Siste

Se opp for disse på Gran Canaria: –⁠ Farlig

Giftige sjøsnegler observert på Gran Canaria, og de kommer sjelden alene. «


Det var en sjåfør fra bybussene i Las Palmas som oppdaget et eksemplar av sjøsneglen Glaucus atlanticus ved Las Canteras-stranda.

Manuel Moreno tok seg en rusletur langs stranda på lørdag, da han oppdaget det lille dyret som har det passende tilnavnet, Den blå dragen.

Som med så mye i naturen skal du ikke la størrelsen lure deg: denne rakkeren byr på meget smertefulle stikk, og nettopp på grunn av størrelsen er de vanskelige å få øye på.

Moreno forteller til Canarias 7 at han snakket med en kollega på telefonen, som tilfeldigvis advarte mot disse sneglene, etter observasjoner på Fuerteventura. Det var da han fikk øye på sjøsneglen.

Han fikk fanget den i en liten kopp, men understreker overfor avisa at han ikke tok på den.

Farlige

Dyret i seg selv produserer ikke egen gift. Det spiser små, men giftige maneter, og absorberer deres gift. Og det er ikke en hvilken som helst manet som står på menyen: sjøsneglen er nemlig meget glad i portugisisk krigsskip.

Dette er kolonimaneter som har flere meter lange tentakler. Disse besøker av og til kysten på Gran Canaria, og kan gjenkjennes på sin karakteristiske blåfarge og seil på ryggen.

Sjøsneglen takler giften fra portugisisk krigsskip godt, og den tar vare på denne for å beskytte seg selv mot andre rovdyr, ifølge Marinebiologene.no

Intense smerter

Symptomene etter et møte med enten portugisisk krigsskip eller Den blå drage kan være intense, sviende smerter der man kommer i kontakt med manetens tentakler eller sjøsneglens fingre, blemmer og røde merker i huden.

Noen får også kvalme, oppkast, blodtrykksfall, kramper og hjerterytmeforstyrrelser, som i verste fall kan medføre drukning.

Dødsfall har forekommet på grunn av disse manetene, skriver Lommelegen.no

– Jeg visste at jeg ikke kunne fange den med hendene fordi det er et veldig farlig dyr, forklarer Moreno.

Han advarte umiddelbart Røde Kors-mannskapene på stranda om dyret, og ga også surfere i folk i nærområdet beskjed, skriver avisa.

Det vesle eksemplaret var bare 22 millimeter stor. Det er ikke uvanlig, for Glaucus atlanticus blir som regel ikke over 3 centimeter.

Moreno forteller til Canarias 7 at han selv har et stort arr fra maneter han møtte på Anfi-stranda, sør på Gran Canaria.

– Problemet er at disse er veldig små, forklarer bussjåføren med en lidenskap for naturfotografering.

For få dager siden ble det som kan være portugisiske krigsskip observert ved Playa del Cura, sør-vest på Gran Canaria.

Hvis du blir brent

Hvis du skulle bli brent må du ikke gni eller røre området. Vask godt med saltvann, men bruk aldri ferskvann, urin eller eddik, selv om det kan fungere for andre maneter. Du bør også fjerne rester av tentakler med pinsett, og legge is på området.

Ring 112 dersom du viser tegn til brekninger, kramper, hodepine, pusteproblemer eller sykdomsfølelse.

Strendene på Gran Canaria er merket med flagg som angir badesikkerheten, og hvis flagg med teksten «Medusas» (maneter) er hengt opp bør du styre unna.