Siste
Foto: ACFI presse

SPAR Gran Canaria fornyer potetavtale

Kortreiste poteter


GRAN CANARIA

Potetavtale

Dagligvarekjeden SPAR Gran Canaria feirer fornyelsen av avtalen med lokale bønder der SPAR forplikter seg til å selge og reklamere for kvalitetspoteter som er produsert på øya. Det er fjortende året på rad at SPAR signerer denne potetavtalen.

Innkjøp av settepoteter

Avtalen innebærer blant annet at SPAR forplikter seg til å kjøpe inn omlag 75 tonn settepoteter fra Skottland, i tillegg til mindre mengder fra Danmark. Disse skal fordeles på de ti bondegårdene som inngår i overenskommelsen. Mengden er omtrent samme som foregående år. 

Sortene som skal dyrkes er Spunta, Picasso, Galáctica og Rudolf.

1000 tonn kortreiste poteter

Disse settepotetene forventes å gi en avling på rundt 1000 tonn ferske poteter som de regner med blir tilgjengelig i butikken mellom april og september. Disse markedsføres under merkenavnet «SPAR's kanariske avling», eller «La cosecha Canaria de SPAR» og kommer til å selges i alle de 196 Spar-butikkene som man finner spredt ut over på øya.

SPAR kjøper alt

Takket være denne avtalen vet bøndene at de får solgt 100% av avlingen allerede før settepotetene er i jorda. I tillegg vet bøndene at de får en rettferdig og god pris for de, at de er sikret dekning for produksjonskostnader - og vi konsumenter vet at vi er sikret lekre og lokale «papas arrugadas» (kanaripoteter) i sommerhalvåret.

Ti bønder

Det er ti bondegårder, i tillegg til frukt- og grønnsaks-organisasjoner, som skal delta i SPAR's kampanje. I fjor deltok elleve bønder. Potetene skal dyrkes frem i bygdene Santa Brígida, San Mateo, Santa María de Guía, Moya, Valsequillo, Telde og Santa Lucía de Tirajana.

Viktig avtale

Fornyelsen av avtalen ble signert av SPAR Gran Canaria, regjeringen på Kanariøyene, de autonome myndighetene, koordinatoren for bondelaget på Kanariøyene (COAG) og forbrukerforeningen i Las Palmas (UCONPA), og bøndene som skal dyrke potetene.

Velg lokalt

Etter signeringen fortalte de lokale bøndene at de på den kanariske landsbygda opplever en vanskelig situasjon på grunn av mangel på vann til jordene og de fortalte om påvirkningen skadedyr har på deres avlinger. De fremhevet også viktigheten av at konsumenter bør være bevisste på å handle lokale råvarer slik at kontinuitet i landbrukssektoren sikres.  

Markedsleder

SPAR Gran Canaria er forøvrig eneste større dagligvarekjede som har supermarkeder i absolutt alle av Gran Canarias 21 kommuner. De leverer mange ferske, kortreiste produkter, noe som gjør de markedsledende i salg av frukt og grønnsaker på øya.

Dyrket i over 3000 år

Potetplanten kommer opprinnelig fra Andesfjellene i Sør-Amerika, hvor urbefolkningen har dyrket poteter i høyder på over 5000 meter i over 3000 år. Poteten kom til Europa første gang rundt år 1550.

  Potet

Potet (Solanum tuberosum og Solanum andigenum) er en plante i søtvierfamilien, som betyr at den er i nær slekt med aubergine og til dels tomat og paprika. Poteten er mye dyrket fordi den er en allsidig og næringsrik matvare, men med lavt proteininnhold. Poteter inneholder lave mengder jern, kalium, B-vitaminer som folat, i tillegg til større mengder C-vitamin. Poteter er rike på stivelse og de brukes i ubearbeidet form, i industriell foredling til potetgull, pommes frites, potetmos, potetmel og sprit - i tillegg til som dyrefôr. Det finnes omlag 100 ulike potetsorter i verden. (Kilde: Store Norske Leksikon)

 

Dette skriver det lokale pressebyrået ACFI i en pressemelding.