Siste

Sier portforbudet fremdeles gjelder på Kanariøyene


9. mai gikk Spania ut av unntakstilstanden som har vart i over seks måneder. Dermed opphørte også det juridiske grunnlaget for en rekke inngripende tiltak som portforbud og reiserestriksjoner i landet.

Kanariøyenes regjering har som flere andre regioner valgt å videreføre portforbudet, men høyesterett på Kanariøyene har sagt nei til dette.

Øyregjeringen skal anke avgjørelsen til den spanske høyesteretten. Også andre tiltak som den kanariske domstolen avviste skal ankes, slik som muligheten til å innføre reiserestriksjoner mellom øyene.

Kanariøyenes president Ángel Víctor Torres regnet med å få tommel opp av den kanariske høyesteretten for alle tiltakene, men fikk ikke viljen sin.

Retten avviste både portforbudet og reiserestriksjoner på øygruppen mellom øyer i nivå 3 og 4, men var enige i at øyregjeringen må få begrense hvor mange som kan møtes utenfor husstanden. Også maskepåbudet var retten med på.

Portforbudet gjelder fortsatt

I mellomtiden mener Torres at han kan fortsette å håndheve portforbudet som før, frem til anken i spansk høyesterett er behandlet. Høyesterett må ta stilling til dette innen fem dager.

– For øyeblikket, fra mandag morgen, gjelder fortsatt portforbudet og andre restriksjoner på Kanariøyene, i mangel på en presisering fra høyesterett, sa Torres.

Andre steder i Spania har tusenvis av mennesker strømmet ut i gatene for å feire at unntakstilstanden er over.

Folkefest i gatene

Både i Barcelona og Madrid har det vært store folkemengder ute i gatene som danset, sang og festet. Mange droppet munnbindet og brøt regler om avstand, som fremdeles gjelder.

Selv om unntakstilstanden er over beholdes en rekke av tiltakene, slik som påbud om munnbind, avstand og et mot å samles for mange i grupper.

Antallet varierer noe etter region. På Kanariøyene er dette delt opp i nivåer, der Gran Canaria og Tenerife i nivå 2 (gult nivå) tillater inntil seks personer i hver gruppe hvis man ikke bor sammen.

I Madrid grep politiet inn og jaget folk bort fra Puerto del Sol-plassen.

– Det er mer enn sannsynlig at vi ser en vesentlig økning i nye smittetilfeller de neste 14 dagene. Det blir en eksplosjon av tilfeller fordi gruppene som har vært involvert i denne typen aktivitet er de som er minst beskyttet. Det er de som ikke er vaksinert enda, sier epidemiolog Quique Bassat til den statlige kringkasteren RTVE.

Pandemien er ikke over

Bassat påpeker at pandemien er langt fra over i Spania.

– Vi har fortsatt et smittetrykk nært 200 tilfeller per 100 000 innbyggere og det er nært alvorlig risiko. Derfor er det en enorm risiko å slappe av og ta dette med slik glede, fortsetter Bassat.

Situasjonen nå er faktisk mer alvorlig enn den var forrige gang en unntakstilstand på grunn av Covid-19 ble avsluttet 21. juni 2020.

– Når den første unntakstilstanden ble avbrutt etter flere forlengelser hadde vi et smittetrykk på 8 tilfeller per 100 000 innbyggere og 141 nye smittetilfeller per dag. Nå har vi seks tusen tilfeller per dag og et smittetrykk nært 200 per 100 000 innbyggere. Vi har bare 25% av befolkningen vaksinert med en enkelt dose, som fortsatt er utilstrekkelig, forklarer epidemiologen.