Et Thomas Cook-fly på Lanzarote i 2016. Foto: Rob Hodgkins/Flickr/CC BY-SA 2.0

Selskaper som tapte penger på konkursen kan få statsstøtte


Selskaper som tapte penger da reisegiganten Thomas Cook gikk konkurs i 2019 skal få tilgang på statsstøtte fra regjeringen i Spania. Det ble kunngjort av visestatsminister og finansminister Nadia Calviño på torsdag.

Den totale hjelpepakken er på sju milliarder euro, og 1140 millioner skal gå til Kanariøyene.

Stiller krav

Statsstøtten til selskaper i forbindelse med pandemien har stilt strenge krav for å kvalifisere. Selskapene har vært nødt til å dokumentere en nedgang i omsetningen på minst 30% i 2020, og kan ikke ha gått med tap i 2019.

Nå anerkjenner regjeringen at en rekke selskaper gikk med tap i 2019 på grunn av Thomas Cook-konkursen.

Økonomi og arbeidsminister Elena Máñez på Kanariøyene er positiv til dette, og sa under en pressekonferanse i går at dette ikke blir den eneste hjelpen som skal gis til selskaper som er rammet av pandemien.

– Ikke rettferdig

Det nye unntaket kommer takket være press fra den kanariske regjeringen, påpekte Máñez.

– Fra første øyeblikk har vi tatt opp problemet rundt Thomas Cook-konkursen. Det var ikke rettferdig at en situasjon som denne ikke skulle stoppe et selskap fra å kvalifisere, sa hun under pressekonferansen.

Ministeren påpekte at hun også har bedt Madrid om å gi unntak for de selskapene som investerte i oppussing det året, som for eksempel hoteller som hadde omsetningsfall på grunn av dette i 2019.

– Vi er ikke enige i at det i spesifikke tilfeller blir bestemt at et selskap ikke kvalifiserer til støtte på grunn av omsetningstap i et år, og derfor har vi tatt opp dette med regjeringen i Spania, forklarte Máñez

Det er regionsmyndighetene som skal fordele pengene fra den statlige krisepakken. Det gir ifølge Máñez økt fleksibilitet til regionene, noe hun ser på som positivt.