Sementfabrikken i El Pajar fra luften. Foto: Bård Ove Myhr

Sementfabrikken kjemper for livet –⁠ har søkt ny havnekonsesjon


Sementfabrikken i Arguineguín har søkt om ny konsesjon for bruk av Santa Águeda-havna fra havnemyndighetene på Gran Canaria. Søknaden ble levert inn tirsdag morgen.

Havna er øyas eneste privatdrevne industrielle havn og den nåværende konsesjonen fabrikken har for å bruke den utløper i oktober neste år.

Når det skjer ønsker havnemyndighetene at det skal bygges en båthavn for fritidsbåter der sementfabrikken i dag opererer og det vil i så fall bety slutten for fabrikken.

Havna er avgjørende

Havna som mottar råmaterialer og sender det ferdige produktet videre er essensiell for produksjonen av sement ved den ikoniske fabrikken.

Ifølge El Sur Digital flyttes en halv million tonn hvert år, og havna bidrar dermed til at denne trafikken ikke må gå over land.

Bruksretten til havneområdet er avgjørende for frakt av råmaterialer og sement til og fra fabrikken. Foto: Bård Ove Myhr

Hadde den gjort det ville det ifølge El Sur Digital involvert bruk av hundre lastebiler langs motorveien GC-1 hver dag og et utslipp på til sammen 3000 tonn CO2.

Vil fortsette

Selskapet CEISA som eier sementfabrikken har gjort det klart at de ønsker å drive videre i området.

– Vi har vært i El Pajar i mer enn 60 år, skapt velstand og arbeidsplasser, og vårt mål er å fortsette aktiviteten med de tre grunnleggende pillarene: fabrikken vår, som ligger på selskapets tomt, steinbruddet, som gir oss råmaterialer av høy kvalitet eksklusivt til Kanariøyene, og havna, som lar oss være effektive ved å redusere frakt til et minimum, sier  koordinator i CEISA, Claudio Piernavieja, i en pressemelding.

Krever nedleggelse

Cordial-kjeden, Del Castillo-familien og fotballstjerna David Silva har opprettet et stort ferieboligkompleks like ved fabrikken.

Komplekset har dermed sementfabrikken som nærmeste nabo, noe utbyggerne liker dårlig. De to førstnevnte la i 2018 inn et krav om at fabrikken måtte nedlegges i løpet av 2020.

Sementfabrikken har vært en torn i øyet på Cordial som har bygd en stort ferieboligkompleks langs promenaden i El Pajar. Foto: Canariavisen

– Turisme er den strategiske industrien for Kanariøyene, og har vært utvist fra Arguineguín-ravinen mens konsesjonen til sementfabrikken gitt i 1972 for 50 år har vart, men den går heldigvis ut i 2020, ikke i 2022, sa direktøren i Cordial, Nicolás Villalobos til La Provincia i februar 2019.

De pekte i klagen på at lisensen som først ble gitt for 50 år i 1972 senere ble endret i 1990 og formalisert i 2001. Etter endringen skal konsesjonen ha hatt en varighet på 30 år, og uløp 9. mars 2020 – ikke i 2022.

Havnemyndighetene var ikke enig i dette, og mente lisensen måtte sees under ett. Dermed vil konsesjonen først gå ut i 2022.

150 arbeidsplasser

CEISA-gruppen som eier fabrikken er basert i Las Palmas og har 15 punkter for produksjon, lagring og salg på øygruppen. Selskapet omsetter for rundt 60 millioner euro i året og har 150 ansatte.

Ifølge El Sur Digital medfører driften også 450 indirekte arbeidsplasser.