Siste
Hjelp 113 er en norsk app for nødnumre og posisjonering. Den fungerer også på Kanariøyene. Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse
NYTTIG:

Slik kan du bruke 113-appen på Kanariøyene

Ja, den norske appen fungerer også på Kanariøyene.


  Kortversjonen

  • Den norske Hjelp 113-appen fungerer også i utlandet. Om du prøver å ringe 113 på Kanariøyene fra appen, vil den automatisk foreslå 112, som er fellesnummeret for alle nødetater på øygruppen og ellers i Spania. 
  • Appen lar deg også se dine egne koordinater, slik at du kan oppgi disse til nødsentralen. Det kan være nyttig om det automatiske systemet for sending av koordinater (AML) ikke fungerer i utlandet med norsk mobil. 
  • Kanariøyene har også sin egen nødapp, 112 Canarias. Denne fungerer bare med spansk mobilnummer, men har lignende funksjonalitet som den norske, pluss mulighet for å sende tekstmelding til nødsentralen og få varsel om katastrofer. 
 

Mange nordmenn har installert Hjelp 113-appen fra Norsk Luftambulanse på mobilen sin. 

Den kan være nyttig i akutte situasjoner med stress og lite oversikt, fordi den samler alle norske nødnumre på ett sted. Som kjent har Norge hele tre ulike: 112 til politi, 110 til brannvesenet, og 113 til medisinsk nødsentral. 

Hjelp 113-appen gjør likevel mer enn bare å liste opp nødnumre i Norge. Den kan også vise koordinatene dine, slik at du kan oppgi nøyaktig posisjon, og har oversikt over nærmeste hjertestarter (i Norge) i tillegg. 

Men hva med når du er på Kanariøyene? Da kan du fortsatt bruke appen, selv om den kan ha noe begrenset funksjonalitet. 

Det er nemlig fort gjort å tenke feil: hvilket nummer ringer du egentlig i Spania når noen blir akutt syke?

Svaret er 112, for her har vi nemlig ett felles nødnummer for alle etatene. Det er enklere å huske, men gjør det samtidig mulig å tråkke feil, hvis man er vant til det norske systemet. 

Å vite hvem du bør ringe 

– Hjelp 113-appen fungerer i utlandet. Om man velger 113, så vil appen foreslå at man skal ringe 112 istedenfor når man befinner seg utenfor Norge, forteller pressesjef i Stiftelsen Norsk Luftambulanse , Per Håkon Solberg, til Canariavisen. 

– Med appen kan man se koordinatene på hvor man befinner seg, og det vil derfor være mulig å oppgi disse til nødsentralen om posisjonen ikke blir sendt via AML. 

AML er en teknologi for posisjonering som kombinerer informasjonskilder som satellitt, WiFi-nettverk og basestasjoner for å få mest mulig nøyaktig posisjon, ifølge Nkom. Den sender posisjonen din automatisk til nødetatene når du ringer et nødnummer. 

Kanariøyene har også en nødapp

Også Kanariøyene har en egen nødapp, utviklet av nødsentralen. 112 Canarias har lignende funksjonalitet som 113-appen i Norge. 

Den gir også en rask snarvei for å ringe 112, og sender samtidig posisjonen din til nødsentralen på Kanariøyene. 

Den har dog utvidet funksjonalitet sammenlignet med den norske appen, og lar deg også legge inn personinformasjon og helsedata som nødsentralen kan få tilgang på ved behov. 

Den fungerer også som et varslingssystem ved katastrofer, i tillegg til det eksisterende varslingssystemet for mobiler som sender ut meldinger om det verste skulle inntreffe.

 

Fordi appen knytter folk sammen med en langt mer omfattende nødsentral enn i Norge, der både politi, ambulanse, brann, familievern, leger og spesialrådgivere jobber, er det også mulig å sende tekstmelding til nødsentralen. 

Norge har for øvrig et lignende system basert på SMS, som gir døve, hørselshemmede og talehemmede mulighet til å sende SMS direkte til 110, 112 og 113 i nødsituasjoner. Dette krever imidlertid forhåndsregistrering. På Kanariøyene er denne tjenesten også beregnet på ofre for partnervold, som av ulike grunner ikke kan prate på telefonen. 

Støtter ikke norsk nummer

Ulempen med 112 Canarias-appen, er at den kun støtter spanske mobilnumre.

Dette var det tvil om da appen ble lansert, men etter at flere av Canariavisens lesere møtte på problemer med registreringen, kontaktet vi pressetjenesten for helse- og sikkerhetstjenesteledelsen på Kanariøyene. 

– Den nåværende versjonen av 112 Canarias tillater kun bruk på spanske mobiltelefoner som er konfigurert med spansk språk, men vi vurderer nødvendige endringer for å svare på behovene til utenlandske samfunn på Kanariøyene, sier en pressetalsperson for GSC til Canariavisen.

Se video om den kanariske nødappen med norsk tekst her: 

 
Det bør nevnes at vi likevel har fått appen til å fungere på flere språk på Android-telefoner, ettersom appspråket tilpasses språkinnstillingene på telefonen i mange tilfeller. Men det hjelper altså lite, dersom du ikke har et spansk mobilnummer. 

I så fall er det godt å vite at også 113-appen fra Norge fungerer glimrende på Kanariøyene.

Den har imidlertid også noen begrensninger: hvis du har spansk nummer kan du laste ned 113-appen, men for å registrere et utenlandsk nummer må du oppholde deg i Norge når du gjør det. 

Hjelp 113-appen kan du lese mer om og laste ned her

112 Canarias-appen kan lastes ned her: