Siste

SKOGBRANNEN: –⁠ Som å slukke et bål med teskje, sier Gran Canaria-kjenner


Natt til mandag tok flammene tak i den store furuskogen i naturreservatet Tamadaba på Gran Canaria. Brannen hadde da holdt på siden lørdag ettermiddag, og allerede svidd av 1700 hektar. Noen timer senere var tallet oppe i 3400 hektar.

Det er ingen tvil om at den massive skogbrannen som nå herjer på Gran Canaria fører til store ødeleggelser, og at det er en stor naturkatastrofe for øya. Et viktig økosystem er i ferd med å møte på intense flammer, og det er lite myndighetene kan gjøre for å stoppe det.

Ute av kontroll

Søndag kveld var flammene fullstendig ute av kontroll, og beredskapteknisk direktør i øyrådet på Gran Canaria, Federico Grillo, sa på en pressekonferanse at brannen ikke lenger er mulig å slukke.

– Å sende mannskaper til brannen i Tamadaba nå ville være selvmord, sier Grillo.

Med det bekrefter altså myndighetene at de ikke lenger har noen grad av kontroll på den massive skogbrannen i Tamadaba-reservatet. Det ulendte og bratte terrenget gjør det umulig for bakkemannskapene å jobbe i området.

Må la det brenne

Innsatsen videre vil nå bestå av å bruke naturlige hindre der det er mulig, samt fly og helikoptre på dagtid.

Bård Ove Myhr Bård Ove Myhr er Gran Canaria-kjenner, og har jobbet de siste dagene for å oppdatere oss på skogbrannene via Facebook-gruppa «Vi som trives på Gran Canaria.» – Det vi har sett tidligere er at de bruker naturlige hindre og prøver å utvide disse med f.eks. motbrann for å unngå at brannen hopper over. Men med vinden som er nå er dette så og si umulig. De har ikke noe annet valg enn å la det brenne på nattestid og prioritere bebyggelser og andre områder. Det brenner fremdeles andre steder enn Tamadaba også, legger Myhr til.

– Som å slukke et bål med teskje

Men selv på dagtid vil helikoptre og spesialflyene som nå kjemper mot skogbrannen ha liten effekt på flammene i Tamadaba.

– Slukking i Tamadaba med helikopter blir som å slukke et bål med teskje, sier Myhr.

Natt til mandag har ikke mannskapene noe annet valg enn å la det brenne i naturreservatet, mens de fokuserer på andre steder der innsatsen vil ha en effekt på brannen.

– Det er selvmord

Å skulle sende mannskaper inn til Tamadaba nå mener også Myhr vil være selvmord

– Det finnes nesten ikke veier i Tamadaba, og det er i tillegg svært bratt og ulent, og vanskelig å ta seg frem i utenom på noen få oppgåtte stier . Det er store områder med skog og etter lang tid med høy temperatur og høy vind sprer flammene seg med rekordfart i den knusk tørre vegetasjonen.

Til fots vil det derfor være tilnærmet umulig å jobbe i området. Myhr utdyper:

– Uten kjøretøy har bakkemannskaper null sjanse til å bevege seg og kjempe mot flammene. Det er selvmord. Så da må de prøve å bekjempe fra fly på dagtid, og eventuelt prøve å begrense spredningen hvor det er mulig på nattestid, forklarer Myhr.

Saltvann skader skogen

Slik situasjonen er nå er det kun fly og helikoptre som kan dempe brannen. Men flyene bruker saltvann fra havet, og med de store mengdene vann som kreves for å slukke en slik brann så spørs det om det ikke er bedre å la det brenne. Brann ødelegger skogen i 2-3 år, saltvann kan ødelegge den i 20-30 år.

Ifølge Myhr er skogen i stand til å overleve flammene, men ikke saltvannet.

Ikke slutten på naturreservatet

Å la Tamadaba brenne er ikke slutten på naturreservatet, mener Myhr, som har sett flere skogbranner herje med Gran Canaria opp gjennom årene.

– Den kanariske furu er godt tilpasset skogbrann ved at nålene er tørre og brenner veldig raskt uten å gjøre større skade på selve stammen og trærne. De blir sorte og ser døde ut, men innvendig lever de. De aller fleste trærne overlever. Bare de skadde og gamle som har hull tar skade og dør. I løpet av et par år er skogen grønn igjen. Brann er en naturlig del av en skogs kretsløp, avslutter Myhr.

Se noen av de godt kjente 360-bildene Myhr har tatt i fjellområdene i Tamadaba under. Når brannen har herjet ferdig vil dette området mest sannsynlig være svartsvidd.

Bård Ove Myhr har meget god kjennskap til området der brannen nå herjer, og har i sin kapasitet som fotograf og dronepilot laget en rekke velkjente 360-bilder av nettopp Tamadaba-området.

I tillegg til sin jobb med kamera og foto på bakkeplan, har Myhr også spesialisert seg på droner og landskapsfotografi, og har blitt godt kjent for sine 360-bilder av øya. Den kunnskapen han har fått i sin jobb kommer godt med når han skal holde befolkningen og media oppdatert om skogbrannen.

Bård Ove Myhr har lenge jobbet med landskapsfotografi, og lokalkunnskapen han har fått over området i Tamadaba kommer godt med når han skal oppdatere medlemmene av Facebook-gruppa «Vi som trives på Gran Canaria» om skogbrannen.