MISTET ALL KONTROLL: – Skogbrannen er umulig å slukke, sier myndighetene

10 min


Skogbrannen har doblet seg i størrelse siden i går, til 6000 hektar

Saken oppdateres.
SIST OPPDATERT: Mandag 19.08.2019 Kl. 20:47 (lokal tid)

Tips oss:
Har du tips i saken? Ta kontakt med oss på [email protected] eller via Facebook.

Den massive skogbrannen som nå herjer på Gran Canaria har doblet seg i størrelse fra rundt 3000 hektar til 6000 hektar siden i går.

Brannen, som har en omkrets på 60 kilometer og berører åtte kommuner, er fortsatt veldig aktiv på høyre flanke.

Ifølge myndighetene vil de neste 48 timene være kritiske for hvordan brannen utvikler seg.

Hovedinnsatsen i dag består i å begrense spredningen mot Agaete og La Aldea, hvor den mest kompliserte fronten nå er.

6000 hektar

Med mer enn 6000 hektar som nå er påvirket av brannen og 9000 innbyggere evakuert, har situasjonen bare blitt verre.

I løpet av natten ble venstre flanke fra Lanzarote til Tejeda stabilistert, og brannen truer derfor ikke lenger området rundt San Mateo.

I Tejeda fikk de stabilisert fronten mot La Culata i løpet av natten.

Mogán kan rammes

Brannen står også i fare for å ramme den populære turistkommunen Mogán på Gran Canaria.

Dette området er meget populært blant nordmenn.

Også beredskap i San Bartolomé de Tirajana

Turistkommunen San Bartolomé de Tirajana er også i beredskap, ettersom flere av de påvirkede kommunene har grenser mot denne.

I denne kommunen ligger de kjente turistbyene Maspalomas og Playa del Inglés.

Her klargjøres nå alle ressurser i tilfelle nødplanen må aktiveres.

Dermed er også de to største turistkommunene på Gran Canaria i fare for å rammes av skogbrann.

Jobber fra luften

I naturreservatet Tamadaba, der en av øyas best bevarte furuskoger ligger, kan mannskapene kun kjempe mot flammene fra luften. Dårlig fremkommelighet gjør det umulig for mannskaper til fots.

– Det finnes nesten ikke veier i Tamadaba, og det er i tillegg svært bratt og ulent, og vanskelig å ta seg frem i utenom på noen få oppgåtte stier . Det er store områder med skog og etter lang tid med høy temperatur og høy vind sprer flammene seg med rekordfart i den knusk tørre vegetasjonenforklarer Gran Canaria-kjenner Bård Ove Myhr til Canariavisen.

Til fots vil det derfor være tilnærmet umulig å jobbe i området. Myhr utdyper:

– Uten kjøretøy har bakkemannskaper null sjanse til å bevege seg og kjempe mot flammene. Det er selvmord. Så da må de prøve å bekjempe fra fly på dagtid, og eventuelt prøve å begrense spredningen hvor det er mulig på nattestid, forklarer Myhr.

Men selv med innsatsen fra luften er det fremdeles en stor sjanse for at store deler av reservatet går tapt i brannen.

– Slukking i Tamadaba med helikopter blir som å slukke et bål med teskje, sier Myhr.

Ikke slutten på reservatet

Å la Tamadaba brenne er ikke slutten på naturreservatet, mener Myhr, som har sett flere skogbranner herje med Gran Canaria opp gjennom årene.

– Den kanariske furu er godt tilpasset skogbrann ved at nålene er tørre og brenner veldig raskt uten å gjøre større skade på selve stammen og trærne. De blir sorte og ser døde ut, men innvendig lever de. De aller fleste trærne overlever. Bare de skadde og gamle som har hull tar skade og dør. I løpet av et par år er skogen grønn igjen. Brann er en naturlig del av en skogs kretsløpavslutter Myhr.

Andre aktive fronter

Den største bekymringen er fronten som angriper Tamadaba og furuskogen der. Beredskapteknisk direktør i øyrådet på Gran Canaria sier ytterligere 9000 hektar kan rammes her.

Været gjør det vanskelig

Temperaturen er fortsatt høy, og det blåser fremdeles kraftig flere steder. I natt lå temperaturen på rundt 30 grader.

Massiv innsats

Ytterligere 278 mannskaper fra den militære innsatstyrken UME er satt inn i slukkingsarbeidet, og i dag er 700 mannskaper i sving i et forsøk på å begrense brannen.

16 helikoptre og fly benyttes i tillegg på dagtid, men disse må settes på bakken hver kveld.

Ifølge Kanariøyenes president, Angél Victor Torres, er dette den største innsatsen noen gang mot en skogbrann på Gran Canaria.

Ingen kontroll

Beredskapteknisk direktør i øyrådet på Gran Canaria, Federico Grillo, sier områder man tidligere trodde var kontrollert har tatt fyr igjen.

Ifølge Grillo var det flere områder der brannmannskapene først trodde de hadde kontroll, men som blusset opp igjen.

I går kveld kjempet brannmannskapene for å redde hus og hjem, påpeker Grillo i dagens pressekonferanse.

——————

18. august:

50 mennesker innesperret i Artenara

Artenara er nå helt avskåret av brannen. 40-50 personer skal være innesperret her. Disse menneskene har samlet seg i kultursenteret i byen, og her fukter de håndklær og forsegler vinduene, fortalte et medlem av byrådet til La Autonomica Radio i natt.

Nødsentralen sendte i kveld ut melding om at det var en bevisst avgjørelse å la disse menneskene bli i Artenara, fordi det ville vært farligere å flytte de på grunn av flammene.

Ikke mulig å slukke

Brannen som herjer på Gran Canaria er ikke mulig å slukke, sier beredskapsteknisk direktør i øyrådet på Gran Canaria, Federico Grillo til Canarias7.

3400 hektar er allerede påvirket, og spredningen er ikke mulig å stoppe. Å sende mannskaper til brannen i Tamadaba nå ville være selvmord, sier Grillo.

Agaete mistet strømmen

I natt rundt kl. 02:30 kom det inn meldinger om at byen Agaete har mistet strømmen, mest sannsynlig som følge av brannen som nå herjer like ved havnebyen.

Brenner i Tamadaba-reservatet

Det brenner nå i Tamadaba, og myndighetene anser nå furuskogen i reservatet som tapt.

I naturreservatet finnes en av de best bevarte furuskogene på øya.

Naturreservatet er på 7538 hektar, og tilhører Agaete, Artenara, og San Nicolás i midten og nord-vest på øya.

Truer også Mogán

Grillo sier at brannen påvirker Valleseco, La Aldea, Artenara, Tejeda, og til og med Mogán. Han innrømmer at innsatsen har vært forgjeves, fordi mennesker ikke er i stand til å kontrollere en så stor brann.

Dette vil altså si at myndighetene nå ikke er i stand til å begrense eller gjøre noe med skogbrannen, som nå herjer i furuskogene i naturreservatet Tamadaba.

Naturkatastrofe

Presidenten på Kanariøyene innrømmer at de har vanskeligheter med å kontrollere brannen på Gran Canaria. Mer enn 4000 personer har blitt evakuert, og brannen påvirker så langt 3400 hektar.

– Naturkatastrofen er et faktum, prioriteten er å redde folk, sa Kanariøyenes president på en pressekonferanse klokken 13, søndag.

En ny pressekonferanse er planlagt i kveld kl. 22, der presidenten skal oppdatere media om brannens utvikling.

Her er brannen akkurat nå: live-kart over skogbrannen

800.000 liter vann

I dag har helikoptre og fly jobbet intenst i et forsøk på å kontrollere flammene. 800.000 liter vann er dumpet på brannen, men dette har hatt liten effekt.

Totalt ute av kontroll

Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, bekreftet i dag at skogbrannen i Valleseco er totalt ute av kontroll.

– Med temperaturer på over 40 varmegrader, vindstyrke på mer enn 30 kilometer per time, og luftfuktighet under 10 prosent, er det forhold som gjør det enda vanskeligere å slukke en virulent brann som den vi nå opplever, sa presidenten.

Brannen har nå to flanker, en fra Cueva Corcho til Juncalillo, og en annen fra Cruz de Tejeda til Artenara. Så langt har brannen påvirket rundt 1700 hektar.

Over 4000 evakuerte

Evakueringen som startet i går ettermiddag har fortsatt gjennom natten og dagen i dag. Så langt er rundt 4000 mennesker fra Tejeda, San Mateo, Valleseco, Galdar, Moya, og Artenara evakuert.

Brannen har også spredd seg til kommunen Santa Maria de Guia, men her har det ikke vært behov for evakueringer foreløpig.

Mannskapene og innbyggerne i de påvirkede områdene forbereder seg på flere evakueringer i timene som kommer.

Mer enn 1500 hektar påvirket

Torres bekreftet i pressekonferansen i dag at brannområdet ikke er kontrollert, og at denne brannen allerede er mer alvorlig enn storbrannen i forrige uke.

– Mellom 1500 og 1700 hektar har allerede blitt påvirket. Vi har alle bakkemannskaper i sving, EMU, og alle tilgjengelige luftstyrker jobber. Mer enn 600 mennesker jobber nå på brannen, sa Torres i pressekonferansen.

600 mannskaper i sving

Presidenten sier han også har bedt om ytterligere to sjøfly fra den spanske regjeringen for å forsterke innsatsen i fjellene.

– Vi har også bedt om to sjøfly til fra regjeringen i Spania, så da vil det totalt være fire fly på øya i ettermiddag, sier presidenten, som tydelig er påvirket av situasjonen.

Blir en vanskelig natt

Værvarselet for natten gjør at det nok en gang vil bli en vanskelig natt for brannmannskapene.

– Værmeldingen hjelper ikke når det er mer enn 30 grader, sterk vind, og lav luftfuktighet, sier presidenten.

De høye temperaturene som har passert 40 grader og den sterke vinden som blåser i fjellene fortsetter å gjøre slukkingsarbeidet vanskelig.

Myndighetene understreker hvor farlig denne brannen er, og insisterer på at folk ikke må dra opp i fjellene.

Stengte veier

Brannområdet er fullstendig avsperret, og kun mannskaper som jobber med brannen får lov til å passere sperringene. På tross av dette var det i går et problem at folk trosset advarslene om å reise opp i fjellet, slik at biler som tidligere hadde kjørt opp sperret veien for brannmannskapene flere steder.

Turistområdene er trygge for øyeblikket

Denne brannen herjer langt opp i fjellet på Gran Canaria, og det er derfor ingen trussel mot turistområdene ved kysten på nåværende tidspunkt.

Jobber på spreng før natten

Mannskapene både på bakken og i luften jobber nå hardt for å dempe brannen før det blir mørkt. Om natten er det ikke mulig for helikoptrene og brannflyene å jobbe, og det blir derfor opp til bakkemannskapene også i natt.

Canariavisen har snakket med personer som bor i nærheten av brannområdet, men som så langt ikke er evakuert.

De beskriver en skremmende situasjon, der de ligger våken med alarm og sekken pakket i tilfelle det banker på døra.

Foreløpig ser det ut til å bli nok en søvnløs natt for de mange innbyggerne som enda ikke er evakuert.

Røyken siger over Puerto Rico

Ifølge flere personer som har tatt kontakt med Canariavisen i kveld siger det nå røyk fra skogbrannen over turistbyen Puerto Rico sør på Gran Canaria. Også i Arguineguín har folk merket røyklukt i kveld.

Nivå 2

Brannen ble i går erklært en nivå 2 skogbrann. Dette betyr at alle midler kalles inn, både statlige, militære, og sivile.

Så langt jobber statens nødenhet EMU, skogbrannbrigaden BRIF, og den militære nødstyrken UME med brannen, i tillegg til brannvesen fra flere av Kanariøyene og Gran Canaria selv.

I tillegg har sjøfly fra Grupo43 på fastlandet nok en gang blitt sendt til Gran Canaria for å bekjempe skogbrannen, etter at disse returnerte nylig fra Artenara-brannen.

Nivåforklaring

  • Skogbrann, nivå 1, betyr at kommunen og regionen selv har ansvar for slukkingen.
  • Skogbrann, nivå 2, betyr at ekstraordinære midler fra stat, militæret, og andre styrker settes inn i arbeidet.
  • Skogbrann, nivå 3, har aldri blitt erklært i Spania. Ved nivå 3 rammes nasjonale interesser, og Innenriksdepartementet overtar ansvaret for innsatsen.

Videoer fra skogbrannen


Del med dine venner!

0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *