Siste
Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, Spanias sosialminister José Luís Escrivá, øyrådets president Antonio Morales, og ordfører i Mogán, Onalia Bueno besøkte flyktningleiren i Arguineguín. Foto: Bård Ove Myhr

Spanias sosialminister besøkte flyktningleiren i Arguineguín


Innvandrings, inkluderings- og sosialminister José Luís Escrivá besøkte i dag flyktningleiren i Arguineguín sør på Gran Canaria. Også presidenten for Kanariøyene, Ángel Víctor Torres, var tilstede, mens tungt bevæpnet politi passet på.

Bare de siste timene har det ankommet mer enn 500 immigranter i båt til Tenerife, Gran Canaria og Lanzarote.

Situasjonen som møtte ministeren når han ankom flyktningleiren i Arguineguín var han ikke forberedt på.

Sover på gulvet

Regjeringen på Kanariøyene ønsket å vise han hvordan hundrevis av immigranter sover i telt på gulvet, mens de venter på en plass å være.

Teltleiren i Arguineguín består fremdeles av improviserte fasiliteter, men den har vokst betraktelig siden den først ble satt opp.

570 immigranter på et døgn

Trykket på mottaksapparatet fortsetter å øke.  Selv om innvandrings- og inkluderingsdepartementet har tatt i bruk flere hoteller for å huse immigrantene er situasjonen mer alvorlig enn noen gang. På bare noen timer, fra midnatt på torsdag til fredag morgen ankom 570 immigranter fordelt på 27 båter til Kanariøyene. 335 av disse ble sendt til leiren i Arguineguín.

Klokken 09:30 ankom ministeren Arguineguín, der store styrker fra redningstjenesten og Guardia Civil har jobbet intensivt for å redde båtflyktninger og immigranter i land de siste månedene. Hvis ministeren ønsket å komme tett på situasjonen fikk han viljen sin etter at leiren nok en gang var full.

Ministeren kom tett på den alvorlige situasjonen sør på Gran Canaria under sitt besøk. Foto: Bård Ove Myhr

Kom i land under besøket

Ikke nok med det, men mens ministeren og Kanariøyenes president besøkte leiren kom nok en redningsbåt i land med 50 personer fra tre nye båter. Det var unge og ellers sterke mennesker som så vidt klarte å bevege seg etter å ha sittet fastklemt på en båt under den lange og livsfarlige reisen.

Ministeren fikk også et innblikk i hvordan utslitte hjelpemannskaper fra Røde Kors jobber på spreng for å sikre et så stort antall mennesker på så liten plass, og det midt i en pandemi. Det blir gjort en enorm innsats i leiren for at personer fra forskjellige båter ikke skal ha nærkontakt med hverandre.

– Her innser man virkeligheten i situasjonen, sa ministeren til journalistene i en kort og uplanlagt uttalelse til pressen.

Ny flyktningkrise

Under den planlagte pressekonferansen etter besøket forklarte han at pandemien er en av årsakene til at så mange ankommer Kanariøyene.

– Dette fører til økt press på mottakskapasiteten på øya og øker derfor usikkerheten om hvordan vi skal gå frem. Vi kan ikke utelukke at vi har en nært forestående situasjon, uten at jeg kan si hvor komplisert den blir, som ligner på migrasjonskrisene som øya har opplevd tidligere, sa Escrivá.

Ministeren frykter at krisen kan bli like alvorlig som den mellom 2004-2008, og som toppet seg i 2006 med 30 000 immigranter på et år. Han sier Spanias regjering må håndtere situasjonen med like stor grad av alvorlighet denne gangen.

Gran Canaria trenger mer ressurser

Under pressekonferansen forklarte han også at Gran Canaria må få de samme ressursene for å ivareta immigrantene i de første tre dagene etter ankomst, før de blir sendt videre til mottak som driftes av Røde Kors og andre organisasjoner.

Overfor pressen takket ministeren også kanariske myndigheter, kommuner og hoteller for å ha stilt opp med plasser til 2700 immigranter som har ankommet øyene den siste tiden.

Han lovet at han vil legge press på Forsvarsdepartementet for å stille sin infrastruktur til rådighet, slik at mottakskapasiteten på Gran Canaria kan økes. Departementet hans planlegger også et nytt mottakssenter ved siden av det lukkede asylmottaket El Matorral på Fuerteventura.

Det nasjonale politiet hadde bevæpnet seg med automatvåpen og skjold under besøket. Foto: Bård Ove Myhr

– Kan ikke utsettes

Under besøket ved flyktningleiren var også presidenten for øyrådet på Gran Canaria, Antonio Morales, tilstede. Han har ved flere anledninger sagt at han ikke vil akseptere at Gran Canaria blir omgjort til et fengsel for immigrantene.

Han krever at de skal sendes til fastlandet, og at det etableres en felles kommando mellom Innenriks, Forsvars- og Utenriksdepartementet for å møte utfordringene. Også Morales har flere ganger sagt at Forsvarsdepartementet må stille opp med sine fasiliteter for å huse alle som ankommer.

Så langt har forsvaret stilt opp med en falleferdig og ubrukt militærbrakke på Tenerife.

– En løsning kan ikke utsettes lenger, sier Morales. 

Innvandrings, inkluderings- og sosialminister José Luís Escrivá er på et tre dagers besøk på Kanariøyene, og i går møtte han Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres for å diskutere forlengelsen av ordningen for permitteringspenger.

Nabohjelpen demonstrerte mot ordføreren

I utkanten av området hadde også frivillige fra Nabohjelpen stilt seg opp for å demonstrere mot Mogáns ordfører Onalia Bueno, som også var tilstede under besøket.

Hun og kommunen har besluttet å kaste ut den frivillige organisasjonen som deler ut mat til flere hundre familier hver måned. Tilstede var også medlemmer fra organisasjonen EQUAL LGTBI+, som i 16 dager har sultestreiket i protest mot utkastelsen.

Med seg hadde de plakater med påskriften «Gi de sultne mat. Ikke kast ut hjelperne.»