Vaksinering på El Hierro. Foto: Sanidad Gobcan

Smitten øker igjen på Kanariøyene


Smittesituasjonen i Spania har blitt stadig bedre i sommer. Det er også tilfellet på Kanariøyene, der smittetrenden var synkende i begynnelsen av juni. Nå har smittekurvene snudd, og nå øker smitten på ny.

Det er riktignok snakk om en svak økning, og sammenfaller med at det har gått litt over to uker siden reglene ble mer avslappet på for eksempel Gran Canaria. Per i dag er øya på grønt nivå, i henhold til de lokale smitteverntiltakene.

– Vi er fortsatt i en pandemi

– Det er fortsatt smittetilfeller av en veldig enkel grunn. Vi er fortsatt i en pandemi og vi gjør ikke nok for å forhindre smitte, forklarer epidemiolog og president i den spanske vaksineassosiasjonen, Amós García Rojas.

Han ber nå folk om å ikke senke skuldrene.

25% ferdig vaksinert

Så langt har 25% av målgruppen på Kanariøyene blitt ferdig vaksinert. Nesten 50% av de over 16 år har fått minst et stikk i armen.

– Det kan hindre en økning i smittetilfellene som ender i en ny bølge, forklarer García Rojas.

Relativt positiv smittesituasjon

Men eksperten er ikke i tvil om at situasjonen er positiv, sammenligning med slik den var tidligere i år.

– Det som definerer situasjonen er ikke antallet tilfeller alene, men også smittetrykket, antallet innleggelser og andelen positive tester. Hvis vi evaluerer de er vi i en relativt god situasjon, sier han.

I går var smittetrykket på Kanariøyene 72,2 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.

På intensivavdelingene tar pasienter med Covid-19 opp 4,4% av sengeplassene, og andelen positive prøver er nede i 3,5%.

Nedgangen har stoppet opp

Smittetrykket for en måned siden var 83,7, med 14,4% av de innlagte på intensivavdelingen som coronapasienter. Andelen positive prøver var identisk.

Med andre ord har nedgangen i smitte, som nådde sitt laveste punkt i begynnelsen av juni, stoppet opp. Foreløpig har ikke den økte smitten gitt noe utslag i helsevesenet, som fortsatt er i en langt bedre situasjon enn i mai.

Det er 26 personer innlagt med Covid-19 på kanariske intensivavdelinger, som er en økning på to siden torsdag. 179 personer er innlagt til observasjon utenfor intensivavdelingene.

For en måned siden var situasjonen på sykehusene en ganske annen. Da var 69 personer innlagt på intensivavdelingen med coronaviruset, og 253 var innlagt til observasjon.

Her øker smitten

Smittetrenden er nå økende på Tenerife, Gran Canaria og Fuerteventura.

Gran Canaria

Mest tydelig er utviklingen på Gran Canaria, der smittetrykket har økt fra 36,24 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene den 7. juni, til 43,48 den 11. juni.

Smittetrykket har fremdeles lavt sør på øya, mens det er vesentlig høyere nord på øya i Las Palmas. Den siste tiden har det likevel økt også i sør, og blant annet Mogán har registrert tre nye smittetilfeller de siste to ukene.

Las Palmas har 325 av 357 aktive tilfeller på Gran Canaria.

Tenerife

På Tenerife er smittetrykket på 101,23, opp fra 92,5 den 7. juni.

Også her er smitten konsentrert nord på øya, men det er 36 aktive tilfeller i Adeje og 40 i Granadilla de Abona – begge kommuner sør på øya.

I Arona er det 24 aktive tilfeller. Nord på øya er det Santa Cruz de Tenerife som har flest tilfeller med 586 aktive. Det er 227 aktive i La Laguna.

Fuerteventura

Fuerteventura har økt fra 70,16 til 80,18 per 100 000 innbyggere i samme periode.  Øya har flest aktive tilfeller i Puerto del Rosario, der 45 aktive tilfeller befinner seg. En stor andel befinner seg også i Tuineje med 18 tilfeller og i La Oliva med 15 tilfeller.

Kommunene

Kartet viser hvordan det står til i kommunene med tanke på hvor mange dager det har gått siden forrige registrerte smittetilfelle. Rødt = 0-7 dager, Oransje = 7-14 dager, Lysegrønt = 14-30 dager, og mørkegrønne kommuner har gått over 30 dager uten nye smittetilfeller.

Grafikk: Sanidad Gobcan

Færre blir alvorlig syke

– Den tydligste effekten av vaksineringen er nedgangen i dødelighet og antallet pasienter som blir alvorlig syke, sier García Rojas. .

Og vaksineringen vises på statistikken over dødsfall. I mai mistet 29 personer livet, sammenlignet med 55 personer i april. Så langt i juni har ti personer mistet livet som følge av Covid-19 på Kanariøyene.

149 nye tilfeller på fredag

På fredag ble det rapportert inn 142 nye smittetilfeller på øygruppen. Det er en nedgang på 8% sammenlignet med dagen før.

93 nye tilfeller ble påvist på Tenerife, 32 på Gran Canaria, 14 på Lanzarote og 3 på Fuerteventura.

Med 219 friskmeldinger i går er det nå 1557 aktive tilfeller igjen på øygruppen. Flest smittede er det på Tenerife, som i går hadde 985 aktive tilfeller. Gran Canaria har 357, Lanzarote 120, Fuerteventura 87, La Palma 7 og La Gomera 1. El Hierro har ikke hatt noen nye smittetilfeller siden 1. juni.

Tester fortsatt rundt 2000 - 3000 om dagen

Til tross for nedgangen i smitte har ikke helsemyndighetene testet færre personer på Kanariøyene den siste tiden. Fremdeles blir mellom 2000 - 3000 prøver utført hver dag. På torsdag utførte helsemyndighetene 2323 prøver.

Alle øyene er i grønt nivå, utenom Tenerife, Lanzarote og La Graciosa som er i gult nivå.