Siste

Spania blir trolig «rødt» i neste uke


Spania har nå et smittetrykk på 20,7 smittede pr. 100 000 innbyggere, og regnes dermed som rødt etter Folkehelseinstituttets kriterier.

Dermed er det trolig at FHI vil endre sine reiseråd allerede i neste uke.

Overlege Ernst Kristian Rødland i FHI sier til NRK at han mener reiserådene bør endres før slutten av neste uke.

– Jeg tror ganske sikkert at disse rådene vil bli vurdert før slutten av neste uke, om Spania fortsatt skal stå som grønt land, sier Rødland.

Det mest avgjørende kriteriet for om FHI setter et land på den grønne eller røde lista er antallet smittede pr. 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.

Disse reiserådene har tilbakevirkende kraft, og dermed kan nordmenn som reiste til Spania mens landet var grønt regne med karanteneplikt når de kommer hjem dersom landet blir rødt under oppholdet. Offisielt er likevel Spania fremdeles grønt i skrivende stund.

Kan påvirke Kanariøyene

Rødland sier til NRK at han ikke hørt snakk om å gi regionale råd.

– Foreløpig er det bare de nordiske landene som får utarbeidet regionale råd. Det skyldes flere ting, som blant annet tilgang til data. Jeg har foreløpig ikke hørt snakk om å gi regionale råd til andre land enn de nordiske, sier Rødland til NRK. 

Kommunikasjonssjef i UD, Trude Måseide, sier de følger FHI sine anbefalinger når de vurderer sine reiseråd, også for regioner.

Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet er overfor Canariavisen klar på at endringer i reiserådene for Spania også kan påvirke Kanariøyene, til tross for store regionale forskjeller mellom fastlandet og øygruppen.

– Ja slik er det, også for reiser til andre spanske øygrupper som for eksempel Balearene. De landene i Europa som det nå er åpnet opp for å reise til gjelder på landnivå og ikke på regionsnivå. Dersom situasjonen på landnivå endres, og det blir «rød» kode for landet, vil dette også gjelde for øygruppene. Vurderingen kan gjøres på regionnivå når det er mulig for helsemyndighetene å gjøre gode og helhetlige smittevernfaglige vurderinger om smittepresset i enkeltregioner. Per nå gjelder dette kun for nordiske land, sier Forland. 

I skrivende stund er dette kartet som gjelder. Er destinasjonen din rød på avreisetidspunktet må du i karantene når du kommer tilbake til Norge, og reiseforsikringen vil ha begrenset eller ingen dekning. Dersom et land blir rødt mens du oppholder deg der risikerer du også karanteneplikt. Grafikk: Folkehelseinstituttet

Store forskjeller

De nye utbruddene som har blusset opp i Spania den siste tiden fører riktignok gjennomsnittet på landsbasis over «rød grense», men det er likevel stor forskjell på de forskjellige regionene. De store utbruddene finner man lengst nord i landet, slik som i Lleida og Barcelona.

De regionene som har registrert nye utbrudd av alvorlig karakter har allerede innført nye portforbud og strengere smittevernregler for å kontrollere spredningen.

Det er også små utbrudd langs solkysten i Spania, slik som i Málaga der 42 nye tilfeller har blitt bekreftet, og i Alicante der 8 nye tilfeller utgjør det som regnes som nye utbrudd. (Se fullstendig kart på denne lenken).

Utbrudd på Kanariøyene

På Kanariøyene har det også vært nye utbrudd. 10 nye smittetilfeller ble bekreftet som følge av en familiefest denne uken, og 40 nye tilfeller har den siste tiden blitt bekreftet blant båtflyktninger. Disse testes og isoleres rutinemessig ved ankomst, og utgjør derfor ingen fare for lokal spredning, ifølge helsemyndighetene.

Ifølge de siste rapportene fra helsemyndighetene på Kanariøyene har det også blitt bekreftet 5 nye tilfeller på Gran Canaria. Det skal være snakk om to personer av utenlandsk opprinnelse som jobber på skip, to som har vært i kontakt med kjente smittetilfeller, og en som er sporet tilbake til utbruddet i Lleida nord i Spania.

Det er også påvist 2 nye tilfeller på Lanzarote, hvor en er en båtflyktning som ankom 8. juli, og en engelsk turist. 1 nytt tilfelle på Tenerife i forbindelse med et allerede kjent utbrudd og 1 på Fuerteventura i forbindelse med et utbrudd i en familie er også bekreftet.

Aktive tilfeller på Kanariøyene

For øyeblikket er det 90 aktive tilfeller på Kanariøyene, som utgjør 4,2 aktive smittetilfeller pr. 100 000 innbyggere. Det er derfor langt under landsgjennomsnittet, men det er likevel trolig at nye reiseråd fra norske myndigheter også vil føre opp Kanariøyene på den røde lista.

To personer er innlagt på sykehus, hvorav en er på intensivavdeling. Det er 37 aktive tilfeller på Tenerife, 26 på Gran Canaria, 19 på Fuerteventura, 7 på Lanzarote og 1 på La Gomera.

Ingen har mistet livet siden 10. juni på Kanariøyene, da pasient nummer 162 tapte kampen mot viruset. 2244 personer er så langt friskmeldt av de totalt 2496 som har fått påvist smitte siden utbruddet begynte på Kanariøyene.