Siste
Det blir en annerledes julefeiring, preget av portforbud og strenge smittevernregler. Illustrasjon: Envato Elements

Slik blir coronarestriksjonene i jula


På onsdag kunngjorde regjeringen at de var kommet til enighet med regionene i Spania rundt hvilke coronarestriksjoner som skal gjelde for jul og nyttår. Listen over restriksjoner som styrer hva vi kan gjøre i høytiden er lang, ettersom helsemyndighetene i landet frykter en tredje bølge på grunn av sosiale sammenkomster i høytiden.

– Denne jula må vi være hjemme, og vi må feire høytiden med våre nærmeste. Kun essensielle bevegelser kan gjennomføres, forklarte helseminister Salvador Illa under pressekonferansen på onsdag. 

Unntakstilstand og reiserestriksjoner

Dermed preges jul og nyttår av portforbud og begrensninger på hvor mange som kan samles til festligheter og familiekos. Alle tiltakene er innlemmet i unntakstilstanden som allerede gjelder, og er dermed obligatoriske i hele landet.

Det er tillatt å reise mellom de fleste regioner, men kun for strengt nødvendige reiser og for å besøke familie. Kanariøyene og Balearene har ikke disse begrensningene, ettersom de to øygruppene da ville blitt isolert fra fastlandet i stor grad.

Portforbud

Når det gjelder selve julefeiringen innføres det portforbud på nattestid fra klokken 01:30 - 06:00 på følgende datoer: 24., 25., og 31. desember.

Det skal være tillatt å dra hjem også i dette tidsrommet, men ikke lov å dra til et annet selskap.

Maks 10 personer

Regjeringen har også bestemt at maksimalt ti personer kan samles, men kanariske myndigheter har varslet at de vurderer å begrense dette til seks personer.

Dersom flere enn 10 personer bor sammen kan de likevel møtes. Også barn teller med i dette antallet.

Spisesteder og religiøse arrangementer

Når det gjelder spisestedene endres ikke restriksjonene, og er de samme som før hva gjelder begrensninger i kapasitet og smitteverntiltak.

Det samme gjelder religiøse arrangementer, og man anbefales at alle store arrangementer avholdes utendørs.

For religiøse arrangementer anbefales det også at man unngår kor og levende musikk.

Julehandelen

Etter en annerledes Black Friday på Kanariøyene, hvor store deler av handelen har foregått over nett, anbefales alle fortsatt å spre julehandelen utover.

Regjeringen anbefaler derfor at julehandelen bør gjøres unna så tidlig som mulig for å unngå store folkemengder i butikker og på kjøpesentre.

Eldre og syke

For de eldre som bor på pleiehjem anbefaler myndighetene at disse holder seg innenfor sin stabile kohort, og kun reiser til en enkelt adresse for å feire jul og nyttår.

Når de skal tilbake på pleiehjemmet anbefales det at alle testes for Covid-19, og at smittevernregler og tiltak overholdes på sitt strengeste i dagene etter returen.

Studenter og unge voksne

Også de yngre får ekstra oppmerksomhet i julens smittevernplan.

Ettersom unge studenter er en av hovedårsakene til smittespredningen ber regjeringen om at disse tar maksimalt med forholdsregler, og begrenser sosial omgang i 10 dager før de reiser hjem for å feire jul og nyttår.

De rådes også til å respektere sine kohorter og unngå samhandling med andre mennesker i lukkede rom.