Slik lager du Rancho Canario –⁠ en varmende kanarisk gryte

Denne autentiske gryta fra Kanariøyene passer perfekt på kjølige dager når du trenger noe mektig og varmende.

Publisert Sist oppdatert

Rancho Canario er en tradisjonell matrett fra Kanariøyene som består av en fyldig og deilig gryte med kjøtt, pølse, kikerter, poteter og nudler. Retten har også hentet inspirasjon fra lignende retter i Andalucia og Extremadura.

Det er et populært og enkelt måltid som varmer opp kropp og sjel, spesielt i de «kalde» vintermånedene.

Opprinnelsen til Rancho Canario er fra tider da folk hadde mindre å spise, og måtte ta vare på og bruke absolutt alle rester de hadde.

Rancho Canario var perfekt til dette, men innholdt sjelden kjøtt i gamle dager – i alle fall ikke av den finere typen. I dag lages retten likevel med enten kylling, storfe eller svin.

I oppskriften vår har vi valgt å bruke en kombinasjon av kylling og svin, siden vi synes dette setter en ekstra god smak på retten, men du kan selvsagt prøve andre kombinasjoner eller bytte ut svin med kylling og omvendt.

Vi bruker også trykkoker fordi det er enklere og går raskere, men bruker du kjele må du beregne minst dobbelt så lang koketid.

Totalt tar det fra 1 - 3 timer å lage Rancho Canario, så dette er ikke en rask rett – men det meste av jobben gjøres av seg selv i kjelen.

Les også:

Oppskrift på kanaripoteter

For å lage Rancho Canario trenger du følgende ingredienser:

  • 300 g kikerter (bløtlagt over natten hvis du ikke bruker en trykkoker)
  • 300 g svinekoteletter eller svineribbe
  • 200 g kyllingbryst
  • 100 g chorizopølse
  • 4 poteter, gjerne med skallet på
  • 100 g nudler
  • 1 løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 paprika
  • 1 laurbærblad
  • Salt
  • Pepper
  • Olje
  • Safran
  • Persille

Fremgangsmåten er som følger:

Som fremgangsmåte har vi valgt å bruke trykkoker, fordi dette er enklere. Du kan også bruke en stor kjele med lokk på. Bruker du ikke trykkoker bør du bløtlegge kikertene over natta.

  1. Legg kjøttet i en trykkoker, dekk med vann, krydre med salt og pepper og sett på varmen.
  2. Når det begynner å koke, fjern skummet og tilsett kikertene. Legg på lokket og kok alt i 30-35 minutter fra det begynner å dampe godt.
  3. Skjær potetene i store biter.
  4. Skrell og finhakk løk, paprika og hvitløk.
  5. Varm en stekepanne med litt olje. Stek løken, paprika og hvitløk til de blir myke og løken er gjennomsiktig.
  6. Tilsett laurbærbladet og rør godt.
  7. Når kjøttet og kikertene er ferdig kokt, ta dem ut av trykkokeren og legg dem til side.
  8. Mål opp fire glass av krafta som nå ligger i kjelen eller trykkokeren, og hell den over i stekepannen med løk, hvitløk.
  9. Ha i en liten klype safran (kan sløyfes, men gir en veldig fin farge på retten) og smak til med salt og pepper.
  10. Tilsett nudlene mot slutten av koketiden og beregn koketid som anvist på pakken.

Server Rancho Canario i dype tallerkener med noen kjøttstykker, kikerter og litt nudler per porsjon.

Dryss over litt frisk persille for syns skyld.

Denne deilige retten kan serveres alene, eller sammen med godt brød ved siden av.Vi håper det smaker!

Powered by Labrador CMS