Illustrasjon: Envato Elements/Virusgrafikk: Wikimedia Commons

Spania stanser innreiser fra Storbritannia


Den spanske regjeringen har sammen med Portugal besluttet å stoppe alle innkommende fly fra Storbritannia fra i morgen, med unntak av for spanske innbyggere. Det bekreftet pressesekretæren i regjeringen denne mandagen.

Tiltaket ble innført etter at Spania allerede på søndag ba Brussel om koordinerte tiltak etter at en ny og mer smittsom versjon av coronaviruset begynte å herje i Storbritannia.

Også EU har bedt om at alle reiser som ikke er strengt nødvendige avlyses.

Statsministerens kontor sier tiltaket er innført i samarbeid med Portugal, og at grensekontrollene på Gibraltar også vil intensiveres. Statsminister Pedro Sánchez har i dag hatt samtaler med den portugisiske statsministen, Antonio Costa.

Også den spanske helseministeren, Salvador Illa, har vært i samtaler med sin portugisiske kollega, Marta Temido, og Storbritannia skal umiddelbart informeres om tiltaket.

Til tross for restriksjonene som nå er innført i Spania ankom fortsatt britiske turister til Kanariøyene mandag morgen. Fly har landet fra både fra Gatwick og Stanton på Gran Canaria i dag, skriver Canarias 7.

Norge innfører strakstiltak

Norge har også valgt å stanse innreise fra Storbritannia med umiddelbar virkning. Tiltaket varer i første omgang i 48 timer, men kan forlenges.

Ifølge helse- og omsorgsminister Bent Høye er det anslått at den nye virusvarianten som nå herjer i Storbritannia kan være 70 prosent mer smittsom enn den opprinnelige varianten.

Reisende fra Storbritannia til Norge er nå underlagt følgende tiltak. 
  • PCR-test må tas innen et døgn etter ankomst, og deretter ny test tidligst 7 dager etter innreise fra Storbritannia.
  • PCR-test så snart som mulig for alle reisende som har ankommet Norge fra Storbritannia de siste to ukene.
  • Krav om ankomstregistrering.
  • Krav om at kommunen der den reisende skal oppholde seg varsles.
  • Gjeldende unntak for karantene gjelder i utgangspunktet ikke for reisende fra Storbritannia, med unntak av visse bestemmelser.
Storbritannias helseminister Matt Hancock  har sagt at situasjonen er på vei ut av kontroll i landet. Den nye virusvarianten antas å være 70% mer smittsom, men det er ingenting som tyder på at det forårsaker mer alvorlig sykdom hos pasientene.

Den nye mutasjonen er opptaket i Danmark, Nederland og Australia, i tillegg til i Storbritannia.

Mange land innfører restriksjoner

En rekke andre land har innført restriksjoner på reiser fra Storbriannia allerede.

Danmark gjorde dette allerede på søndag i et hastetiltak som varer i 48 timer, og som nekter britene adgang til landet både via luften, grenseoverganger på land og for de som kommer sjøveien.

Russland kunngjorde på mandag at alle fly fra Storbritannia stoppes i en uke. Ingen som har vært i Storbritannia de siste to ukene slipper inn i landet.

Sveits har også stoppet flyvninger fra Storbritannia, og innført en ti dagers karantene med tilbakevirkende kraft.

Finland, Bulgaria, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Macedonia, Tjekkia, India, Argentina og El Salvador har også innført restriksjoner på innreise for de som har vært i Storbritannia.