Siste
Foto: Sanidad GobCan

Spania gjenopptar vaksinering med AstraZeneca


Spania gjenopptar vaksineringen med AstraZeneca-vaksinen på onsdag neste uke. Vaksineringen ble satt på pause forrige mandag etter flere mistenkelige tilfeller av blodpropper hos rundt 30 innbyggere i EU.

Også Norge, Danmark og en rekke land i EU har satt vaksineringen på pause, men Spania valgte å fortsette vaksineringen frem til mandag denne uken.

I dag valgte altså helsemyndighetene i Spania enstemmig å gjenoppta bruken av den omstridte vaksinen under en konferanse med regionene, skriver El País.

Den spanske storavisa skriver også at det nå vurderes å sette vaksinen på de over 55 år, noe som til nå ikke har vært gjort i Spania.

Ingen håndfaste beviser

Det europeiske legemiddelbyrået EMA har de siste tre dagene vurdert tilfellene, men ikke funnet noen håndfaste beviser på at vaksinen kan kobles til tilfeller av blodpropp eller hjerneblødning.

Komitéen for evaluering av risiko og legemiddelovervåkning i EMA har sagt de ikke kan utelukke at tilfellene er koblet til vaksinen som er utviklet ved Oxford-universitetet i Storbritannia, men at de heller ikke kan bevise at dette er tilfellet.

Derfor har EMA bedt de ti landene som har satt vaksineringen på pause i Europa om å gjenoppta bruken av AstraZeneca, ettersom de mener fordelene veier opp for risikoen, ettersom hundrevis dør av Covid-19 hver eneste dag i Europa.

Etter anbefalingen fra EMA ble det innkalt til hastemøte i Spania, og det ble der enighet om å gjenoppta vaksineringen med AstraZeneca fra 24. mars.

En million doser i Spania

Totalt er det satt nesten en million doser med denne vaksinen i Spania, mens ytterligere en million doser ble stoppet på lagrene da vaksineringen opphørte på mandag. Dette skjedde samtidig som Europa opplever store leveringsproblemer med vaksinen.

EU frykter også at en fjerde bølge er på trappene, og mener det haster å få vaksinert flest mulig på kortest mulig tid.

– Trygg og effektiv

– Vi har nått en klar og vitenskapelig konklusjon om AstraZeneca-vaksinen: det er en trygg og effektiv vaksine, sa direktøren i EMA, Emer Cooke under pressekonferansen.

Cooke understreket at byrået vil fortsette å overvåke situasjonen og eventuelle tilfeller av blodpropp og hjerneblødning som forekommer etter vaksineringen.

Studier fra det europeiske legemiddelbyrået viser at AstraZeneca har minst 60% effektivitet, ifølge direktøren.

– Ikke uventet

– Det var ikke en uventet situasjon når millioner av mennesker vaksineres på verdensbasis. Det var forventet at denne typen sjeldne bivirkninger kunne forekomme, la han til.

Han legger til at en andelen som har fått blodpropp etter vaksinen er lavere enn i den generelle befolkningen.

Lav forekomst

– Andelen trombose blant vaksinerte personer er lavere enn den som er oppdaget i den generelle befolkningen, sa Sabine Straus fra komitéen for evaluering av risiko og legemiddelovervåkning i EMA.

Avgjørelsen fra EMA kom bare minutter etter at reguleringsbyrået MHRA i Storbritannia bestemte at vaksineringen skulle fortsette. Landet har allerede satt 11 millioner doser, og mener bevisene tyder på at vaksinen ikke har noe å gjøre med blodpropptilfellene som har blitt registrert.

Også britiske myndigheter har sagt at de vil fortsette å følge nøye med på utviklingen, skriver Canarias 7.

43-åring døde

På tirsdag døde en 43 år gammel kvinne i Marbella etter hjerneblødning og oppsamling av væske i hjernen. Hun hadde ingen underliggende sykdommer fra før, og hadde fått vaksinen fra Astra Zeneca.

To andre tilfeller i Spania er også mistenkt å ha en sammenheng med vaksineringen.

På tirsdag fikk en spanjol blodpropp i mageregionen, men ble friskmeldt, og 15. mars fikk en person blodpropp i hjernen og blødninger. Også denne personen overlevde, og sistnevnte var det første dokumenterte tilfellet som bidro til at Spania valgte å pause bruken av vaksinen på mandag.