Slik ser du Perseidene fra Kanariøyene

Slik får du med deg Perseidene på Kanariøyene. «


Natt til 13. august kan du nyte et ganske spektakulært syn fra Kanariøyene. Da passerer nemlig planeten vår gjennom restene som gigantkometen Swift-Tuttle har lagt igjen i verdensrommet og himmelen fylles av stjerneskudd.

Steiner fra verdensrommet

Perseidene er en meteorsverm bestående av støv og steiner fra kometen Swift-Tuttle, som den har lagt igjen på sin rundtur i solsystemet.

Hvert år på denne tiden passerer Jorda gjennom denne meteorsvermen. Når disse steinene treffer atmosfæren lyser de opp nattehimmelen – noe vi kaller stjerneskudd.

Direktesending fra Kanariøyene starter 13. august kl. 00:15, kanarisk tid:

https://youtu.be/RgD0w7TAmqE

Godt synlige i år

I år forekommer dette fra 17. juli til 24. august, men flest stjerneskudd kan du altså regne med å se natt til 13. august, like før soloppgang.

Ettersom det er nymåne 8. august blir det ekstra mørkt på nattehimmelen denne gangen, som også gjør det mulig å se de svakeste meteorene lyse opp.

Sendes direkte fra Kanariøyene

Kanariøyene er kjent blant astronomer som et egnet sted for å studere himmelen og verdensrommet. Herfra sendes stjerneskuddene direkte fra observatorier på Tenerife og La Palma.

Direktesendingen kan du også se her på Canariavisen fra 13. august klokken 00:15, lokal, kanarisk tid.

Selve kometen som har lagt igjen meteorsvermen, Swift-Tuttle, er innom vår del av solsystemet mellom sola og Jupiter, en gang hvert 133. år. Den får vi ikke selskap av igjen før i år 2126.

Er du i Norge kan du også de Perseidene på nattehimmelen for tiden. Også der når meteorsvermen toppen natt til 13. august.