Spor etter gigantskjelv funnet på Lanzarote
Et forskerteam har funnet spor etter en tsunami som traff Kanariøyene i 1755.
Den oppstod etter det store Lisboa-jordskjelvet og nådde helt til Timanfaya nasjonalpark på Lanzarote.
Jordskjelvet i Lisboa anslås å ha tatt livet av rundt 30
000 til 40
000 mennesker i Lisboa alene.
I tillegg kan omtrent 10
000 mennesker ha omkommet i Marokko.
Forskningen ble ledet av Inés Galindo, Nieves Sánchez og Juana Vega fra Det geologiske bergverksinstituttet, samt forskere fra Geologiinstituttet ved Universitetet i La Laguna, Naturvitenskapsmuseet i Santa Cruz de Tenerife og Vitenskapsfakultetet ved nettuniversitetet UNED.
Flyttet store steiner
De identifiserte store basaltblokker – noen opp til tre meter lange – som ble flyttet innover landet av tsunamien.
Forskerne mener at disse blokkene enten kan ha blitt forflyttet av en kraftig storm, eller mer sannsynlig, av en tsunami.
Ved hjelp av avanserte beregninger har de konkludert med at ingen kjente stormer i området kunne vært kraftige nok til å flytte så store blokker.
Derfor peker de på tsunamien som fulgte Lisboa-jordskjelvet som den mest sannsynlige årsaken.
Gjennom kartlegging av vulkansk lava fra perioden etter Timanfaya-utbruddet i 1736 og frem til 1824, har de slått fast at blokkene ble flyttet i denne tidsperioden.
Nådde også Amerika
Jordskjelvet i Lisboa i 1755 utløste en tsunami som spredte seg over Atlanterhavet, og nådde både Afrika, Amerika og Macaronesia, inkludert Kanariøyene.
Historiske kilder har lenge dokumentert at tsunamien traff Kanariøyene, men dette er første gang man har funnet geologiske bevis på hendelsen.
Nesten tre meter høy tsunami
Forskningen viser at bølgene på Lanzarote kan ha vært over 2,7 meter høye, med en vannstrøm som beveget seg i over 2,8 meter per sekund – nok til å flytte de enorme steinblokkene.
Tsunamien forårsaket også oversvømmelser som strakk seg opptil 188 meter inn fra kysten.