Siste
Foto: eyematter/Shutterstock

Slik takler du sjokkvarmen

Dette må du tenke på når det er hetebølge – og slik handler du hvis du eller noen i nærheten av deg får heteslag.


Den siste ukens varmebølge på Kanariøyene har gitt temperaturer på opp mot 40 grader. Gradestokken er ikke ventet å synke før i neste uke

Det setter både turister og fastboende i fare for heteslag, men er du ikke gradvis tilvent den intense varmen, er du ekstra utsatt.

Gi deg selv god tid på å venne deg til varmen, før du utfører noen form for tung fysisk aktivitet. 

Heldigvis er det mye du kan gjøre selv for å takle varmen bedre.

Symptomer på heteslag

Heteslag begynner gjerne med høy kroppstemperatur, svimmelhet, kvalme og hodepine.

Personen får etter hvert raskere puls. Huden tørr og rødmende, og man slutter gjerne å svette.

Urinproduksjonen går ned og skaper sterkt konsentrert urin.

Man kan i tillegg besvime, føle seg sløv, bli forvirret og få kramper.

Dersom kroppstemperaturen målt i endetarmen går over 41°C, snakker vi om meget alvorlig heteslag. Over 42°C risikerer man alvorlige skader på livsviktige organer som hjerne, hjerte, muskler og nyrer.  

Heteslag er en medisinsk nødsituasjon, og jo lenger man venter på behandling, jo større blir skadene. Hvis du eller noen rundt deg får heteslag på Kanariøyene, ring 112 umiddelbart. Nødsentralen snakker spansk, engelsk, tysk og fransk.

Forebygg heteslag

Her er våre beste tips og råd, både for å unngå heteslag, og for hva du må gjøre hvis du eller noen rundt deg får det. 

Drikk rikelig med vann og unngå alkohol, som kan virke dehydrerende. Store mengder koffein kan også virke dehydrerende, så det er best å begrense inntaket av dette til et par kopper om dagen. 

Husk også at du mister salt gjennom svette, så det er viktig at du ikke bare hiver innpå flere liter rent vann. Salter og mineraler må også erstattes. Spis gjerne litt salte nøtter eller potetgull ved siden av. 

Unngå fysisk aktivitet og ta det spesielt med ro de første dagene av ferien. Kroppen trenger tid på seg for å vennes til varmen. 

Du bør begrense tiden du tilbringer i sola, spesielt midt på dagen. Da er både UV-strålingen og heten på sitt verste, men husk at den intense varmen fra dagen kan henge igjen til godt utpå ettermiddagen. 

Bruk lette, løstsittende klær, og ta på deg en solhatt og solbriller om du skal ut.

Solfaktor er også viktig for å forhindre at du blir solbrent. 

Ta regelmessige pauser i skyggen, eller aller helst innendørs på et sted med air condition.

Gjør du ikke dette kan det føre til hodepine, kvalme, svimmelhet, forvirring og i verste fall, kramper eller koma, ifølge SNL.  

 

Hvis du eller noen andre får heteslag

Ring 112 ved alvorlige symptomer på heteslag. Dette er en potensielt livstruende tilstand. 

Om du eller noen andre får symptomer på begynnende heteslag må du straks komme deg i skyggen og inn i kjøligere omgivelser.

Legg gjerne på kalde omslag, men sett deg for all del ikke i badekaret eller gå ut i vannet om du er alene, fordi heteslag kan føre til at man besvimer. 

Ved alvorlig heteslag er det kritisk at du igangsetter nedkjøling så raskt som mulig. Forsøk i første omgang å senke kroppstemperaturen til under 40 grader. 

Opphold deg eller personen med heteslag i så kjølige omgivelser som mulig, ta av unødvendige klær og avkjøl i vannbad eller dusj. Bruk gjerne vifter og air condition. 

Helsepersonell vil iverksette væskebehandling og gi medisiner mot eventuelle kramper. 

 

Disse er mest utsatt

Eldre over 65 år og barn tåler varmen dårligere. Folk som trener hardt og over tid er også mer utsatt. 

Som turist har du et brått møte med den intense varmen. Slik brå eksponering for varme kan raskt bli for mye for kroppen. 

Personer som tar visse medisiner, slik som betablokkere, vanndrivende, medisiner som får blodårene til å trekke seg sammen, antipsykotika eller antidepressiva, er mer utsatt for heteslag. 

Personer med kroniske sykdommer, spesielt hjerte- og lungesykdommer eller fedme, er også mer utsatt. 

Kilder: NHI, SNL,

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.