Siste
Foto: Sanidad GobCan

Spania kaster tusenvis av vaksinedoser i søpla


Kanariøyene er den regionen som har vaksinert flest i forhold til antall doser mottatt. Onsdag i forrige uke skrev Canariavisen at Kanariøyene til nå har distribuert 101,4% av vaksinedosene de har fått tilsendt. Dette har nå økt til 105,5%.

Grunnen til dette er at helsemyndighetene på øygruppen benytter hver eneste dråpe av Pfizer-vaksinen de mottar. I utgangspunktet skal hvert glass inneholde fem doser, men Kanariøyene har klart å få hele seks doser.

Det europeiske medisinbyrået EMA har også gitt råd om å gjøre nettopp dette, fordi glassene inneholder nok vaksine til seks doser.

Norge kastet vaksinedoser i søpla

Tidlig i vaksineringen kunne VG melde at Norge hadde kastet hundrevis av vaksinedoser i søpla, ettersom de bare hentet ut fem doser fra hvert hetteglass.

I ettertid har rådene til helsepersonell blitt oppdatert i Norge, og det anbefales nå at man henter ut en sjette dose, skriver NRK.

Kaster tusenvis av doser i Spania

Så langt har rundt 1,2 millioner personer fått sin første vaksinedose i Spania, og nesten 89 000 har fått andre dose.

Nesten alle dosene er fra Pfizer, mens bare 22 743 doser av Moderna-vaksinen har blitt satt til nå.

Saken fortsetter under annonsen.
Ifølge storavisen El País har flere regioner trosset anbefalingene fra det europeiske medisinbyrået, og henter fremdeles ut fem doser fra hvert hetteglass. Dermed har tusenvis av vaksinedoser gått tapt.

Blant andre Andalusia-regionen har fått kritikk for dette, og helsedirektør Jesús Aguirre i regionen har innrømt dette overfor det regionale parlamentet.

– Du kan  ta opptil fem doser, og det er en liten dråpe igjen, og den brukes til å administrere den sjette dosen, men vi snakker om 20% flere vaksiner, sa Aguirre til parlamentet.

Feil kanyler

Regionalregjeringen i Andalusia legger skylden på upassende kanyler, og sier bruken av kanyler på 0,2 millimeter gjør dette vanskeligere. Han forklarte videre at de mangler små kanyler på 0,1 millimeter – den samme typen som vanligvis brukes til insulinsprøyter og på små barn.

Ifølge El País har Andalusia alene trolig kastet bort rundt 10 000 doser på grunn av dette.

Kanariøyene var tidlig ute med innkjøp av passende kanyler, og det samme var Murcia og Balearene. Madrid-regionen har nylig bestilt 280 000 slike kanyler.

Saken fortsetter under annonsen.
 

Politikere og slektninger sniker i køen

Samtidig som flere spanske regioner altså kaster bort store mengder vaksine, har landet også et annet problem: politikere, pensjonerte helsearbeidere og slektninger av helsepersonell som sniker i vaksinekøen.

Spania er fremdeles i den første fasen av vaksineringsplanen, som innebærer at kun de som bor og jobber på pleiehjem, helsearbeidere på frontlinjen og personer med alvorlig funksjonshemning skal få vaksinen nå.

Til tross for dette har det vært flere tilfeller av at både pensjonerte helsearbeidere, slektninger og politikere sniker i vaksinekøen, skriver El País.

Helserådkvinnen på La Palma etterforskes

Nettopp et slikt tilfeller er for tiden også under etterforskning på Kanariøyene, etter at helserådkvinnen på La Palma ble vaksinert, til tross for at hun ikke stod på noen vaksineliste.

Unnskyldningene blant de som har blitt beskyldt for å snike i køen varierer fra at man «ønsker å øke tilliten til vaksinen» til at man «brukte doser som var til overs».

Det skal blant andre være snakk om både ordførere, politikere og lokale politifolk. I tillegg har familiemedlemmer av ansatte på et pleiehjem i Casablanca og en prest angivelig sneket i køen.