Siste
LOVENDE: Det spanske bioteknologiselskapet utvikler hovedsakelig kreftmedisin. En av deres medikamenter viser nå lovende resultater i behandlingen av Covid-19. Foto: Google Maps.

Spansk medisin mot Covid-19 med lovende resultater


Det spanske bioteknologiselskapet PharmaMar har kunngjort at medikamentet Aplidin® har vist meget lovende resultater hos pasienter innlagt med Covid-19.

Selskapet skriver i sin pressemelding at medisinen har oppnådd både primære sikkerhets- og sekundære effektivitetsmål, i kliniske forsøk med pasienter som har Covid-19 og er innlagt på sykehus.

Medisinen som nå er under kliniske forsøk benytter det relativt nye virkestoffet plitidepsin. Virkestoffet gikk inn i kliniske forsøk mot kreft tidlig på 2000-tallet.

I studien ble tre pasientgrupper gitt forskjellige dosenivåer av plitidepsin (1,5 mg - 2,0 mg - 2,5 mg) i tre påfølgende dager.

En «bemerkelsesverdig reduksjon» av mengden virus

Virusmengden hos pasientene ble evaluert før behandlingen og på dag 4, 7, 15 og 30. Studien har ifølge selskapet vist en «bemerkelsesverdig reduksjon» av mengden virus i dagene 4 - 7 etter påbegynt behandling, skriver avisen ABC.es

I gjennomsnitt fikk pasientene redusert virusmengden med 50% på dag 7 og 70% på dag 15.

Mer enn 90% av pasientene som deltok i studien hadde middels eller høye virusnivåer i begynnelsen av behandlingen.

80,7% utskrevet innen 15 dager

80,7% av pasientene ble utskrevet fra sykehus på eller før det var gått 15 dager fra sykehusinnleggelsen.

38,2% ble utskrevet før den åttende dagen, forklarer pressemeldingen fra selskapet.

Som kreftmedisin

Plitidepsin har tidligere vært gjennom kliniske forsøk på rundt 1300 pasienter med krefttypen myelomatose. Selskapet mener disse forsøkene viser at medisinen er trygg.

Til tross for dette valgte det Europeiske medikamentbyrået EMA å trekke tilbake markedsføringstillatelsen for bruk mot denne kreftformen, ifølge Wikipedia

Bivirkninger

Byrået mente medisinens effekt på dødeligheten ikke var godt nok demonstrert, og at bivirkninger ble rapportert oftere når medisinen ble brukt i kombinasjon med medisinen dexamethasone, enn når dexamethasone ble brukt alene.

Den mest vanlige alvorlige bivirkningen av plitidepsin var ifølge en studie med 51 deltakere blodmangel. Dette var likevel regnet som milde til moderate bivirkninger. Medisinen førte sammen med dexamethasone til noe lavere dødelighet for pasienter med myelomatose.

PharmaMar understreker at medisinen da ble administrert i langt større doser enn i forsøkene med Covid-pasienter.

Fortsatt i bruk

Plitidepsin er fortsatt under kliniske forsøk i behandling mot visse typer kreft, og er godkjent som en behandling mot myelomatose i Australia, dersom andre alternativer er utprøvd på pasienten først.

Siste fase

Selskapet har nå fått tillatelse av spanske helsemyndigheter til å utvide pasientgruppene som skal få medisinen. I de neste dagene vil selskapet gå i samtaler med myndighetene om siste fase av forsøkene.

PharmaMar sier undersøkelsen vil bli publisert i en medisinsk journal.

Etter kunngjøringen skjøt selskapets aksjeverdi i været, med en økning på hele 11,06% på Madrid-børsen IBEX-35.