Smitten øker på Gran Canaria. Grafikk: Grafcan/Virusgrafikk: Wikimedia Commons

Smittekurven som bekymrer helsemyndightene på Gran Canaria


På mandag advarte han mot at viruset fremdeles ligger på lur, og at smittenivået er på vei opp på Gran Canaria.

Ifølge tall fra helsedepartementet på Kanariøyene 21. desember hadde Gran Canaria 1001 aktive tilfeller. Siden mars har 134 mennesker mistet livet som følge av Covid-19 på Gran Canaria, og 10 071 mennesker har fått påvist coronaviruset på øya.

Smittetallene er likevel langt lavere enn på naboøya Tenerife, som nå har 4493 aktive tilfeller.

Øygruppens president Ángel Víctor Torres har allerede advart om at Tenerife er på randen til nedstengning. Fra 11. - 18. desember ble det påvist 1201 nye smittetilfeller på Tenerife. Gran Canaria, som har en tilsvarende befolkning, fikk 255 tilfeller på samme tid.

Smittefaren på Tenerife er nå meget høyt, med 244,49 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.

Øker på Gran Canaria

Men også på Gran Canaria øker smittenivået.

21. november var antallet smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene nede i 41,5. Nå har dette tallet økt til  54,7 de siste 14 dagene.

Grensen på 50 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene er grensen mange land bruker når de vurderer reiserestriksjoner.

Presidenten i øyrådet på Gran Canaria ønsker at folk skal tenke over disse tallene når de nå møtes for julefeiring. Han sier at det nå er viktig at folk følger reglene om hygiene, munnbind og avstand, og understreker viktigheten av å unngå folkemengder og store sosiale samlinger.

Nettopp møter med familie og venner har vært en av hovedkildene til den økte smitten på Kanariøyene ifølge helsemyndighetene.