Smitten går ned igjen

Antallet coronapasienter på sykehus er på vei ned, etter at Kanariøyene lå i smittetoppen i Spania for kort tid siden.


De siste månedene har smitten steget på Gran Canaria, noe som førte til at regjeringen på øygruppen hevet beredskapen til gult. Selv om dette ikke har noen praktisk betydning for restriksjonene, var det et tegn på at smittesituasjonen gikk feil vei. 

Nå har imidlertid regjeringen på Kanariøyene skrudd ned nivået til grønt igjen på Gran Canaria. Endringen kommer etter en bedring i helsevesenet, der færre nå er innlagt med alvorlig Covid-19. 

De andre øyene er også på grønt nivå hva trykket på helsevesenet angår, unntatt La Gomera. 

Det er i hovedsak antallet innlagte som avgjør smittenivået nå. Fire nivåer er opprettet, fra 0 - 4, der fire innebærer den høyeste risikoen. 

Per nå tar coronapasienter opp 2,92% av sykehussengene på Kanariøyene. Dette anses som lavt og kontrollert. 

Også på intensivavdelingene er situasjonen under kontroll, skriver Helsedepartementet på Kanariøyene i en uttalelse.

På to uker har antallet innlagte med Covid-19 på intensivplass gått ned fra 4,45% til 2,5%.

På Kanariøyene registrerer man kun smitte hos de over 60, ettersom disse har økt risiko for alvorlig sykdomsforløp med Covid-19. 

De siste sju dagene er smittetrykket på 139,9 tilfeller per 100 000 innbyggere over 60 år. Dette anses også som lavt og kontrollert. 

Disse reglene gjelder

Det er ingen restriksjoner på innreise til Kanariøyene nå. Du trenger ikke vaksinepass, QR-koder, skjemaer ol. for å reise fra EU eller Norge til øygruppen.  

Det er heller ingen lokale regler eller tiltak for å begrense smitten, slik som krav til karantene og isolasjon.

Men munnbind må du ha

Det eneste smittevernstiltaket som fremdeles gjelder er et munnbindpåbud, som gjelder for alle over seks år på buss, taxi, apotek, legekontor, helsesenter og sykehus.  

Munnbind er også påbudt på fly i Spania. Her er reglene litt mer forvirrende.  

Spanske flyselskaper krever munnbind på reiser til og fra Spania. På innenrikstrafikk kreves det av alle flyselskaper. Norske og andre utenlandske selskaper som flyr til og fra Spania krever derimot ikke munnbind.  

For eksempel må du bruke munnbind hvis du flyr Iberia til Spania, men du trenger ikke å bruke munnbind hvis du flyr Norwegian til Spania.  

Innenriks i Spania må alle bruke munnbind på fly, uavhengig av selskap.  

På restauranter, barer, gata, kjøpesenter, hotellet ol. (altså andre steder enn de nevnt overfor) trenger du ikke å bruke munnbind, men spanske helsemyndigheter har gått ut med en anbefaling om å bruke munnbind på folksomme steder tidligere, i et forsøk på å begrense smittespredningen i vinter. 

Debatt
Canariavisen – Nyheter fra Gran Canaria, Tenerife, Kanariøyene oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.