Slik er innreisen til Norge nå

Nå har vi fått rapport fra flere reisende.


Som kjent kom det nye coronaforskrifter nå senest fredag 3. desember. Utenom registreringen på entrynorway.no, som allerede var innført, skal nå alle teste seg ved ankomst – også de vaksinerte.

Canariavisen var spent på hvordan dette nye testeregimet fungerer. Nå har vi fått rapport fra flere reisende, som har vært gjennom denne kontrollen.

Det virker som om det er brukbart godt organisert, men det er også tydelig at en må belage seg på noe ventetid.

Første del av kontrollen skjer allerede ved innsjekk i Las Palmas, hvor blir det avkrevd coronasertifikat.

Test før avreise for uvaksinerte

Våre reisende var alle vaksinerte, men for de ikke-vaksinerte må en her stille med en fersk coronatest isteden. Her er det 24 timer som gjelder, men både PCR og hurtigtest er gyldig.

De som har transit via andre flyplasser rapporterer om gjentatt sjekking av coronasertifikat og innreiseskjema ved ombordstigning på transit-flyplassen.

Gardermoen

Neste etappe er ved ankomst Gardermoen, hvor det ikke er noen passkontroll eller sjekk av coronasertifikat.

En går rett og slett av flyet, passerer taxfree og henter bagasjen, før en stiller seg opp i kø for testing. Det er denne køen som tar tid og avhenger av hvor mange fly som kommer samtidig.

Rundt én time bør beregnes i testkø. Foto: AC Leite

En time som sild i tønne

De vi har snakket med rapporterer om rundt én times venting, men sier samtidig at det ikke var noe rushtid når de ankom.

I denne køen står en parodisk nok som sild i tønne, så dersom dette er ment som et godt coronatiltak, har de sannsynligvis noe å gå på. Mange i køen reagerte på dette.

Når en omsider får tatt selve testen, blir en henvist til et venteområde, hvor en kan sitte i de rundt 15 minuttene det tar før testresultatet er klart.

En får deretter utlevert en lapp med en QR-kode, som må vises for å forlate ankomstområdet.

Noen forskjeller mellom flyplassene

Rapportene vi har fått fra Bergen og Stavanger viser at det fungerer omtrent likt også der.

Ventetider på over timen er ikke uvanlig, men noen har vært heldige og kommet nesten direkte til tom testekø.

I motsetning til på Gardermoen hentes bagasjen her etter testen.

Uforutsigbart

Alt i alt så gjør dette tidsaspektet ganske uforutsigbart, så for videre transport kan det være en utfordring.

Sene avganger kan by på vanskeligheter, da siste flytog går 00:50 fra Gardermoen, etterfult av en pause frem til 05:30, før de starter opp igjen.

Et praktisk tips fra de Canariavisen har snakket med, er å ikke sitte langt bak i flyet. Da kommer en sist inn i testekøen. Dette påvirker ikke køtiden i like stor grad på Gardermoen.

Hjemmetesting er nødløsning

I regelverket henvises det til muligheter for å ta en hjemmetest innen 24 timer, istedenfor å ta testen på flyplassen.

Beskjeden som skal ha blitt gitt, var at dette bare er aktuelt dersom køen ble uforsvarlig lang.

Rett etter at det nye regimet ble innført, ble det delt ut hjemmetester. Nå er teststasjonen operativ på flyplassene, og det er testing der som gjelder i utgangspunktet. Foto: Ann Cathrin El Allaoui.

I regjeringens pressemelding om innreisendringene gjøres det klart at man i utgangspunktet skal teste seg på ankomststedet, så lenge det er en teststasjon tilgjengelig.

Canariavisen har snakket med reisende som ankom dagen etter at det nye opplegget ble innført. Ved sen ankomst ble det da delt ut en hjemmetest, men dette var trolig bare en løsning som ble brukt i startfasen.

Skal du reise fra Norge til Spania? Da er det også en hel del du må forholde deg til.