Bli en digital nomade: Slik finner du bolig på Gran Canaria

Select Page

Bli en digital nomade på Kanariøyene:

Slik finner du bolig på Gran Canaria

Illustrasjon: Envato Elements

Av Leo Lunde
Oppdatert 23. februar 2021 kl. 00:00

Av Leo Lunde
Oppdatert 23. februar 2021 kl. 00:00

Stadig flere nordmenn drømmer om å pakke kofferten og laptopen for å bli “digitale nomader” på Kanariøyene. For deg som ikke vet hva en digital nomade er, frykt ikke; det er aldeles ikke så merkelig som det høres ut som. Å være en digital nomade innebærer at du bor der det passer deg, gjerne i utlandet, mens du jobber digitalt. Det kan for eksempel være en markedsføringskonsulent som en dag finner ut at han eller hun ikke vil jobbe på et støvete kontor lenger, men heller jobbe på en strandcafé. Og det høres vel fantastisk ut, ikke sant?

Mye å tenke på

Vel… Det er det nok også! Men det er mange aspekter ved det å bli en digital nomade. Det er mye man må tenke på, planlegge og sette seg inn i før man pakker kofferten å drar. I denne saken ser vi nærmere på hvordan du finner en leilighet på Gran Canaria i disse pandemitider.

Mye av det du kommer til å lære om vil også gjelde for de andre Kanariøyene, men vi har valgt å fokusere på Gran Canaria, ettersom øya er nordmennenes favoritt.

Finne en bolig på Gran Canaria

Når du ankommer Gran Canaria bør du ha litt tid på deg til å finne et passende krypinn. Derfor kan det være lurt å booke deg inn for noen uker i en leilighet, for eksempel via Airbnb.com. Det gir deg tid til å sondere terrenget. Som den digitale nomaden du er trenger du selvsagt inntekt mens du leter etter bolig også, så sørg for at leiligheten har en bra Internettforbindelse. Uten den får du ikke gjort særlig mye arbeid.

I disse coronatider er de fleste hosteller stengt, men det finnes hundrevis, om ikke tusenvis av ledige leiligheter på Airbnb. Best utvalg er det i hovedstaden Las Palmas, men det er også mye å velge i sør på Gran Canaria – dog til en høyere prislapp. Husk å lese tilbakemeldingene fra tidligere gjester, så du ikke leier katta i sekken.

Hvis du planlegger å bo mindre enn et år på Gran Canaria kan det være utfordrende å finne langtidsleie. De fleste boligeiere leier enten ut for kort tid til turister, eller i minst et år. Sør på Gran Canaria finner man likevel mange boliger som kan leies for et halvt år av gangen, ettersom så mange nordmenn overvintrer her. Heller ikke for langtidsleie bør du utelukke plattformer som Booking.com eller Airbnb, og utleiere tilbyr ofte gode rabatter for de som vil leie med litt lenger tidshorisont.

Mer lokale plattformer, slik som Facebook-grupper for leie av bolig, er også verdt å sjekke ut. Vi anbefaler Vi som leier på Gran Canaria. Her legger både agenter og private utleiere ut sine eiendommer.

Større risiko ved privat utleie

Å leie privat medfører en noe større risiko, så her bør du tenke på kontrakter og betingelser. En god tommelfingerregel er å ikke ta utleiere som krever betaling i kontanter særlig seriøst. Det er likevel helt normalt at utleiere krever den første husleien i kontanter ved signering av kontrakt. Krever de kontant betaling er det viktig at du alltid ber om en kvittering, da svart utleie er og har vært et stort problem på Kanariøyene. Det kan i verste fall medføre utkastelse dersom utleier blir avslørt i dette mens du bor der.

En annen ting som er lurt å huske på er at mange av eiendommene som legges ut i slike grupper er representert av meglerfirmaer. De krever som regel en måneds husleie i meglergebyr. I tillegg skal man ut med depositum og en måneds husleie når du flytter inn, noe som hever terskelen for å leie en bolig på denne måten. Det finnes også mange useriøse “meglere” på Gran Canaria, og det lønner seg å velge etablerte trygge firmaer som kjenner markedet og har et godt rykte. Vi kan anbefale Cardenas, som det største og eldste meglerfirmaet sør på Gran Canaria.

Pro tips: når du skal kommunisere med utleiere, meglere og andre firmaer er det greit å vite at kanariere elsker meldingsappen WhatsApp. Får du ikke svar på e-posten din? Send en melding på WhatsApp. De bruker appen til alt fra å dele dokumenter, sende meldinger, til å ringe hverandre. Det er bare å laste den ned først som sist.

Leiepriser på korttidsbolig

Leieprisene på Gran Canaria varierer veldig fra sted til sted og tid på året. En annen viktig faktor er hvor lenge du vil leie. De laveste prisene finner du som regel fra mai-juni, mens prisene øker på vinteren. Likevel er det for tiden mangel på turister, så mange utleiere er nok villige til å justere prisene sine.

For korttidsutleie kan du regne med rundt 30 euro natta i en studioleilighet eller et rom hvis du ikke må bo nært kysten. Vil du bo ved kysten og i mer sentrale strøk som Las Palmas kan du regne med rundt 40 euro natta for det samme. Vil du ha en liten leilighet blir det fort 40-50 euro natta med sentral beliggenhet i Las Palmas.

Leiepriser for under et år

Dersom du leier bolig for mindre enn et år kan du forvente at prisene blir lavere enn for korttidsbolig som du leier i noen uker. Rundt 1000 euro i måneden for en ett-roms nært stranden sør på Gran Canaria må du regne med. I Las Palmas finner du mange greie leiligheter for rundt 7-800 euro i måneden. I disse tider er det likevel leiers marked, så sørg for at du forhandler pris hvis du kan. Det er også greit å sjekke hva som er inkludert i leien, slik som strøm, vann, TV og Internett.

Les også:

Digitale nomader strømmer til Kanariøyene

 

Langtidsleie

Nesten alle leiligheter som leies ut på langtidsbasis er å finne gjennom meglerbyråer. De fleste ønsker en kontrakt på minst et år, så hvis du planlegger å bo her så lenge er dette den beste løsningen. Ifølge spansk lov kan du også si opp kontrakten etter å ha bodd der i et halvt år, så lenge du gir skriftelig beskjed 30 dager i forveien. Les kontrakten nøye, for utleier har lov til å inkludere en klausul som krever deg for en viss prosent av leien dersom du sier opp før det har gått et år.

Andre ting du bør se etter i kontrakten er klausuler som krever at leietaker betaler eiendomsskatt og kommunale avgifter. Dette er innenfor loven, men her finnes det forhandlingsrom.

Som nevnt tidligere må du betale et meglergebyr tilsvarende en måneds husleie, depositum, som ofte er 1-2 måneders husleie, pluss den første leien når du signerer kontrakten. Her trenger du altså en del penger på forhånd.

Mange eiere vil se bevis på inntekt eller arbeidskontrakt før de leier ut til noen som nettopp har kommet til øya. Ha derfor med deg kontoutskrifter og kopier av kontrakter eller annet som kan dokumentere at du er en trygg person å leie ut til.

Når du har bodd i leiligheten i et år har du automatisk rett til å bli boende i ytterligere to år, med mindre eieren trenger eiendommen til eget bruk, sin familie, eller ønsker å selge den.

Priser for langtidsleie

En studio eller liten ett-roms koster minimum 350 euro i måneden, men da må du se utenfor kystområdene. Du kan forvente priser fra 500 euro i måneden for en liten leilighet i Las Palmas, mens prisene stiger til rundt 800 lenger sør. Ønsker du en leilighet nært den populære Las Canteras-stranda i Las Palmas er det bare å smøre seg med tålmodighet, for her er det høy etterspørsel.

En to-roms med sentral beliggenhet finner du i Las Palmas fra rundt 600 euro i måneden, men jo nærmere stranda du kommer, jo dyrere blir det.

Annonse

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

 

Annonse