Siste
Bare en av 200 kanariere har nektet å ta vaksinen til nå. Foto: Sanidad Gobcan

Spania setter AstraZeneca-vaksinen på pause


Heldesepartementet på Kanariøyene bekreftet på mandag at vaksineringen med AstraZeneca er satt på pause etter instruksjoner fra Helsedepartementet i Spania.

Likevel understreker helsemyndighetene på Kanariøyene at ingen alvorlige bivirkninger har blitt registrert etter vaksineringen på Kanariøyene.

Så langt har 37 166 personer under 55 år fått minst en dose med AstraZeneca-vaksinen på Kanariøyene.

Liten sjanse for blodpropp

Direktøren for det spanske legemiddelverket AEMPS, María Jesús Lamas ønsket derfor å forsikre disse om at sannsynligheten for å utvikle blodpropp som følge av vaksinen er meget lav.

Lamas kunngjorde dette på en pressekonferanse sammen med helseminister Carolina Darias og direktøren for koordinasjonssenteret for helsekriser Fernando Simón.

Settes på pause i Spania

Under pressekonferansen kunngjorde de også at vaksineringen med AstraZeneca er satt på pause i 15 dager i Spania.

AstraZeneca har tidligere hevdet at tilfellene av blodpropp ikke har noe med vaksinen å gjøre. Det har selskapet fått kritikk for i blant annet Norge.

– AstraZeneca har ikke grunnlag for å hevde at disse tilfellene ikke har noe med vaksinen å gjøre, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til NTB.

Han sier han er overrasket over den bastante påstanden fra produsenten.

– Vi vet ikke om de har noe med vaksinen å gjøre. Men vi har heller ikke grunnlag for å si at de ikke har noe med vaksinen å gjøre, sier Madsen ifølge VG.
Norge og Danmark var blant de første landene som satt vaksineringen med AstraZeneca på pause. Også Tyskland, Italia og Frankrike har gjort det samme, og nå følger altså Spania etter.