Spiser du på buffét leker du med skjebnen, advarer lege


Saken ble først publisert 17. juli 2018, og er hentet frem ig29jen til glede for nye lesere.

I varmen er du enda mer utsatt for matforgiftning. Buffétrestauranter i Spania er en kjent årsak til matforgiftning, skrev Dagbladet i fjor.

Mange blir matforgiftet i ferien, og den folkekjære bufféten får skylda for mange av tilfellene. I 30 graders varme dobles antall bakterier i maten hver halvtime.

Feriemage er et kjent fenomen for oss nordmenn. Det er også et kjent problem for forsikringselskapene, som hver sommer må dekke innleggelser på sykehus og legebehandling når nordmenn blir matforgiftet i utlandet.

Ferien kan raskt bli ødelagt av dårlig mage, og matforgiftning er et vanlig problem for ferierende nordmenn i land som Spania, Tyrkia, Bulgaria og Hellas, skriver Dagbladet.

Sigmund Clementz, som jobber som kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring sier det kommer av dårlig hygiene og matsikkerhet:

- Dette er typiske middelhavsland med veldig høy varme nå, og hvor det i tillegg står buffet-mat fremme i lang tid.

Han sier det er vanlig at kundene forteller om et besøk på en buffetrestaurant før de ble syke.

Dårlig hygiene og matsikkerhet er et stort problem på denne typen restauranter, enten det er snakk om den alltid så populære kinabufféten, eller hotellets all-inclusive buffét.

Lege med spesialitet i infeksjonssykdommer, Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo sier man leker med skjebnen når man spiser buffétmat i varme land:

- Er det 30 grader dobler bakteriene seg hver halvtime. Dermed kan en kjøttkake plutselig få 16 ganger så mange bakterier i seg, sier han til Dagbladet.

Også forsikringselskapet Storebrand peker på buffétmat som et problem for nordmenn på ferie:

- Vi ser at det ofte forekommer matforgiftning på hoteller som tilbyr all-inclusive, sier fagsjef i Storebrand Linda Solbakken Grimnes. 

Vask hendene

En annen kjent smittekilde er dørhåndtak. Mange tenker kanskje ikke over det, men et dørhåndtak kan faktisk ha flere bakterier på seg enn et toalett. Derfor er det viktig å være ekstra nøye med håndvasken før man spiser, spesielt på steder med mange mennesker, slik som på hotell.

Et annet godt råd fra reiseekspertene er å studere restauranten nøye før du bestemmer deg for hvor du skal spise. Hvis den har dårlig renhold eller gamle fasiliteter bør du skygge unna.

Ifølge Mattilsynet er den vanligste årsaken til matforgiftning utilstrekkelig oppvarming av maten, eller for sen nedkjøling, og slurv med renholdet. Her finner du rådene fra Mattilsynet.

Hvordan kjenne igjen matforgiftning

En matforgiftning skiller seg fra en bakteriell infeksjon. Inkubasjonstiden for bakterielle infeksjoner er minst et døgn, mens matforgiftning gir oppkast og diaré etter noen få timer. En vanlig matforgiftning varer som regel kun i en dag, mens bakteriell diaré kan være i opp til 4 dager.