Siste

Spanias tidligere konge flytter ut av landet etter avsløringer


Den tidligere kongen, Juan Carlos I, har gitt beskjed til sin sønn, Kong Felipe VI, om at han flytter fra landet på grunn av bråket rundt sin privatøkonomi.

Juan Carlos I skal ifølge storavisen El País ha besluttet å flytte ut av Spania for å gi sin sønn og nåværende konge ro til å utføre sin rolle som statsoverhode. Brevet fra Juan Carlos I er offentliggjort av det spanske kongehuset.

Brevet forklarer ingenting om hvilket land Juan Carlos skal flytte til, og heller ingen detaljer om når han skal forlate palasset Alacio de La Zarzuela, hvor han har bodd i 58 år.

Beholder tittelen

Den tidligere kongen understreker at dette er en frivillig avgjørelse som han og sønnen har kommet frem til sammen. Kong Felipe har uttrykt sin respekt og takknemlighet for farens avgjørelse.

Til tross for at kongen flytter ut av landet mister han ikke sin tittel som konge. En ny lov som ble innført i juni 2014, bare dager før kongen abdiserte fra tronen, gir han retten til å beholde sin tittel. Den tidligere kongen hadde et sterkt ønske om å beholde denne tittelen når han overlot tronen til sin sønn.

Den tidligere kongen skriver i brevet at han har tatt denne beslutningen som følge av de offentlige konsekvensene av bestemte tidligere hendelser i kongens privatliv.

Etterforskes for korrupsjon

Avgjørelsen kommer etter at informasjon om at Juan Carlos er under etterforskning av retten for korrupsjon i forbindelse med en massiv tog-kontrakt med Saudi Arabia kom frem i media. Dette førte til at Kong Felipe VI frasa seg arven etter sin far.

Juan Carlos sine bedrifter har vært under mistanke i mange år. I Spania har høyesterett nå overtatt etterforskningen. Den tidligere kongen kan ikke etterforskes for hendelser som skjedde mens han fremdeles var statsoverhode.

Distanserer seg fra faren

På grunn av den massive og internasjonale oppmerksomheten som denne saken førte til har Kong Felipe gradvis distansert seg fra sin far. Den tidligere kongen mistenkes også for å skjule penger i skatteparadiser. Når Kong Felipe fikk vite at faren hadde utpekt han som arvtaker for en offshore stiftelse i Panama ble denne distanseringen forsterket.

Juan Carlos er mistenkt for å ha mottatt donasjoner fra kongen i Saudi Arabia gjennom denne stiftelsen.