Spania vil behandle Covid-19 som influensa

Har jobbet i flere uker på en ny coronastrategi. «


Spanias statsminister, Pedro Sánchez, sier Spania vil endre coronastrategi. Det betyr å behandle coronaviruset mer som influensa, og kan bety slutten på nedstengning, daglige smitteoppdateringer, isolasjon og karantene.

– Jeg tror vi må se utviklingen av Covid som endemi og ikke som en pandemi, slik vi har gjort til nå, sa Sánchez til radiokanalen Cadena SER på mandag.

Verdens helseorganisasjon, WHO, er uenige med Sánchez, og mener det er for tidlig å anse Covid-19 som endemisk, ifølge El País.

Årsaken til snuoperasjonen hos statsministeren er omikron-varianten, som har vist seg å være langt mindre dødelig. Om dette skyldes at varianten er mindre farlig, eller om vaksinasjonen har gjort jobben sin, er fremdeles spørsmål som må besvares. Tallene lyver likevel ikke.

I en sammenligning mellom den femte bølgen og den nåværende, sjette bølgen, på Television Canaria, snakker tallene for seg selv.

Kanalen sammenlignet smitte- og dødeligheten fra 16. - 22. august 2021 med de vi så fra 3. - 9. januar 2022.

I august-perioden ble det registrert 2010 smittetilfeller og 28 dødsfall. Det betyr at 1,39% av de som ble smittet, døde.

– Man kan argumentere for at tallene ikke er sammenlignbare, da vi nå er midt i en kraftig smittevekst og dødsfallene er forsinket i forhold til smitte, men vi har hatt en vedvarende smitte over lengre tid og forskjellen er uansett svært stor. Svært mange hadde fått både en og to vaksinedoser også i midten av august, sier Bård Ove Myhr som er administrator i Facebookgruppen Koronaviruset på Gran Canaria (informasjon og spørsmål).

I Spania viser nå statistikk at selvmord er en hyppigere dødsårsak for de under 50 enn Covid-19, skriver TV2.

Debatten om coronatiltakene og konsekvensene av disse har rast i lengre tid.

Sánchez ønsker nå at EU skal bli med på den nye strategien. Han er den første toppolitikeren i et av de store EU-landene som har bedt om dette.

Den nye strategien skal innebære at man slutter med registrering og opptelling av hvert eneste smittetilfelle. Målet er å føre statistikk ved å hente ut tall fra et representativt utvalg av sykehus og leger.

Regjeringen i Spania skal ifølge statsministeren ha jobbet i flere uker med planen. I intervjuet med Cadena Ser understreker han likevel at det er helsemyndigheter og fagfolk som må ta avgjørelsen.