Sjokkerende forhold hos dyrebeskyttelsen på Tenerife


Bilder av hundebur som er oversvømt med vann og gjørme etter denne ukens regnvær har sjokkert innbyggere og dyrevernaktivister denne helgen.

Minst en anmeldelse har blitt levert inn til Guardia Civil i helgen, og Partido Nacionalista Canario kaller situasjonen hos dyrebeskyttelsen i Tierra Blanca for kaotisk.

Regnværet som har hengt over Kanariøyene den siste uken har vært etterlengtet for mange. Men regnet har også ført de elendige forholdene hos den offentlige dyrebeskyttelsen på Tenerife frem i lyset.

Foto: Vicky Alda Alvarez

Det er spesielt dyrebeskyttelsens fasiliteter i Tierra Blanca som nå får kritikk, etter at sjokkerende bilder av hunder som står i oversvømte og møkkete bur har gått viralt på sosiale medier.

Eid av øyrådet på Tenerife

Senteret er eid av øyrådet på Tenerife, og driftes av selskapet Tragasatec på kontrakt fra førstnevnte.

Hunder som står, ligger og lever i gjørmete bur har ført til raseri og sinne på øygruppen, og mange påpeker at det er øyrådet sitt ansvar å sørge for humane forhold for disse hundene. Mange mener øyrådet nå setter et dårlig eksempel, stikk i strid med dyrebeskyttelsens oppdrag.

Foto: Vicky Alda Alvarez

Ifølge avisen Planeta Canario har minst en person levert anmeldelse til flora- og fauna-enheten SEPRONA i Guardia Civil.

Tierra Blanca-senteret har som hovedoppgave å ivareta hunder fra kommuner som ikke har egne fasiliteter for dette, og har kapasitet til rundt 500 hunder. Ytterligere utbygging er planlagt i fremtiden.

Partiet Partido Nacionalista Canario (PNC), som er en del av Coalicion Canaria og sitter i øyrådet, beskriver situasjonen som kaotisk, og sier det har vært dårlig planlegging i forkant av regnværet som nå fører til at forholdene er så dårlige.

Foto: Vicky Alda Alvarez

– Senterets personale er overveldet og mange frivillige har kontaktet oss for å rapportere om situasjonen som nå rammer hundene i regnet, siden burene deres er oversvømt, sier Antolín Bueno fra PNC.

Frivillige nektet adgang

Bueno stiller seg også uforstående til hvorfor frivillige har blitt nektet adgang til senteret for å hjelpe det hardt pressede personalet, slik at hundene kan bli best mulig ivaretatt.

PNC la i februar frem et forslag om økte investeringer i Tierra Blanca, og øyrådet kunngjorde i etterkant at de skulle investere 383 000 euro i senteret for å utvide dette. Arbeidet skulle begynt i år, men har enda ikke blitt påbegynt.

Både PNC og flere dyrevernsaktivister har reagert kraftig på situasjonen. Kilder sier til avisen Planeta Canario at senteret mangler bemanning for å adoptere bort hunder, og at de ansatte er overarbeidet.