Her reddes en skilpadde som har satt seg fast i plastavfallet sør for Gran Canaria. Foto: IMPLAMAC

Slår alarm: Kilometersvis med plastsøppel i havet utenfor Kanariøyene

Sørvest for Gran Canaria og Tenerife har forskere oppdaget kilometerlange linjer med søppel på havoverflaten. Avfallet utgjør en stor trussel mot det lokale dyrelivet.

Publisert Sist oppdatert

Avfallet som har samlet seg i flere kilometerlange linjer på overflaten, tiltrekker seg fiskelarver og algerester, slik at mange forskjellige sjødyr tiltrekkes – og dermed blir mange fanget i netting og plastavfall.

For tiden er det blant annet slike avfallslinjer utenfor Mogán og Teno Rasca – viktige og beskyttende havområder med et unikt dyreliv.

Forskere fra Universitetet i Las Palmas og Universitetet i Aalborg i Danmark, oppdaget først disse avfallslinjene i oktober 2021, da de analyserte og samlet prøver for å kartlegge mikroplast i Kanariøyenes farvann.

Slår alarm

Forskerne advarer nå mot konsekvensene av de flytende avfallslinjene.

I en artikkel i tidsskriftet Marine Pollution Bulletin, skriver forsker og hovedforfatter Álex Campillo at avfallslinjen sør for Gran Canaria kan være opptil to kilometer lang.

I alt ble det funnet tre områder med søppellinjer, to sør for Gran Canaria, og en tredje sør for Tenerife.

Få full tilgang til alt innholdet på Canariavisen:

– Veldig trist

Disse utgjør en stor trussel for marin fauna, ifølge forskerne.

– Det er veldig trist. Sør for Tenerife er det en viktig populasjon av grindhvaler, mange skilpadder og hvaler, og der du kan se avfallslinjene, sier biolog og medforfatter, Alicia Herrera.

– I tillegg til søppel samler de plankton og blader som skilpadder spiser. Vi har funnet flere skilpadder som har satt seg fast. Vi klarte å redde én, mens andre allerede var døde, fortsetter Herrera.

Forskerne jobber nå med nye metoder for å kartlegge avfallslinjene med satelitter, slik at man kan ta grep for å stoppe fenomenet.

– Hvis vi vet nøyaktig hvor de befinner seg kan vi konsentrere innsatsen der for å redde dyr og rydde opp, sier biologen.

Powered by Labrador CMS