Siste
Illustrasjon: Envato Elements

Snart slutt for husokkupantene –⁠ politiet får nye instrukser


Siden coronakrisen inntraff har husokkupering blitt et hett tema i Spania. Problemet har økt i omfang som følge av den økonomiske krisen, og samtidig har nordmenn i mange tilfeller forlatt sine boliger i Spania under portforbudet i vår. Etter flere måneder med medieoppslag og stor usikkerhet knyttet til hvordan det skal gå for de som har fått husene sine okkupert, ser det nå ut til at en løsning snart er på bordet.

Det var El Español som først omtalte saken. De kunne via en kilde i politiet bekrefte at nye instrukser var på vei for hvordan de skal forholde seg til okkupanter. Den viktigste endringen i instruksene til politiet er at 48-timersregelen fjernes. Denne har fra før blitt beskrevet av jurister som «ikke-eksisterende», men har likevel blitt praktisert i Spania.

48-timersregelen som egentlig ikke eksisterer

Den såkalte 48-timersregelen sier at politiet må få kastet ut okkupantene innen 48 timer, hvis ikke lar det seg ikke gjøre uten en ordre fra retten. Men sannheten er at denne loven ikke har juridisk hold, skriver storavisen El País.

Magistrat Francisco González Maíllo som leder rettsal nummer elleve i Barcelona og professor i straffelov ved universitetet i Baskerland, Norberto Javier de la Mata Barranco, er begge enige om at 48-timersregelen ikke er en del av loven. Problemet ligger i måten prosedyren for utkastelse fungerer, avhengig av om det er snakk om ferdsel på andres eiendom eller innbrudd.

Den nye instruksjonen som nå er sendt ut vil betrakte okkupasjon som en forbrytelse, ifølge El Español. Politiet har derfor fått beskjed om å handle umiddelbart dersom inntrengere befinner seg på eiendommen.

Den nye instruksen ble signert av statssekretær for sikkerhetsrådet i Innenriksdepartementet, Rafael Pérez, på fredag. 

Den nye instruksen er ment å rydde opp i tvilen rundt hvordan politiet skal forholde seg til husokkupanter.

Kan kastes ut umiddelbart

Dokumentet viser at politiet nå får instruks om å kaste ut okkupantene umiddelbart dersom forbrytelsen er åpenbar. Det innebærer at eieren kan legge frem skjøte, vitner eller en erklæring fra naboene om hvem som er boligens rettmessige eier.

Innenriksdepartementet hevder at husokkupasjoner ikke har økt i omfang etter coronakrisen, men at problematikken har fått økt oppmerksomhet og derfor skapt mye frykt både i befolkningen og ikke minst utlendinger som eier feriehus i landet.

Vil forhandle først

I motsetning til tidligere skal det altså bli langt enklere å få kastet ut husokkupanter enn tidligere. Ifølge El Español holder det nå at eieren politianmelder saken, og deretter legge frem bevis på at de er rettmessig eier. Politiet vil først forsøke å forhandle okkupantene ut av boligen, men dersom dette ikke fører frem blir låsesmed tiltakt og okkupantene pågrepet, ifølge en kilde i politiet som har snakket med El Español.

Det norske magasinet Din Reportasje har gjennom en rekke innlegg fulgt saken. Det var også de som omtalte saken først blant de norske mediene i Spania.

De har blant annet fulgt saken om familien Hokholt, som fikk feriedrømmen sin i Spania okkupert for over to år siden. De har måttet gjennom flere runder i retten, men ingenting har ført frem. I Norge har også NRK omtalt saken ved flere anledninger.

Hokholt har igjen fått utsatt sin rettsak til 12. november, og myndighetene skylder på arbeidspress. Etter at Spania ble rødt ville Hokholt helst ikke reise som følge av coronakrisen, og har siden da blitt representert av sin advokat.