Videoreportasje om landingen fra SciNews.

Slik bidro Maspalomas til at Kina fikk hentet stein fra månen


Kinas «Chang'e»-program, oppkalt etter gudinnen som bor på månen ifølge kinesisk mytologi, landet på månen i desember.

Den ubemannede ferden hadde blant annet som oppgave å hente tilbake steinprøver fra månen, og gjorde Kina til det tredje landet i verden som har fått til dette, etter USA og Russland.

Romprogrammet til den asiatiske stormakten har lovet at de vil dele steinprøvene med forskere fra andre land, og kinesiske forskere sier de skal bruke steinprøvene for å forske på hvor gammel månen er.

Plantet flagget

I tillegg satt kina sitt eget preg på månen under besøket, ved at roboten plasserte det kinesiske flagget på månens overflate.

Kina er det andre landet i historien som gjør dette, etter at USA plantet flagget 20. juli 1969 når Neil Armstrong ble det første mennesket på månen.

Men...Maspalomas?

Så spør du kanskje hva vi mener med at Maspalomas bidro til at Kina fikk til dette?

Kina har samarbeidet med flere nasjonale og internasjonale romorganisasjoner, inkludert europeiske ESA.

Gjennom dette samarbeidet var det nettopp målestasjonen i Maspalomas på Gran Canaria som fulgte med da månesonden skulle lande tilbake på jorden etter besøket på månen. Målestasjonen opereres Nasjonalt institutt for luftfartsteknologi (INTA) i Spania.

Dermed har Maspalomas – eller rettere sagt målestasjonen i Maspalomas – vært en del av innsatsen for å hente månesten til jorden.

Egne romplaner

Kanariøyene har forøvrig egne planer på gang, og skyter i disse dager (når været tillater det) opp et spesielt infrarødt kamera til verdensrommet, som skal bidra til å måle og oppdage skogbranner og oljesøl på havet.

Visste du at... Kanariøyene har et verdenskjent romobservatorium på Tenerife? Det ligger på 2390 meters høyde på Teide, og har vært i drift siden 1964.

Det ble et av verdens første internasjonale observatorier, og har vært vertskap for en rekke teleskoper og forskergrupper siden da.

I senere tid har mye av denne aktiviteten flyttet til Roque de los Muchachos-observatoriet på La Palma.