Siste
De ansatte på kanariske og baleariske utesteder slår tipsalarm. Foto: Natakontur/Shutterstock

Slår tipsalarm på Kanariøyene og Mallorca

Folk har sluttet å tipse.


Ansatte på restauranter på Mallorca og Kanariøyene er fortvilet. Tipsen har halvert seg i løpet av de to-tre siste årene, og det er spesielt blant de unge at trenden er tydelig.

– Tipsingen er i ferd med å forsvinne. Det har blitt et problem for de ansatte, sier Alfonso Robledo, president i organisasjonen Restauración Mallorca CAEB, ifølge avisa Ultima Hora, skriver Flysmart24

Han påpeker at tipsen er viktig for de ansatte, i tillegg til den faste lønnen. Derfor slår det hardt ut når tipsvanene endres, også på øygrupper som Kanariøyene, mener han.

Bransjen selv skylder på at kortbetaling har blitt mer utbredt, ifølge Flysmart24. Folk dropper rett og slett tipsen i større grad når man betaler med kort. 

Flere restauranter har derfor begynt med kortmaskiner som oppfordrer gjesten til å tipse, men den muligheten er det få som bruker, 

Og enda verre er det med fastboende gjester, som nesten aldri tar med seg kontanter for å tipse i tillegg til kortbetalingen, ifølge Robledo. 

– De pleier ikke å ha med seg noe, sier Robledo.

 

Legger på tips på regningen

Et annet fenomen som kanskje er best kjent fra USA, er å legge tips på regningen. Da vil det gjerne stå at beløpet er foreslått, og så kan gjesten hake av for hvor mye de vil gi. 

Lignende fenomener har dukket opp i Spania tidligere, slik Canariavisen har skrevet om før

Praksisen er lovlig, så lenge gjesten også kan velge å ikke gi tips. Men en slik trend kan raskt føre til at mange føler seg tvunget til å tipse. 

De ulike sluttsummene ramses opp som alternativer på regningen, så sånn sett kan det være lett å føle seg tvunget til å velge et av dem.

Litt lenger ned, er det oppført et alternativ med ingen tips. 

Ved å gjøre det på denne måten, holder spanjolene seg innenfor loven fordi det fortsatt er valgfritt å gi tips, men ekspertene antar at folk i større grad vil føle seg presset til å gi tips når regningen presenteres på denne måten.

Ruben Sanchez, generalsekretæren i forbrukerorganisasjonen Facua, sier til avisa Las Provincias at forklaringen på denne endringen i tipskultur er at restauranteierne i større grad vil lempe mer av lønnskostnadene over på kundene, og at det markant økende antall amerikanske turister i Spania har vist at det faktisk er mulig.

 

Kritiseres i USA også

I USA har mange forbrukere gått hardt ut mot stadig økende tipspress i hjemlandet. Etter pandemien har det ifølge flere medier tatt helt av, og til og med selvbetjeningskassene på matbutikken ber deg nå om å legge igjen tips enkelte steder, ifølge The New York Post

– Bedrifter griper en mulighet, sier forbrukerprofessor Michael Lynn til den amerikanske avisa, og mener at mange bedrifter øyner muligheten til å droppe lønnsøkning når de heller får inn pengene som tips. 

– Bare spørsmålsvinduet generelt er litt som emosjonell utpressing, mener amerikanske Garrett Bemiller (26) som avisa The Wall Street Journal har snakket med. 

Han ble selv spurt om å betale 20% i tips for vannflaska til seks dollar på en selvbetjeningsautomat.