Spanias statsminister Pedro Sánchez. Foto: La Moncloa - Gobierno de España

Spania varsler slutten på unntakstilstanden


Spanias statsminister kunngjorde denne tirsdagen av de har en fastsatt dato for når unntakstilstanden skal være over i landet.

– Vi ønsker at 9. mai blir sluttpunktet, sa Pedro Sánchez denne tirsdagen, etter sitt ukentlige møte med regjeringen i Madrid.

Denne datoen er imidlertid ikke ny, ettersom regjeringens plan hele tiden har vært å ha unntakstilstand frem til nettopp 9. mai. Nå er det altså bekreftet at dette fremdeles er målet til Sánchez-regjeringen.

Spania har også et håp om at 70% av befolkningen skal være vaksinert innen slutten av sommeren. Det betyr at 33 millioner mennesker må vaksineres. Så langt har 6,13% av befolkningen fått begge vaksinedoser, og 12,93% har fått minst én dose. 

Unntakstilstanden i Spania

Unntakstilstanden i Spania ble først innført 14. mars i fjor og varte til 21. juni. Etter 98 dager og seks utvidelser ble den avsluttet.

25. oktober godkjente regjeringen en ny unntakstilstand i landet, for å gi regionene i Spania mandat til å innføre strenge tiltak som portforbud og innreisebegrensninger. Det ble også innført et nasjonalt portforbud på nattestid.

Smittesituasjonen i Spania

Det siste døgnet har det blitt registrert 4103 nye smittetilfeller i landet, viser tall fra det spanske helsedepartementet.

Ifølge NTB øker smittetrykket nå i Spania, fra 147 til 164 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.

Lite smitte i Valencia

I regioner som er populære blant nordmenn slik som Valencia-regionen er smittetrykket derimot meget lavt. Regionen har registrert 32,61 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

På Balearene er smittetrykket noe høyere (63,76), men fortsatt godt under 100.

På Kanariøyene har det blitt registrert 122,97 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, ned fra 138,06 for to uker siden.