satte seg fast i den nærliggende høyspentmasten. De burde øvet mer på landing, syntes nå jeg.
  • Og så er det hanene! Det er noen i området.

Hanegal

Det er to ting som kan vekke meg om morgenen. Det ene er at jeg må pisse. (Det heter sikkert noe med naturens vegne, men jeg er ikke der i språkbruken. Les for øvrig stykket på linken :-))

Det andre er hanegal. Det var i dag når hanen gol at jeg kom på at jeg måtte få ut denne historien så fort som mulig før jeg glemte hva jeg skulle fortelle om. Ja jeg er glemsk!

Hva hanene går på her nede på Gran Canaria vet ikke jeg, men det kan umulig bare være vanlig fòr. De galer på alle slags tidspunkter. Til og med midt på natten har en og annen gitt lyd. (Extacy og raveparty?).

Heldigvis så er det kun et av tidspunktene på døgnet som jeg reagerer på hanegalet, og våkner til liv. Det er den hanen som galer etter at det har blitt lyst.

Som pensjonist har jeg ingen forståelse for å stå opp når det er mørkt. Min overbevisning er at oppstandelse i mørket gir et mørkt sinn. (Det er godt mulig mine kollegaer, og arbeidstakere, merket det når jeg var arbeidsaktiv. Hvem vet? Jeg var sikkert for trøtt til å registrere det.)

Min hustru, som er A-menneske, er totalt uenig med min teori.

Foto: Pixabay

Hanegal i symbolsk betydning

At en eller annen hane galer har i alle år varslet fare i symbolsk betydning. Da er vi inne på en annen historie som verken er morsom eller trivelig.

Jeg tenker på Den Røde Hanen som galer for Kanariøyene med fare for skogbranner og vannmangel etter år uten nedbør.

Den Grønne Hanen galer for hele verden med varsko om at vi må ta rev i seila for å få fart på miljøvernet.

Den Blå Hanen galer for våre hav og strender som fylles opp av plast og mikroplast. Det er jo snart ikke plass til fisken, og den som er der er jo full av plast og gift, må vite!

Den Gylne Hanen galer et varsko om den økonomiske krisen Kanariøyene, og andre turiststeder, er oppe i med manglende besøkende på grunn av covid-19. (På denne linken kan du lese om koronaisolasjonen i Påsken 2020.) Kommer ikke turismen snart i gang så blir det kanskje ikke noe å komme tilbake til for alt er konkurs.

Nei – det er mange skumle haner som galer for tiden.

Livet er herlig på Gran Canaria når man blir vekket av en levende hane og ikke en symbolsk!

Saludos

Audun

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!