Siste
INTERNASJONALT SAMARBEID: En omfattende operasjon som involverte myndigheter fra Frankrike, Storbritannia, USA, Spania og Nederland førte til at seilbåten Majic til slutt ble stoppet. Foto: Guardia Civil

Seilbåt tatt med over et tonn kokain vest for La Palma


Etter en omfattende operasjon som involverte myndigheter fra hele Europa slo Guardia Civil mot en seilbåt med over et tonn kokain vest for La Palma. Tre personer fra Kroatia ble pågrepet. Etterforskningen begynte allerede i februar, da politiet fikk informasjon om en båt som seilte under kroatisk flagg, og som angivelig var del av en internasjonal smuglerbande.

Politiets etterretning tilsa at båten i slutten av februar forlot Dubroknic i Kroatia med kurs for Montenegro, og muligens også Spania.

Fra Spania til Karibia

Båten ble deretter overvåket av politiet som registrerte at den ankom ved Almería-havnen sør i Spania, før den seilte til Lanzarote. Noe senere skal fransk, britisk, amerikansk og nederlandske myndigheter i samarbeid med Europol ha varslet om at båten befant seg utenfor Barbados, og deretter ved Martinique-øya i Karibia i begynnelsen av april.

Smuglerne ombord skal ha måttet gjennomgå helseundersøkelser ved flere tilfeller i Karibia, og dette skal etter etterforskernes mening ha ført til at de valgte andre mål for sin smugleroperasjon. Båten returnerte til Kanariøyene og Lanzarote i begynnelsen av juni.

Politiet i hælene

Deretter skal de tre personene ombord ha dratt til forskjellige steder i Europa, før de møttes igjen i midten av august. På dette tidspunktet var imidlertid politiet på de mistenkte med argusøyne.

Noen få dager etter at de mistenkte ble gjenforent skal de ha oppgitt at de satt kurs mot Brasil. Koordinasjonssenteret Guardia Civil og Havovervåkningssenteret så imidlertid at de mistenkte ikke fulgte den oppgitte kursen, og at båten seilte parallelt med Afrika-kysten til Guineabukta. Båten sørget hele veien for å holde seg i internasjonalt farvann.

Tonnet med kokain har en anslått gateverdi i Spania på over 60 millioner euro. Foto: Guardia Civil

Mistenkte overlevering utenfor Kanariøyene

Denne kursendringen førte til at politiet mistenkte at Rajic skulle møte et annet fartøy på åpent hav, og at planen deres var å motta en større mengde narkotika. Guardia Civil iverksatte derfor en aksjon med taktiske styrker ombord på fartøyet Río Segura, som umiddelbart satt kursen mot Rajic.

Operasjonen endte med at agenter bordet seilbåten forrige onsdag, og at de tre personene ombord ble pågrepet. Etter at båten var fraktet til Tazacorte på La Palma ble det avdekket over et tonn kokain ombord.

Over et tonn kokain ble avdekket ombord i seilbåten. Foto: Guardia Civil

Politiet mener smuglerne er del av en internasjonal operasjon med kriminelle gjenger fra flere øst-europeiske land, inkludert Albania, Montenegro, Kroatia og Bosnia. Disse skal angivelig ha sine baser på strategiske steder i Europa, slik som Kanariøyene, Galicia og Sør-Spania. Kokainet som ble beslaglagt er antatt å ha en gateverdi på over 60 millioner euro – over 640 millioner kroner.