Se meteorsvermen fra Kanariøyene: den beste muligheten for å se Perseidene


Kanariøyene er et fantastisk sted for å observere fenomener fra verdensrommet. Hvis du vil oppleve meteorsvermen Perseidene kan du gjøre dette fra Kanariøyene - og den beste tiden er tidlig om morgenen 13. august.

Hvis du er spesielt interessert kan det være verdt å merke seg at du får best utsikt mot verdensrommet fra fjellområdene på Kanariøyene. Det er mørke omgivelser og tynnere atmosfære som gjør disse områdene spesielt egnet til å observere meteorstormen som nå kommer.

13. august rett før soloppgang

I år er det mellom 11 - 13 august som er datoen alle hobbyastronomer har satt av på kalenderen.

Da ankommer nemlig meteorstormen Perseidene. Rundt klokken 06:55 den 13. august vil svermen nå sitt maksimum, og du vil kunne observere rundt 100 metorer som treffer jordens atmosfære i timen.

Dessverre vil fullmånen gjøre dette fenomenet litt vanskeligere å se i år, men rett før soloppgang 13. august er det gode sjanser for et fantastisk skue.

Stjerneskudd

Meteorsvermer som dette, også kjent som stjerneskudd, er små steiner og støv som treffer atmosfæren vår. Disse kommer som regel sammen med asteroider og kometer som går i bane rundt sola, og som med jevne mellomrom besøker jordens nabolag.

Disse steinene fra verdensrommet går i oppløsning når de treffer atmosfæren vår, og resultatet er en lysende stripe over himmelen.

Det er kometen Swift-Tuttle som trekker med seg meteorsvermen. Foto: NASA

Kometen som bringer med seg Perseidene heter Swift-Tuttle, og ble oppdaget i 1862. Kometen er 26 kilometer i diameter, og er det største objektet som kommer nær jorden.