Slår alarm –⁠ nå blir det uvær på Kanariøyene

Aemet sender ut farevarsel for intenst regnvær, torden og vind opptil full storm på Kanariøyene. «


Den kraftige calimaen begynte i 15-tiden på fredag. Kort tid etter var sikten redusert til 1600 meter – på grensa til hva luftfarten kan tolerere før det blir problemer.

Denne lørdagen og i morgen fortsetter sandstøvet, men i varierende grad. På mandag forventer meteorologene et kraftig regnvær, spesielt i sør, og da forsvinner også calimaen.

I dag sprer støvet seg slik at alle øyene blir rammet, og perioder med intense mengder sandstøv i luften er ikke utelukket.

LES OGSÅ: Så farlig er calima – 10 tips når sandstøvet kommer

Dårlige minner

For mange førte den gulbrune lufta til dårlige minner på fredag.

Våren 2020 traff en intens calima øygruppen, og førte til store problemer i luftfarten. Flere tusen nordmenn ble stående sandfaste på Gran Canaria.

På fredag gikk det heldigvis bra. Denne lørdagen er det ventet rundt 300 flyoperasjoner på Gran Canaria, og det gjenstår å se om calimaen på nytt vil føre til problemer.

Tett sandstøv sørvest på Gran Canaria, 14. januar 2022. Foto: Canariavisen

Farlig luft

Verdens helseorganisasjon har en øvre grense på 50 mikrogram i døgngjennomsnitt for PM10-partikler og 25 mikrogram for PM2,5-partikler, før man anser støvmengden som helsefarlig.

Sistnevnte er partikler på under 2,5 mikroner. På grunn av størrelsen kan disse påføre mer skade, ettersom de trenger enda dypere inn i lungene enn PM10-partikler.

På fredag ble det målt direkte helsefarlige nivåer av både PM10 og PM2,5-partikler på Kanariøyene.

Både nord og sør på Gran Canaria viste luftkvalitetsindeksen farlig høye nivåer av luftforurensning.

Luftkvalitetsindeksen viste at luften man pustet inn på Gran Canaria i går, fredag, var direkte farlig.

Calimamodellen Skyron viser i dag at sandstøvet skal fortsette i varierende grad gjennom uka. Det kraftige regnværet som er meldt kan imidlertid rense luften innen den tid.

Storm fra søndag

På søndag er det varslet er det varslet sterk vind på El Hierro, La Gomera og nord på Tenerife. Aemet har sendt ut oransje farevarsel for vindkast opp i full storm i disse områdene.

Resten av øygruppen har gult varsel for sterk vind, som kan komme opp i sterk kuling utsatte steder.

På mandag er det varslet storm med sterk vind, kraftig regn, torden og calima – samtidig.

I sør, øst og vest på Gran Canaria er det meldt torden, regn og sterk vind.

Tenerife får også torden og regn, opp til full storm på nordsiden av øya. I sør blir det roligere på vindfronten, men regn og torden skal man altså regne med.