Foto: Balate Dorin/Shutterstock

Spania er en suveren vinner: –⁠ Pågangen har vært overveldende

Vil du til Kanariøyene i vinterferien bør du bestille før nyttår.


Reisenettstedet Restplass.no, og andre aktører i bransjen, har opplevd en eksplosjon i reiselysten så langt i år. At mange legger turen til feriefavoritten Gran Canaria er ikke så rart, nå som reiserestriksjoner er opphevet og livet stort sett går som normalt. 

– Vi har virkelig sett lysten til utenlandsferie komme tilbake for fullt, og pågangen har vært overveldende, sier Restplass-direktør Hans Christian Birkeland til Canariavisen. 

Folk er mer forsiktige

Turoperatørene har merket seg den økte etterspørselen i år. Dermed har det også vært svindyre priser på reisene frem til nå. Nå ser det imidlertid ut til at etterspørselen har gått noe ned, etterhvert som folk får en stadig mer presset økonomi, mener Birkeland. 

– Nå mot slutten av året ser vi at folk likevel er blitt forsiktig og avventende, som kan skyldes at folk flest kjenner et press på sin private økonomi. Men tilbudet er stort, og nå skal alle tilby ferie- og pakkereiser til Kanariøyene. Det er med andre ord fortsatt mye ledig, og vi ser at prisene holder seg forholdsvis stabilt nå opp mot jul, forklarer Birkeland. 

Tidligere denne uken tok Canariavisen en rask prisrunde hos turoperatørene Ving og TUI. Den viste at det er mulig å gjøre et kupp i disse dager, hvis du vil reise i jula og er fleksibel med datoene. 

– I jul startet det som alltid med de som virkelig var tidlig ute med å bestille sin juleferie. Så har vi sett avganger som har hatt lavere etterspørsel, og her er prisen redusert, sier Ving-sjef Marie-Anne Zachrisson til Canariavisen. 

Gran Canaria dominerer

Som i tidligere år er det Gran Canaria som dominerer i årets juleferie. 

– Når det gjelder tilbudet i markedet for juleferien så er det Kanariøyene som dominerer totalt 83%. Gran Canaria er den store vinneren hvor 66% vil til Gran Canaria og 17% til Tenerife, sier Birkeland. 

Når folk først reiser velger de også bedre standard på hotellene, ifølge Restplass. 

– Det er også en tendens til at flere nå ønsker å oppgradere ferien sin frem mot juleferien, og flere og flere velger et 4-stjerners hotell for juleferien enn hva vi så kun for noen måneder siden. Utenlandsreisen er fortsatt en etterlengtet og høyt prioritert investering for solhungrige nordmenn, sprudler Birkeland. 

Fortsatt ledig

I vinterferien ser det imidlertid ut til at Kanariøyene får konkurranse fra andre destinasjoner, slik som Phuket i Thailand og Antalya i Tyrkia.

De spiser opp henholdsvis 15% og 12% av markedet i perioden, viser tall fra Restplass. Dermed ender Gran Canaria opp med 50% av markedet, slik det ser ut nå. 

Ving-sjefen bekrefter at det fortsatt er ledige plasser i vinterferien. 

– Vi har fortsatt plasser igjen til Kanariøyene, men på nyåret tenker jeg at det meste begynner å være utsolgt på charter. Denne uken er det mange som velger andre typer opplevelser. Kanskje noen dager i en storby i Europa. Det frister å møte våren i Paris eller Roma eller føle på varmen i Syd-Europa, sier Zachrisson.

Spania en suveren vinner

Kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, tror mange velger fjellet i vinterferien. Likevel er det Spania som trekker flest reisende.

– Trykket til Spania er fremdeles veldig høyt. Det er Gran Canaria og Tenerife som ligger på topp fremover. Spania ser ut til å bli en suveren vinner hos de som skal reise ut av Norge, sier han til Canariavisen. 

Terje Berge i Finn Reise. Foto: Bgabel User: Bgabel CC BY-SA 3.0 / Finn Reise

Nordmenn som velger fjellet i vinterferien, ser ut til å holde seg på berget. 

– Det er ikke mange som skal til alpene på skiferie i vinter. Vi ser at det er i den norske fjellheimen de fleste skal i vinter, av de som blir i Norge, sier Berge, og legger til at han tror det blir ekstra mange nordmenn i fjellet når vinterferien kommer. 

Bestiller sent

Også etter at pandemitiltakene roet seg ned, har folk fortsatt å bestille ferie sine nært opp mot avreise. Det har turoperatørene påpekt flere ganger, og Berge ser den samme trenden. 

– Trenden har fortsatt med å bestille nærme avreise, selv om man vanligvis sparer penger på å bestille tidlig, forklarer Finn Reise-sjefen. 

Debatt
Canariavisen – Nyheter fra Gran Canaria, Tenerife, Kanariøyene oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.