Foto: Bgabel User: Bgabel CC BY-SA 3.0 / Finn Reise

–⁠ Sommeren til utlandet tapt


For solhungrige nordmenn blir det neppe noen sydentur i sommer. Både restriksjoner og smittefrykt gjør at kun 7% av nordmenn vil reise til utlandet i sommer, viser en undersøkelse som Respons har utført for forsikringsselskapet Fremtind.

Reiserådet til UD gjelder foreløpig frem til 15. mai, men blir sannsynligvis forlenget frem til 15. juni.

Også reiseforsikringen er avgjørende. De fleste forsikringsselskaper tilbyr ikke reiseforsikring som gjelder til røde land, men det finnes alternativer slik som reisehelseforsikringen fra Unic Villas – som også dekker Covid-19 i Spania.

 Dessverre er svaret fortsatt nei på de aller fleste spørsmål knyttet til om reiseforsikringen gjelder i utlandet. Alle land er røde og norske myndigheter har ikke gitt klarsignal for at et vaksinepass kan brukes på reise i utlandet, sier skadeforebygger Therese Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind.

Nielsen mener det er fornuftig å vente, men tror reiselysten vil øke snart.

– Det forteller oss at nordmenn har fornuftige forventninger til årets sommerferie. Men oppmerksomhet rundt vaksinepass, økt vaksinering og sydenreklame fra turoperatører bidrar til å vekke både lyst og håp om utenlandsreiser om kort tid, sier Therese.

– Tapt

Kommunikasjonsdirektør Terje Berge i Finn Reise mener sommeren til utlandet er tapt. Han viser til grafen under, der blått er bestillinger til utlandet mens oransje er opphold i Norge.

(Grafikk: Finn Reise)

– Bestillinger til utlandet på våre andre vertikaler likner mye på denne grafen og basert på våre tall er sommeren til utlandet tapt. Det er først i September at utenlandsk-bookingene får ett løft. Dog er det fleksible avbestillingsregler på alt som er bestilt så alt kan skje fremover, forteller Berge til Canariavisen.

Ut fra grafen er det liten tvil om at nordmenn flest legger sommerferien til Norge i år.

Bestill charter om du skal reise

Mange reisende har opplevd problemer med kansellerte flyvninger og problemer med refusjoner fra flyselskapene under pandemien. Berge har et råd til alle som ønsker å bestille ferien nå.

– Det beste rådet hvis man skal bestille en reise til Spania nå er å bestille en charterreise ettersom avbestillingsreglene er meget fleksible. Bestiller man til et rødt land som Spania og det fremdeles er rødt når man skal reise går ikke flyet og da får du pengene tilbake, er det grønt får du en fin ferie i Spania, sier han, og legger til:

– Ville også betalt med kredittkort og dobbeltsjekket med forsikringsselskapet at man er dekket.

Norwegian er positive

Etter store økonomiske problemer og perioder på konkursranden er Norwegian i ferd med å bygge seg opp igjen etter pandemien. De mener etterspørselen er bra, spesielt i høst og vinter.

– Etterspørselen etter reiser til Kanariøyene er bra både for sommerperioden, men spesielt utover høsten og vinteren. Pågangen vitner om at mange forbereder seg til å reise til varmere strøk. Vi forventer med det en økning i antall bestillinger for kommende høst og vinter til Kanariøyene, sier kommunikasjonsrådgiver Eline Skari i Norwegian til Canariavisen.

Hun sier det lønner seg å kjøpe Flex-billetter, men at Norwegian i en periode også tilbyr gratis ombooking for Low Fare-billetter i en periode.

– Vår opplevelse er at reiserestriksjoner er mest avgjørende for folk. For økt fleksibilitet anbefaler vi våre kunder å kjøpe Flex-biletter. Med Flex kan man endre eller kansellere reisen opp til 30 minutter før avreise. Som en ekstra trygghet, tilbyr vi nå i en periode for utenlandsreiser, også en gratis ombooking for de som også kjøper våre rimeligste billettgrupper – Low Fare. Med disse billettene kan man gjøre endringer frem til 16 dager før avreise, og er et gode som vi tidligere kun har inkludert i våre Flex-billetter, sier hun.

– En flopp

I nabolandet Danmark sitter også folk på gjerdet.

– Prisene på reiser er i bunn på grunn av lav etterspørsel, skriver den danske avisen Finans.

Direktør i det danske reisebyrået Best Travel forteller til avisen at det blir nok en hard sommer for reiselivsbransjen.

– Reisefesten har til nå vært en flopp, og jeg tror dessverre at det blir enda en hard sommer for reiselivsbransjen. Vi selger litt men langt fra så mye som vi burde, sier direktør i Best Travel Fredrikshavn, Rune Thomassen til Finans.