Slik vil Kanariøyene redde vintersesongen


For litt over et år siden trådte Yaiza Castilla fra La Gomera inn som minister for industri, handel og turisme på Kanariøyene. På kort tid har hun måttet takle både nedleggelser av Ryanair-baser, Thomas Cook-konkursen, og nå coronakrisen som har rammet øygruppen hardt. Viruset sendte øyas viktigste næring ned i null både i mars, april og mai, og selv om noen hoteller har åpnet uteblir fremdeles turistene. Industrien snakker om ruin og kaos mens de venter på at et mirakel skal redde vintersesongen.

Castilla forteller til Canarias 7 at det har vært en hard lekse, men at hun ikke vil gi opp til tross for vanskelighetene, og at hun vil redde turismen.

Hun forklarer i intervjuet at de har jobbet konstant for å redde sektoren, men at de ikke forutså karantenekravet fra Storbritannia. Dette forandret situasjonen totalt for Kanariøyene. Ministeren sier de fremdeles gjør forsøk på dialog og forhandling med både flyselskaper, turoperatører, regjeringen i Spania og ikke minst myndighetene i Tyskland og Storbritannia – de to viktigste gruppene turister for Kanariøyene.

Over tyskernes krav

Kanariøyene har den siste uken steget over kravet til tyske myndigheter, som er 50 smittede per 100 000 innbyggere. Øygruppen er nå på 72,9. Tyskland har foreløpig holdt åpent for Kanariøyene selv om resten av Spania er rødt på deres reisekart. Det kan raskt endre seg.

Casilla forklarer at hun ikke vet hva Tysklands planer er, men sier prioriteten for myndighetene nå er å redusere smittespredningen, og at dette er den beste måten man kan hindre Tyskland fra å innføre karantenekrav. Derfor jobber også turistdepartementet på øygruppen med holdningskampanjer og informasjon til innbyggere, slik at smitten minimeres.

– Jeg gir ikke opp

Den unge ministeren sier hun ikke vil gi opp håpet, til tross for at det nå spøker for den viktige vintersesongen også.

– Jeg gir ikke opp vintersesongen. Vi skal gjøre alt vi kan. Først ved å takle helsekrisen og så med tiltak mot utsiden, sier hun.

Casilla understreker at en av de avgjørende tiltakene de ønsker å få på plass er coronatesting av turister, både før avreise og ved ankomst på destinasjonen.

Hun er overbevist om at det vil blåse nytt liv inn i turistsektoren. I den forbindelse har hun snakket mye om prosjektet «Canarias Fortaleza» som handler om at havner og flyplasser er både den største svakheten men også den største styrken til øygruppen. Kanariøyene skiller seg fra fastlandet på én viktig måte; man kan kun ankomme via en lufthavn eller båthavn. Det gjør at testing på disse punktene kan sikre begrenset smittespredning fra utsiden.

Obligatorisk testing

– Jeg har lagt mye press på dette med PCR-prøver, og før vi åpnet for det internasjonale markedet burde dette vært innført overalt, men det ble det ikke, sier Castilla i intervjuet.

Slik situasjonen er nå må dette tiltaket godkjennes av sentrale myndigheter. Dersom ordren ikke kommer fra toppen kan vi kun snakke om frivillige tester, fordi obligatorisk testing vil gå ut over rettighetene til de reisende. Kanariøyene har kjempet hardt for å innføre obligatorisk testing, og har jobbet opp mot både sentrale myndigheter og EU.

Testing på flyplass det beste alternativet

Ifølge Castilla er dette fremdeles en hovedprioritet. Hun sier man også kan teste turister før avreise, men at dette alternativet ikke er like godt. I så fall må avtaler på plass med myndigheter og luftfartsoperatører i utlandet. Internasjonale lufthavner i Spania er under sentrale myndigheters kontroll, men det lukker likevel ikke døren helt for testing ved ankomst uavhengig av hva myndighetene beordrer.

– En tredje mulighet er å utføre tester utenfor flyplassen, i territoriet til regionen. Dette medfører logistikkutfordringer på grunn av antall turister og den høye kostnaden, men vi utelukker det ikke, forklarer hun.

Utelukker ikke telt-testing utenfor flyplassen

– Jeg vil fortsette å heve stemmen for mitt politiske ansvar for å innføre PCR-prøver, og jeg vet at presidenten er i samtaler med sentrale myndigheter for å oppnå dette.

Om alt feiler utelukker hun ikke at Kanariøyene setter opp telt utenfor flyplassene for å teste turistene som ankommer.

– Avgjørelsen er ikke tatt i regjering enda. Vårt mål er å teste ved ankomst, men vi utelukker ingenting, selv om vi ikke har forhandlet om å gjøre dette utenfor flyplassene. Det involverer flere problemer, logistikk og økonomi, og det må undersøkes nøye, uansett hva vi gjør.

– Madrid forstår ikke virkeligheten

Ministeren legger ikke skjul på at hun er misfornøyd med sentrale myndigheter og EU på dette området. Hun mener EU ikke tok nødvendige skritt fra dag en i møte med den globale pandemien. Hun forklarer også at det er et vedvarende problem at regjeringen i Madrid ikke forstår de unike utfordringene på Kanariøyene.

– I Madrid forstår de ikke virkeligheten på Kanariøyene. Den politiske fargen til de i Madrid har ingenting å si, forklarer hun.

Hun er ikke alene om å kritisere sentrale myndigheter, men har definitivt en skarpere tone enn Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres. Presidenten har også jobbet hardt for å innføre coronatesting, og håpet er at et endelig svar på disse forhandlingene vil komme innen kort tid.

Tror flyselskapene tilpasser seg

Etter at portforbudet gikk over i den nye normalen har flyselskapene igjen kommet seg på vingene. Det er likevel med kraftig reduksjon i kapasiteten. Castilla innrømmer at september og oktober kommer til å bli en vanskelig tid for flyselskapene, men at dette kan endre seg dersom man får smittenivået ned. Hun tror flyselskapene vil tilpasse seg.

– Flyselskapene tilpasser seg raskt og setter ikke opp fly fordi de bare er halvfulle. Hvis smitten synker vil turistene ønske å komme, og flyselskapene vil øke kapasiteten, sier hun.

En tredjedel turister

Casilla er enig med analytikere som mener at 2020 vil se et kraftig fall i turisten totalt. Hun tror Kanariøyene vil ha tatt imot fem millioner turister innen utgangen av året, som er over tidligere estimater på tre millioner. Det er likevel en tredjedel av de normalt 15 millioner turister som kommer til Kanariøyene hvert år.

– Brutto nasjonalprodukt innenfor turisme vil falle 23 prosent. Hvis vi legger på andre sektorer skyter tallet i været. Det er dramatisk, sier Castilla.