Spania mistet store innkjøp av utstyr – passivitet i regjeringen

av | 24.03.2020

Distributører fikk ikke svar på tilbud om flere millioner masker, beskyttelselsutstyr, og corona-tester.

Forrige uke gikk Spania glipp av store innkjøp av livsnødvendig beskyttelsesutstyr og corona-tester fra Kina. En spansk forretningsmann skal ha gitt myndighetene et tilbud, men Helsedepartementet gjennomførte aldri ordren.

Hadde den blitt gjennomført hadde Spania fått tak i flere millioner masker, flere hundre tusen hansker, corona-tester, og annet personlig beskyttelsesutstyr.

– Svarte meg ikke

Avtalen har vært på bordet siden 11. mars, men etter at han i over en uke har ventet på svar fra den spanske regjeringen falt valget på to andre markeder: Miami og Australia.

Forretningsmannen sier han er rasende på holdningen fra den spanske regjeringen.

– Jeg kontaktet for første gang Helsedepartementet 11. mars, fordi jeg kunne skaffe en rekke produkter til en god pris. Jeg tilbød masker, personlig beskyttelsesutstyr, tester… Jeg fortalte de at alt kunne leveres innen 72 timer i Barajas, men de svarte meg ikke, sier forhandleren til Canarias7

Statsminister Pedro Sánchez under en pressekonferanse om pandemien. Distributøren beskylder regjeringen for passivitet og manglende betalingsvilje. Foto: Skjermdump fra pressekonferanse/Efe.

Mange tilbud

Samtidig ble situasjonen på sykehusene stadig verre, og forretningsmannen skal ha fått ordre fra hele verden etter at det kinesiske markedet gjenåpnet for eksport. På mandag skal han ha vært i kontakt med en høytstående person i departementet, og la igjen tilbudet på bordet.

Han ble da bedt om å sende et prisoverslag på e-post.

På onsdag kom svaret: myndighetene hadde mange tilbud på bordet, og vurderte alle. Det reagerte forretningsmannen på.

– Hvis de har så mange tilbud, hvorfor er ikke varene i Spania allerede?, spør han.

Personlig beskyttelsesutstyr er både nødvendig i helsevesenet, og for mannskapene som utfører desinfeksjon. Bilde fra Arguineguín sør på Gran Canaria. Foto: Mogán kommune.

– Holdt av varene

Etter å ha holdt av varene i flere dager måtte han til slutt selge varene til andre markeder. Da hadde han allerede reservert lagringsplass for varene på flyplassen i Kina, for å sende varene til Spania.

– Jeg holdt av varene fordi de var til Spania, mitt land, sier han til Canarias7. 

Forretningsmannen tror nå at mange andre er i samme situasjon, hvor de ønsker å hjelpe, men må forhandle med en passiv regjering.

– Det er synd, men jeg føler meg latterliggjort, og jeg vet det samme skjer med mange andre også, sier han. 

– Vi trenger millioner

Distributøren tror Spania mangler materiell fordi de ikke betaler.

– I slike operasjoner blir en prosent – fra 30 – 50% – betalt på forskudd, og resten før varene mottas. Det finnes fremdeles varer, men vi får se hva som skjer når viruset sprer seg til land som Brasil, som allerede vurderer store innkjøp. Jeg håper de ikke tror at masker produsert i Spania vil være nok, for det finnes ingen. Vi trenger millioner, sier han. 

Overfor avisen Canarias7 bekrefter også en annen distributør at dette er tilfellet.

– Det finnes penger til slike nødsituasjoner, men det ser ikke ut som regjeringen vil betale, og i Kina får du ikke ordren uten å betale 30% eller mer i forskudd, bekrefter distributøren. 

 

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Varme og calima tar over for regnværet

Varme og calima tar over for regnværet

Etter at Kanariøyene opplevde lett regn denne torsdagen ser det ut til at varmen nå tar over. Aemet varsler temperaturer på over 34 grader i innlandet sør, øst og vest på Gran Canaria. Også innlandet på Lanzarote og Fuerteventura får en brennhet fredag. Sammen med...

Beordrer gjenåpning av lukkede utlendingsinternater

Beordrer gjenåpning av lukkede utlendingsinternater

Innenriksdepartementet har beordret gjenåpningen av interneringssentre for immigranter på Kanariøyene, etter at de stengte når landet var i unntakstilstand. De båtflyktningene som ikke kvalifiserer til opphold på bakgrunn av et beskyttelsesbehov vil bli internert i...

Flere biler totalskadet etter bilbrann i Las Palmas

Flere biler totalskadet etter bilbrann i Las Palmas

Syv biler og en motorsykkel har blitt totalskadet i branner i Las Palmas tidlig torsdag morgen. Brannen skal ha brutt ut rundt klokken 4 torsdag morgen i Calle Sargento Provisional i La Feria del Atlántico-nabolaget. Brannvesenet melder at det ble brukt tusen liter...

128 båtflyktninger ankom Kanariøyene torsdag morgen

128 båtflyktninger ankom Kanariøyene torsdag morgen

Redningstjenesten har reddet 128 båtflyktninger utenfor Kanariøyene torsdag morgen, melder nødsentralen. 55 menn fordelt på tre båter ble reddet utenfor Gran Canaria og er sendt til Arguineguín-leiren. Denne leiren ble for kort tid siden tømt og flyktningene sendt til...